ЕВО ШТА СУ ДОГОВОРИЛИ Путин и Вучић!

EVO ŠTA SU DOGOVORILI Putin i Vučić!

19 decembra 2017

U Kremlju je završen sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Putin je istakao da je ovo prva poseta Vučića kao predsednika Srbije i naglasio:

– Drago mi je da vas pozdravim – imamo dobre odnose još od vremena kada ste bili premijer i nadam se da će tako biti i ubuduće.

Ruski predsednik je podsetio da se naredne godine obeležava 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Putin je konstatovao da se odnosi razvijaju posebno u oblasti privrede i da raste robna razmena kao i direktna ruska ulaganja.

– Imamo o čemu da razgovaramo i drago mi je što ste tu – reči su dobrodošlice ruskog srpskom predsedniku.

Predsednik Srbije je zahvalio Putinu na podršci koju pruža Srbiji po pitanju očuvanja teritorijalne celovitosti i integriteta Srbije.

– Zahvalan sam na svemu što ste učinili – Srbi cene i uvek će biti zahvalni za podršku i pomoć koju nam pružate – rekao je Vučić.

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku Vučić je istakao kao značajnu činjenicu da se ekonomska saradnja stalno unapređuje kao i politički odnosi.

Čestitao je Putinu na kandidaturi za novi predsednički mandat, izrazio uverenje da će buduća saradnja biti na još višem nivou i zahvalio na dobrodošlici i gostoprimstvu.

Sastanak će, kako je Vučić rekao, trajati gotovo dva i po sata, a nakon toga dvojica predsednika će se obratiti medijima.

Uoči susreta Vučić, koji boravi u trodnevnoj poseti Rusiji, rekao je da će sa Putinom razgovrati o daljem razvoju odnosa dve zemlje, pre svega ekonomskih i trgovinskih.

Takođe, biće reči o vojno-tehničkoj saradnji, kao i o energetici i potpisano više sporazuma, naveo je predsednik Srbije.

Ruski lider Vladimir Vladimirovič Putin na današnjem sastanku sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem zatražiće čvrste garancije da naša država nikada neće ući u NATO pakt. Putin će, javljaju moskovski mediji, u tom slučaju odobriti da se Srbiji isporuči moćni raketni sistem S-300, saznaje Informer!

Kako tvrde naši odlično obavešteni izvori iz ruske administracije, Moskva je u nastavku vojnotehničke saradnje sa Beogradom spremna da isporuči ne samo raketne sisteme već i nove ‘migove’, helikoptere i tenkove po najpovoljnijim mogućim uslovima. Jedino što zvanični Kremlj očekuje od Srbije, tvrde upućeni, jeste čvrsta državna garancija da ni pod kojim uslovima neće ući u zapadnu vojnu alijansu.

Prema rečima naših izvora, ruskom predsedniku je jako važno da moderno oružje koje daje Srbiji nikako ne padne pod kontrolu NATO pakta.

– Putin je upoznat s tim da Srbija trpi ogromne pritiske sa Zapada zbog saradnje sa Rusijom, kao i da se od nas očekuje da Moskvi uvedemo sankcije. On je, naravno, svestan da je Srbija okružena članicama NATO i da joj nije lako da zadrži poziciju vojne neutralnosti. Zbog toga želi čvrste garancije od Vučića da neće Srbiju uvesti u zapadnu alijansu. Još jedan od razloga ovog zahteva je i to što Putin moćno oružje kakav je sistem S-300 ni po koju cenu neće dati državi članici NATO – prenosi naš izvor. On dodaje da je susret dvojice lidera, jedanaesti po redu, prilika da se dogovore detalji nove etape vojnotehničke saradnje.

– Posle šest ‘migova’ koje je Rusija dala Srbiji, Putin je spreman da dodatno pomogne u jačanju srpske vojske. Očekuje se skora isporuka po 30 tenkova T-72 i oklopno-izviđačkih vozila BRDM2, a Moskva hoće i da pod izuzetno povoljnim, specijalnim uslovima isporuči i S-300… – podvlači Informerov izvor.

Neposredno pre konferencije potpisano je nekoliko međudržavnih sporazuma u razlitim oblastima.

Novinarima se prvi obratio predsednik Rusije Vladimir Putin

– Ovo je prvi sastanak otkako je Alensandar Vučić predsednik Srbije, ali sretali smo se i ranije, dok je bio premijer – rekao je Putin.

Razmena je ove godine porasla na milijardu i po dolara, rekao je Putin.

Računamo na nove projekte u saradnji, prioritetna oblast je eneretika, rekao Putin.

Ove godine za četvrtinu se povećala potrošnja gasa, precizirao je ruski predsednik.

Ruski predsednik naveo je kao primer saradnje Ruske železnice.Takođe je rekao da Rusija želi da produbi saradnju u sferi bankarstva, a vode se i ekspertske konsultacije o slobodnim trgovinskim zonama.

Posebnu pažnju posvetli smo pitanjima humanitarno-kulturne saradnje, rekao je Putin i podsetio na rad na mozaicima u Hramu Svetog Save i nastup Ansambla Aleksandrov u Beogradu.

On je dodao da je u Srbiji sve veće interesovanje za učenje ruskog jezika.

Rusija je zainteresovana za stabilizaciju na Balkanu, istakao je Putin.

Rusija će nastaviti da pruža podršku Srbiji kad je reč o Kosovu, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti 1244. Uveren sam da će danas postignuti dogovori poslužiti daljem razvoju naših odnosa, zaključio je Putin.

Novinarima se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i to prvo na odličnom ruskom jeziku.

Predsednik Srbije zahvalio se Putinu na toplom prijemu.

– U ime Republike Srbije hteo bih da izrazim posebnu zahvalnost na podršci Rusije na očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije. Rusija je oduvek bila prijatelj Srbije – istakao je srpski predsednik.

– Srbija se nikada nije mešala niti će se mešati u unutrašnje poslove Ruske Federacije – dodao je Vučić. Srbija visoko ceni ruku prijateljstva koju nam je pružio predsednik Putin i mi mu želimo uspeh na predstojećim izborima, naglasio je Vučić.

Srbija će uvek biti zahvalna predsedniku Putinu za mnogo stvari koje su nam bile važne, a naglasio bih momenat kada je Rusija stavila veto na rezoluciju u SB UN i tako sprečila da najstradalniji srpski narod dobije žig genocidnog.

Zahvaljujući podršci Rusije i naporima Vladimira Vladimiroviča Srbija i dalje ima mogućnost da se bori za Kosovo i Metohiju i sprovodi odgovornu politiku, dodao je srpski predsednik.

Srbija je na evropskom putu, ali je vojno neutralna i ne namerava da ulazi u vojne saveze, ponovio je Vučić.

Srbija koristi sve više gasa, rekao je Vučić govoreći o ekonomskoj saradnji.

– U ovoj godini promet roba je bio veći, ali i ja i predsednik Putin smatramo da postoji mogućnost daljeg povećanja. Još postoji mnogo mogućnosti da se poveća razmena obima.

Razgovarali smo i o vojno-tehničkoj saradnji, Srbija je zainteresovana za helikoptere i nadamo se da će o tome biti dogovora.

Mi smo jedan od retkih naroda koji se pravedno odnosi prema našim ruskim prijateljima, naglasio je Vučić i dodao da ponosni srpski narod nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

Politika koju sprovodi rukovodstvo Srbije je suverena, nezavisna i odgovorna, rekao je Vučić i čestitao ruskom narodu predstojeće praznike.

– Predsednik Putin i ja imali smo sastanak u užem sastavu i u četiri oka, razgovarali smo o svim oblastima, razgovori su bili konstruktivni – rekao je Vučić nastavljajući na srpskom.

Sledeće godine je 75 godina od Staljingradske bitke i Srbija će na najvišem nivou uzeti učešća u njenom obeležavanju.

Vučić je podsetio i da se Srbija uvek ponosila antifašističkom tradicijom.

Dogovorena isporuka S-300

Izvori Informera nisu otkrivali detalje, ali nam je rečeno da je tokom razgovora dvojice predsednika dogovorena maksimalna saradnja Srbije i Rusije. Na direktno pitanje o isporuci raketnog sistema S-300 naš sagovornik je samo rekao: Kažem vam sve je dogovoreno!

KOMENTARI9 komentara

 1. Goran says:

  Vasem tekstu netreba verovati jer ste slagali za godine nije 130 nego 180.

 2. Zoran says:

  "Još jedan od razloga ovog zahteva je i to što Putin moćno oružje kakav je sistem S-300 ni po koju cenu neće dati državi članici NATO"__________A Turskoj moze S-400 iako je clan NATO.

  • Milovan says:

   Intermagazin fino navodi, da je izvor Informer. Po mom nekom ubeđenju Informer može biti samo izvor splačina. Intermagazin tu vest samo prenosi.

   • Zoran says:

    Pa Injformnewr je drzzavni medij. Jedino ako mislis da je i drzava splacina.

    • hristina says:

     Zoran/ Erdoganove price o S-400 su za unutrasnju upotrebu. Grcka, clanica NATO, ima na Kritu S-300, koji je kupio Kipar devedesetih od Rusije. Zasto je kiparski raketni sistem u Grckoj,e, to je prica za film i dokaz da se takve "igracke" ne prodaju i ne daju svakome(!) i tek tako! Pozdrav.

 3. Miroslav says:

  Već sutra ili do kraja nedelje, Vučić će otrčati u Brisel i Vašington da kaže svojim gospodarima o čemu je pričao sa Putinom.

 4. Petar says:

  Trgovac te laže sa osmehom, žena laže suze prosipljući, niko krupno k'o vučić ne laže. Vladimire pazi sta mu pričas, u pravu je Miroslav. Za nekoliko dana eto njega u Briselu, da raportira gazdama.

 5. Beli Orao says:

  Da će da otrči u Brisel ili London to je poznato i prije nego je trebao da ode za Moskvu!!! Videćete!!!!

 6. goran says:

  Bez Putinove podrske, Vucic bi odavno sisao sa scene. Dajuci podrsku Vucicu, Putin radi na unistenju srpskoga naroda. Bratski, nema sta. Cist demonizam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *