Ево шта повезује Путина и новог државног секретара САД!

Evo šta povezuje Putina i novog državnog sekretara SAD!

14 decembra 2016

0320_tillerson-putin_4567

Novi predsednik SAD Donald Tramp imenovao je Reksa Tilersona, šefa najkrupnije naftne kompanije u zemlji na funkciju državnog sekretara.

Evo šta Tilersona povezuje sa Rusijom.

Biznismen

Exxon Mobil, čiji se glavni ofis nalazi u američkoj državi Teksas, najveća je privatna naftna kompanija u svetu i jedna od najkrupnijih korporacija po nivou kapitalizacije.

U Rusiji kompanija učestvuje u projektu „Sahalin-1“ (po 30% udela imaju Exxon Mobil i japanski Sodeco, po 20% imaju „Rosnjeft“ i indijski ONGC). Bavi se nalazišta nafte „Čajvo“, „Odoptu“ i „Arkutun-Dagi“ na grebenu Sahalina.

Tilerson radi u kompaniji od 1975. godine. U januaru 1998. je imenovan za potpredsednika kompanije Exxon Ventures (CIS) Inc. i predsednika kompanije Exxon Neftegas Limited.

Tilerson je bio odgovoran za projekte Exxon u Rusiji i Kaspijskoj regiji, kao i za rad konzorcijuma „Sahalin-1“, više puta je boravio u Rusiji.

Tokom poslednjih 14 godina nalazi se na čelu Exxon Mobil.

Upoznao se sa Putinom

Tilerson se više puta sastajao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Konkretno, 2003. godine je učestvovao u susretu šefa ruske države sa rukovodiocima domaćih i stranih energetskih kompanija i dobitnicima nagrade „Globalna energija“ u Sankt-Peterburgu.

U septembru 2005. su se sastali i u Vašingtonu za vreme tadašnje Putinove radne posete SAD.

U junu 2012. godine Putin je prisustvovao otvaranju lučkog kompleksa za pretakanje naftnih derivata u Tuapseu, gde su u njegovom prisustvu Tilerson i šef „Rosnjeft“ Igor Sečin potpisali sporazum o zajedničkoj eksploataciji teškodostupnih rezervi u Zapadnom Sibiru, nakon čega je obavljen razgovor. Šef Exxon Mobil je više puta učestvovao u Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu, između ostalog i ove godine.

Nosilac ordena

Reks Tilerson je nagrađen ruskim Ordenom Družbe. Putin je lično uručio orden šefu Exxon Mobil za vreme susreta sa rukovodiocima energetskim kompanijama u junu 2013. godine u okviru Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

Orden Družbe ustanovljen je u martu 1994. godine. Njega uručuju za veliki doprinos učvršćivanju prijateljstva i saradnje među narodima, velika dostignuća u razvoju ekonomskog i naučnog potencijala Rusije, za naročito plodne aktivnosti u sferi zbližavanja i uzajamnog oplemenjivanja kultura naroda i nacionalnosti, učvršćivanju mira i prijateljskih odnosa između država.

Tilersonu je Orden Družbe uručen za „veliki doprinos učvršćivanju saradnje u energetskom sektoru“.

Odnos prema Rusiji

Učešće Tilersona na ovogodišnjem Peterburškom ekonomskom forumu novinari Rojtersa su označili kao naročito važan događaj ponajpre zbog tvrde pozicije Vašingtona u vezi i daljeg održavanja sankcija protiv Rusije.

Prema ocenama eksperata iz SAD, Exxon Mobil je američka kompanija koja maltene najviše pretrpela zbog sankcija koje je Bela kuća uvela Rusiji –  koncern je bio prinuđen da obustavi rad na devet projekata u okvirima sporazuma o strateškom partnerstvu sa kompanijom „Rosnjeft“.

Tilerson je novinarima rekao da sa nestrpljenjem očekuje mogućnost da ponovo počne da radi sa Rusijom, preneo je tada Blumberg.

Na Peterburškom ekonomskom forumu prvi čovek Exxon Mobil takođe je imao susret sa šefom Minenergo Aleksandrom Novakom u vezi komercijalizacije gasa „Sahalina-1“.

Posao na prvom mestu

Kelian Konvej, savetnik novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, izjavila je da se odnosi Tilersona i Putina temelje na poslovnim interesima i da zato ne može da se kaže da oni „samo ispijaju votku“ u lokalnoj kafani.

Indirektna potvrda je tužba Exxon Mobil radi nadoknade dela poreza po projektu „Sahalin-1“ koji je kompanija u proleće prošle godine podnela protiv Rusije arbitražnom sudu u Stokholmu.

Američka kompanija pokušava da za „Sahalin-1“ izdejstvuje smanjenje poreza sa 35% do 20% i da vrati razliku za poslednjih sedam godina (procenjuje se da bi ukupan iznos bio oko 500 miliona dolara).

Očekuje se da će se rasprava u vezi poreskog spora početi na proleće 2017. godine, pri čemu ruska strana želi vansudsko poravnanje.

(agencija RIA Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *