ЕВО ШТА СЕ ДОГОДИЛО У РУСИЈИ

EVO ŠTA SE DOGODILO U RUSIJI

16 januara 2020

RUSKI premijer Dmitrij Medvedev je u sredu, neposredno posle obraćanja predsednika Vladimira Putina poslanicima Federalne skupštine, saopštio da podnosi ostavku i da je vlada na čijem je čelu bio – raspuštena!

Odluka je saopštena posle njegovog razgovora sa Putinom.

– Smatram da je pravilno da u skladu sa članom Ustava 117 sadašnji sastav vlade da ostavku – izjavio je Medvedev.Vladimir Putin je prethodno u svom govoru najavio moguću izmenu ustava da bi ubuduće kod formiranja nove vlade i biranja ministara znatno veću ulogu nego do sada imao parlament, iako će predsednik i ubuduće moći da smenjuje premijera i ministre ako je nezadovoljan njihovim radom.

– Kao vlada mi smo dužni da predsedniku naše zemlje damo mogućnost da preduzima sve neophodno za realizaciju rešenja oko popravke Ustava – rekao je Medvedev.

Putin se zahvalio na radu dosadašnjoj ruskoj vladi i objavio nameru da u Savetu za bezbednost postavi novu funkciju, zamenika predsednika, i predložio da Medvedev bude na tom mestu.

– Smatram da je to moguće i to ću učiniti u narednim danima – rekao je Putin.

– Uvešću funkciju zamenika šefa Saveta bezbednosti. Kao što je poznato, predsednik Rusije je šef Saveta bezbednosti. Dmitrij je uvek delio ove probleme. Sa stanovišta unapređenja naše odbrambene sposobnosti i bezbednosti, verujem da je to moguće i zamolio sam ga da ubuduće rešava takva pitanja.

Već tokom večeri Putin je izašao sa predlogom za novog premijera. Reč je o Mihailu Mišustinu (53), koji se trenutno nalazi na poziciji predsednika Federalne poreske službe Rusije od aprila 2010. godine.

– Ruski predsednik Vladimir Putin održao je radni sastanak sa Mišustinom i ponudio mu da preuzme mesto šefa vlade. Nakon što je dobio saglasnost, predložio je Mišustinovu kandidaturu na mesto premijera na razmatranje Državnoj dumi – navodi se u saopštenju iz Kremlja.

Donji dom parlamenta (Duma) održaće u četvrtak u 9 sati ujutru po lokalnom vremenu sednicu na kojoj će raspravljati o kandidatu za premijera.

U međuvremenu, Putin je potpisao i uredbu o raspuštanju ruske vlade i uredbu po kojoj je Dmitrij Medvedev imenovan za vršioca dužnosti premijera koji će na ovom mestu ostati do formiranja novog kabineta.

Dmitrij Medvedev je decenijama bio jedan od najbližih Putinovih saradnika, ali nije nikakva tajna da je i pored toga dosadašnji premijer bio česta meta kritika opozicionih partija. Njegov rejting među građanima je padao sve više i brže u skladu sa ekonomskim problemima na koje su Rusi nailazili u svakodnevnom životu i bio je daleko iza statusa koji u društvu uživa Putin.

Medvedev je bio blizak saradnik Putina još dok su radili u Sankt Peterburgu, a zatim je sa njim radio u Kremlju. Verovatno i zbog toga Putin ga je mnogo puta uzimao u zaštitu, svestan da pad poverenja prema Medvedevu ugrožava celu administraciju. Medvedev je dva puta imenovan za premijera, a obavljao je i funkciju predsednika Rusije.

Niko od ozbiljnih analitičara u sredu u Moskvi nije govorio o mogućim jasnim razlozima za smenu, ali sigurno je da nikakvog sukoba između dva najmoćnija čoveka Rusije nije bilo. Jedini razlog bi mogao da leži u sve većem nepoverenju građana prema premijeru.

Doduše, Medvedev je imao podršku vladajuće Jedinstvene Rusije na čijem se čelu nalazi. A hoće li on i dalje ostati na čelu Jedinstvene Rusije, tek će da se vidi.

Odluka o raspuštanju vlade bacila je u senku ono što je Putin rekao tokom obraćanja poslanicima Federalne skupštine. Ruski predsednik je izjavio da je saglasan sa odredbama Ustava Ruske Federacije da predsednik države ne može da obavlja tu funkciju više od dva mandata zaredom.

Ali, istovremeno, on je predložio da se u Ustav unesu određene izmene kako bi se utvrdili obavezni uslovi koje moraju da ispunjavaju svi najviši predstavnici vlasti. Naime, prema njegovom predlogu svi oni ne mogu da imaju državljanstvo, kao ni boravišne dozvole bilo koje druge zemlje.

