Ево шта не смете, а шта можете да радите на Бадњи дан

Ево шта не смете, а шта можете да радите на Бадњи дан

6 јануара 2018

Бадњим даном почиње божићно славље – жене припремају трпезу за Божић, а мушкарци иду по бадњак. На овај дан је, према веровању, најбитније ширити љубав према ближњима, решити старе несугласице и вратити дугове. Бадње вече се проводи у кругу породице, а многи обичаји који се на овај дан поштују инспирисани су тежњом да се у наредној години обезбеде срећа и напредак породице. Ово су само неки од њих.

– Пре изласка сунца домаћин са синовима одлази у шуму по бадњак. Бира млад и прав церић или храст, окреће се ка истоку и сече га секиром укосо. По народном веровању, бадњак мора да се пресече са три снажна ударца, па да се откине ломљењем или увртањем. Затим се доноси и усправља уз кућу, поред улазних врата, где стоји до увече.

– На Бадњи дан се ништа не позајмљује из куће, а ако је нешто позајмљено, тражи се да се врати, јер не ваља да оно што припада кући буде ван ње за Божић.

– На Бадњи дан када се сви послови заврше, у једној већој шерпи или тигању растопи се маст, па се у њој огледају сви укућани. Ко не угледа своју главу, догодине ће умрети – једно је од народних веровања.

– Ако на Бадњи дан буде облачно, очекује се родна година.

– У неким овчарским крајевима чобанин на Бадњи дан носи под језиком камичак верујући да ће се вуку тако скаменити вилице ако се приближи стаду, па неће моћи да коље овце.

– Увече домаћин са синовима у кућу уноси печеницу, бадњак и сламу. Када пређе преко прага, поздрави домаћицу и честита јој бадње вече, на шта га она благосиља и посипа домаћина и оно што уноси пшеницом.

– По слами не ваља ићи бос, јер ће укућане болети ноге.

– На Бадње вече стока се поспе сољу, житом и пројом да би се сачувала од чини.

– После вечере уза зид се поређају кашике по старешинству, па чија преко ноћи падне, тај ће следеће године умрети.

– На Бадње вече не треба заспати док бадњак не изгори, јер ће онда укућани умирати без предзнака.

– У неким крајевима верују да ће бити доста меда у наредној години ако из бадњака искачу варнице.

– Ако се на бадњаку који гори у огњишту накупи доста пепела, верује се да ће зима бити јака са доста снега.

– Када укућани легну да спавају, баба или нека друга старија жена забада нож у врата изнутра или ставља глогов колац иза врата и на њега обеси лук да би укућани били сигурни од урока, вештица и нечистих сила.

– Ватра на огњишту на Бадњи дан и Божић не треба да се распирује дувањем да ветар не би отресао пшеницу и да се стока не би надимала од траве. Уместо тога, ватра се распирује лиснатим гранама.

– На југу Србије веровало се да ће момци и девојке који за Бадње вече преспавају на слами уснути будућег супружника.

– У неким крајевима се верује да божићну свећу не ваља гасити дувањем, већ хлебом натопљеним вином.

– На Бадњи дан ваља посадити неку биљку, јер се верује да ће се сигурно примити.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Pastrovic says:

    Sve vezano za badnjak, pa samim tim i za Bozic direktno je vezano i neraskidivo povezano sa srbskom vjerom, koju mi Srbi uporno cuvamo, mada mnogo Srba, narocito iz "urbanih sredina" o tome pojma nema! Srecni vam Badnji dan i Badnje vece. Sve ovo receno mi koji smo podigli sidra i otplovili sa sela ne mozemo da uradimo. Paa..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u