ЕВО ШТА СЕ ДОГОДИЛО У РУСИЈИ

ЕВО ШТА СЕ ДОГОДИЛО У РУСИЈИ

16 јануара 2020

РУСКИ премијер Дмитриј Медведев је у среду, непосредно после обраћања председника Владимира Путина посланицима Федералне скупштине, саопштио да подноси оставку и да је влада на чијем је челу био – распуштена!

Одлука је саопштена после његовог разговора са Путином.

– Сматрам да је правилно да у складу са чланом Устава 117 садашњи састав владе да оставку – изјавио је Медведев.Владимир Путин је претходно у свом говору најавио могућу измену устава да би убудуће код формирања нове владе и бирања министара знатно већу улогу него до сада имао парламент, иако ће председник и убудуће моћи да смењује премијера и министре ако је незадовољан њиховим радом.

– Као влада ми смо дужни да председнику наше земље дамо могућност да предузима све неопходно за реализацију решења око поправке Устава – рекао је Медведев.

Путин се захвалио на раду досадашњој руској влади и објавио намеру да у Савету за безбедност постави нову функцију, заменика председника, и предложио да Медведев буде на том месту.

– Сматрам да је то могуће и то ћу учинити у наредним данима – рекао је Путин.

– Увешћу функцију заменика шефа Савета безбедности. Као што је познато, председник Русије је шеф Савета безбедности. Дмитриј је увек делио ове проблеме. Са становишта унапређења наше одбрамбене способности и безбедности, верујем да је то могуће и замолио сам га да убудуће решава таква питања.

Већ током вечери Путин је изашао са предлогом за новог премијера. Реч је о Михаилу Мишустину (53), који се тренутно налази на позицији председника Федералне пореске службе Русије од априла 2010. године.

– Руски председник Владимир Путин одржао је радни састанак са Мишустином и понудио му да преузме место шефа владе. Након што је добио сагласност, предложио је Мишустинову кандидатуру на место премијера на разматрање Државној думи – наводи се у саопштењу из Кремља.

Доњи дом парламента (Дума) одржаће у четвртак у 9 сати ујутру по локалном времену седницу на којој ће расправљати о кандидату за премијера.

У међувремену, Путин је потписао и уредбу о распуштању руске владе и уредбу по којој је Дмитриј Медведев именован за вршиоца дужности премијера који ће на овом месту остати до формирања новог кабинета.

Дмитриј Медведев је деценијама био један од најближих Путинових сарадника, али није никаква тајна да је и поред тога досадашњи премијер био честа мета критика опозиционих партија. Његов рејтинг међу грађанима је падао све више и брже у складу са економским проблемима на које су Руси наилазили у свакодневном животу и био је далеко иза статуса који у друштву ужива Путин.

Медведев је био близак сарадник Путина још док су радили у Санкт Петербургу, а затим је са њим радио у Кремљу. Вероватно и због тога Путин га је много пута узимао у заштиту, свестан да пад поверења према Медведеву угрожава целу администрацију. Медведев је два пута именован за премијера, а обављао је и функцију председника Русије.

Нико од озбиљних аналитичара у среду у Москви није говорио о могућим јасним разлозима за смену, али сигурно је да никаквог сукоба између два најмоћнија човека Русије није било. Једини разлог би могао да лежи у све већем неповерењу грађана према премијеру.

Додуше, Медведев је имао подршку владајуће Јединствене Русије на чијем се челу налази. А хоће ли он и даље остати на челу Јединствене Русије, тек ће да се види.

Одлука о распуштању владе бацила је у сенку оно што је Путин рекао током обраћања посланицима Федералне скупштине. Руски председник је изјавио да је сагласан са одредбама Устава Руске Федерације да председник државе не може да обавља ту функцију више од два мандата заредом.

Али, истовремено, он је предложио да се у Устав унесу одређене измене како би се утврдили обавезни услови које морају да испуњавају сви највиши представници власти. Наиме, према његовом предлогу сви они не могу да имају држављанство, као ни боравишне дозволе било које друге земље.

Путин је рекао и да би требало да се утврде још јачи услови за кандидате за председника земље – сви кандидати би требало да буду грађани Руске Федерације, да су у њој живели најмање 25 година. До сада је услов био да су живели у Русији десет година, и да никада нису имали ниједно друго држављанство.

Такође је предложио и да се Уставом омогући државној Думи да одобрава кандидатуру премијера државе, будући да тренутно то чини председник на основу сагласности доњег дома руског парламента.

– Предлажем да се то промени и да државна Дума самостално одобрава кандидатуру шефа Владе Руске Федерације, а затим и свих његових заменика и федералних министара. Притом, председник ће бити у обавези да их именује на ту функцију и неће више имати право да одбија кандидатуру коју је усвојила Дума – истакао је Путин.

Руски председник је додао и да све те измене Устава Руске Федерације треба да изгласају грађани Руске Федерације на референдуму, будући да је народ „носилац суверенитета“.Председник Русије је у среду говорио и шта треба учинити да народ боље живи и Русија брже напредује.

– Демографска ситуација у Русији данас је само мало боља него за време Другог светског рата – истакао је Путин у говору у изложбеној дворани „Мањеж“, која се налази у близини зидина Кремља пред око 1.300 политичара разних нивоа, представника традиционалних религија и познатих културних радника – Повећање броја становника Русије мора бити виши приоритет. У просеку, Русија нема ни просту демографску репродукцију.

Родитељи са ниским зарадама ће сваког месеца добијати новчану помоћ за децу до седам година. Тај дечији додатак сада износи око 70 евра.

Путин је критиковао губернаторе што нису искористили добијене државне дотације за грађење дечијих јаслица и вртића. Из федералног буџета било је обезбеђено да се до 2021. направи 255.000 места у јаслицама. Али у периоду од 2018. до 2019. уместо 90.000 места направљено је 78.000.

Родитељима који добију треће дете гасиће се хипотека за куповину стана.

У државном буџету су издвојена велика средства за ремонт медицинских установа и куповину нове опреме.

Да би порасла примања грађана, потребно је мењати структуру економије, казао је Путин. Темпо раста БНП у 2021. треба да буде већи од оног у свету. Иначе, сада је у Русији инфлација око три одсто.

Путин је предложио да се Уставом одреди да најмања плата не може бити нижа од животног минимума који одређује држава, а он сада износи око 150 евра.

МЕСТО ПОТПРЕДСЕДНИКА

ПРЕДСЕДНИК Русије је понудио Дмитрију Медведеву, у суштини, место потпредседника Русије, изјавио је синоћ заменик председавајућег Одбора за међународне послове Савета Федерације Русије и генерал Федералне службе безбедности (ФСБ) Владимир Џабаров.

– Ово је највиша позиција. С обзиром на то да је шеф државе председник Савета безбедности, ово је, у ствари, место потпредседника – објаснио је сенатор.

ДЕЦА СУ ПРИОРИТЕТ

У току 70 минута, колико је трајао Путинов говор, председник Русије највише пажње посветио је демографској ситуацији и материјалном стимулисању родитеља да имају више деце, али је говорио и о другим приоритетима развоја земље. Сада Русија има око 147 милиона становника, а да би се много брже економски развијала, по оцени експерата, морала би да има три пута више.

СТВАРАЈУ НАЈВЕЋУ АРХИВУ

У Русији ће у години кад се обележава 75. годишњица победе над фашизмом бити формиран највећи архивски центар у коме ће бити материјали о Другом светском рату, најавио је председник Путин и закључио: „Морамо зауставити лажи о том рату.“

(Новости)

KOMENTARI3 коментара

  1. persida says:

    Nacin na koji govori Medvedev je istovetan nacinU na koji su Staljinove zrtve morale da popljuju sebe pre nego sto budu ubijene ili poslate u logore. Samo je sad malo finije, uz kaficu.

  2. Za Srbiju says:

    Dobro se setio da smeni šefa šeste kolone u Rusiji i njegove lopovske mjinistre.

  3. Slobodanka says:

    Medvedev i njegova vlada nisu uspeli da ostvare veći rast proizvodnje i razvoj privrede. Ruska ekonomija je bila u velikom zamahu pre desetak godina, ali najpre zbog svetske finansijske krize iz 2008 godine a posebno zbog sankcija Zapada počev od 2014 godine pa nadalje stope rasta su smanjene. Glavni problem je kako ostvariti rast proizvodnje veći od 1,7 odsto, a samo toliko je iznosio za treći kvartal prošle godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u