Putin je rekao i da bi trebalo da se utvrde još jači uslovi za kandidate za predsednika zemlje – svi kandidati bi trebalo da budu građani Ruske Federacije, da su u njoj živeli najmanje 25 godina. Do sada je uslov bio da su živeli u Rusiji deset godina, i da nikada nisu imali nijedno drugo državljanstvo.

Takođe je predložio i da se Ustavom omogući državnoj Dumi da odobrava kandidaturu premijera države, budući da trenutno to čini predsednik na osnovu saglasnosti donjeg doma ruskog parlamenta.

– Predlažem da se to promeni i da državna Duma samostalno odobrava kandidaturu šefa Vlade Ruske Federacije, a zatim i svih njegovih zamenika i federalnih ministara. Pritom, predsednik će biti u obavezi da ih imenuje na tu funkciju i neće više imati pravo da odbija kandidaturu koju je usvojila Duma – istakao je Putin.

Ruski predsednik je dodao i da sve te izmene Ustava Ruske Federacije treba da izglasaju građani Ruske Federacije na referendumu, budući da je narod „nosilac suvereniteta“.Predsednik Rusije je u sredu govorio i šta treba učiniti da narod bolje živi i Rusija brže napreduje.

– Demografska situacija u Rusiji danas je samo malo bolja nego za vreme Drugog svetskog rata – istakao je Putin u govoru u izložbenoj dvorani „Manjež“, koja se nalazi u blizini zidina Kremlja pred oko 1.300 političara raznih nivoa, predstavnika tradicionalnih religija i poznatih kulturnih radnika – Povećanje broja stanovnika Rusije mora biti viši prioritet. U proseku, Rusija nema ni prostu demografsku reprodukciju.

Roditelji sa niskim zaradama će svakog meseca dobijati novčanu pomoć za decu do sedam godina. Taj dečiji dodatak sada iznosi oko 70 evra.

Putin je kritikovao gubernatore što nisu iskoristili dobijene državne dotacije za građenje dečijih jaslica i vrtića. Iz federalnog budžeta bilo je obezbeđeno da se do 2021. napravi 255.000 mesta u jaslicama. Ali u periodu od 2018. do 2019. umesto 90.000 mesta napravljeno je 78.000.

Roditeljima koji dobiju treće dete gasiće se hipoteka za kupovinu stana.

U državnom budžetu su izdvojena velika sredstva za remont medicinskih ustanova i kupovinu nove opreme.

Da bi porasla primanja građana, potrebno je menjati strukturu ekonomije, kazao je Putin. Tempo rasta BNP u 2021. treba da bude veći od onog u svetu. Inače, sada je u Rusiji inflacija oko tri odsto.

Putin je predložio da se Ustavom odredi da najmanja plata ne može biti niža od životnog minimuma koji određuje država, a on sada iznosi oko 150 evra.

MESTO POTPREDSEDNIKA

PREDSEDNIK Rusije je ponudio Dmitriju Medvedevu, u suštini, mesto potpredsednika Rusije, izjavio je sinoć zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije i general Federalne službe bezbednosti (FSB) Vladimir Džabarov.

– Ovo je najviša pozicija. S obzirom na to da je šef države predsednik Saveta bezbednosti, ovo je, u stvari, mesto potpredsednika – objasnio je senator.

DECA SU PRIORITET

U toku 70 minuta, koliko je trajao Putinov govor, predsednik Rusije najviše pažnje posvetio je demografskoj situaciji i materijalnom stimulisanju roditelja da imaju više dece, ali je govorio i o drugim prioritetima razvoja zemlje. Sada Rusija ima oko 147 miliona stanovnika, a da bi se mnogo brže ekonomski razvijala, po oceni eksperata, morala bi da ima tri puta više.

STVARAJU NAJVEĆU ARHIVU

U Rusiji će u godini kad se obeležava 75. godišnjica pobede nad fašizmom biti formiran najveći arhivski centar u kome će biti materijali o Drugom svetskom ratu, najavio je predsednik Putin i zaključio: „Moramo zaustaviti laži o tom ratu.“

(Novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    Nacin na koji govori Medvedev je istovetan nacinU na koji su Staljinove zrtve morale da popljuju sebe pre nego sto budu ubijene ili poslate u logore. Samo je sad malo finije, uz kaficu.

  2. Za Srbiju says:

    Dobro se setio da smeni šefa šeste kolone u Rusiji i njegove lopovske mjinistre.

  3. Slobodanka says:

    Medvedev i njegova vlada nisu uspeli da ostvare veći rast proizvodnje i razvoj privrede. Ruska ekonomija je bila u velikom zamahu pre desetak godina, ali najpre zbog svetske finansijske krize iz 2008 godine a posebno zbog sankcija Zapada počev od 2014 godine pa nadalje stope rasta su smanjene. Glavni problem je kako ostvariti rast proizvodnje veći od 1,7 odsto, a samo toliko je iznosio za treći kvartal prošle godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *