Evo šta o „amerikos Majdanu” i ukrajinskim neonacistima misli jedna prava Ukrajinka

Evo šta o „amerikos Majdanu” i ukrajinskim neonacistima misli jedna prava Ukrajinka

14 septembra 2014

5pHagsg UkrainePiše: Irina Laškevič

Ja sam Ukrajinka bez ikakve mešavine krvi. Rodbina su mi samo Ukrajinci. Ovakve ljude kao što sam ja, Farion je nazvala „titularna nacija”.

Imala sam dve bake. U kući jedne od baka na stolu je bila često čitana knjiga – stihovi Tarasa Ševčenka. Baka je sa mnom učila stihove i moram da kažem – veoma uspešno.

U prvom razredu znala sam polovinu stihova iz te knjige. Učitelji su za sebe organizovali zabavu, dok traje odmor postave me na stolicu u zbornici i ja recitujem Katerinu.

Recitovala sam sa tugom u glasu i izražajno. Verovatno je bilo smešno zato što su učitelji plakali od smeha.

Druga baka bila je inteligentna i tiha. Stalno je vezla, tkala ćilime na razboju koji je imao stotinak godina. Za svadbu mi je poklonila vezeni peškir i tradicionalnu ukrajinsku vezenu košulju.

Roditelji su bili glumci u amaterskom ukrajinskom pozorištu. Sve probe i predstave ja sam pratila iza kulisa. Od prvog razreda znala sam napamet „Kajdaševu porodicu” i „Zašto volovi riču kad su jasle pune”.

Moja porodica je poštovala sve iz ukrajinske tradicije, pevali je ukrajinske pesme za sve praznike i kod kuće smo govorili samo na ukrajinskom jeziku.

Završila sam ukrajinsku školu.

U vreme studija bila sam u Peterburgu. Prvo sam posetila Umetničku akademiju, pogledala beleške Ševčenka, bila u sobi u kojoj je on živeo pri akademiji. O Ševčenku znam sve, barem ne manje od današnjih poznavalaca Ševčenka. Prikupljala sam svako zrno materijala.

Volim ukrajinsku književnost, ništa manje od ruske. Tako su nas učili. Bilo je sramota ne čitati. Bilo je sramota ne znati dva jezika.

Moja kućna biblioteka je mala, oko 300 knjiga, ali samo one koje sam čitala. Polovina knjiga je na ruskom, druga polovina na ukrajinskom jeziku.

Zbog čega ja ovo detaljno pripovedam?

Želim da pitam naciste koji su došli na vlast posle amerikos Majdana: kako ste za tako kratko vreme uspeli, posle svih pokreta koji su bili usmereni na uzdizanje nacionalne ideje, nacionalnog duha i patriotizma, da kod mene izazovete alergiju na ukrajinsku zastavu, na himnu, na tradicionalnu ukrajinsku vezenu košulju?

Kako ste uspeli da izazovete u meni, Ukrajinki do srži kostiju, mržnju prema svemu ukrajinskom? Čak ne mržnju, nego stid zbog zemlje?

Kako ste uspeli da uništite sve živo, nacionalno što je u njoj postojalo? Kako ste uspeli da za nekoliko meseci moju Ukrajinu pretvorite u naseobinu izmučenih, bespravnih, siromašnih i ozlojađenih ljudi?

Ko vam je dao pravo da sudbinu zemlje rešavate na Majdanu, a ne a izborima?

Ko ste vi? Skinite maske!

Pravi Ukrajinac neće činiti ono što će naneti štetu njegovoj Otadžbini. Pravi Ukrajinac se neće radovati smrti hiljada civila.

Gospodo, vi ste zveri, gospodo! Vas će prokleti sopstvena zemlja!

Ukrajinka. Brovčenko Irina Vladimirovna (Laškevič– je muževljevo prezime. Preciziram za bolesne u glavu američke majmune).

(Fakti.org)

KOMENTARI6 komentara

 1. Zapadnjak says:

  Vrlo često sam i ja sam sebi ali i drugima ponavljao isto pitanje,samo na ovim našim prostorima,nikada niko nije mogao da mi da odgovor,verovatno ni neče,jer nikoga ni ne zanima,ova Ukrajinka možda i dobije odgovor,ako uspije spasiti živu glavu iz te ludnice.

 2. MISSKE says:

  Vrlo hrabra i pravedna osoba koja voli svoju domovinu !

 3. Lela says:

  Rezon jedne normalne zene i sa osobinama istinskog i pravog covjeka, sa svim najkvalitetnijim ljudskim osobinama ! Da barem svi mi,bilo gdje da smo ovako rezoniramo,svi bi bili kud i kamo sretniji i zlo nam nitko ne bi mogao nametnuti,niti nas gurnuti,da cinimo zlo !

 4. rale says:

  Ko im je dozvolio?pa EU i SAD...

 5. Serbo Makeridov says:

  Bravo, svaka cast! Nije ovo pitanje Rusa i Ukrajinaca nego mak blize Rusiji, unistenje Rusije preko Ukrajinski ledja, sirenje NATO-a na Ruske granice, sirenje 'sveto' rimskog carstva na pravoslavne hriscanske zemlje. U pravu je, pravi Ukrajinci nego ubijali svoje i nebi unistavali svoju zemlju! Sloboda Ukrajincima i Rusima, sloboda Slavenima!

 6. Goran says:

  Gospođa je lepo napisala, a i vidljivo je da većina Ukraine tako oseća, ali da su nacisti odlično organizovani, pomagani i naravno, brutalni, jer većina zato i ćuti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *