Ево шта све може ракетни систем БУК!

Evo šta sve može raketni sistem BUK!

28 januara 2017

1v3E5hb BUK m1

Raketni sistem protivvazdušne odbrane (PVO) tipa Buk, čiji je nabavku iz Belorusije najavio ministar odbrane Zoran Đorđević, predstavlja jedan od najmodernijih raketnih sistema srednjeg dometa i nalazi se u naoružanju gotovo 15 zemalja širom sveta.

Namenjen je uništavanju aviona i helikoptera na malim i srednjim visinama ali ima mogućnost uspešnog dejstva i po krstarećim raketama, vođenim bombama i bespilotnim letelicama.

Koncepcijski je nastao sredinom 70-ih godina prošlog veka, kao radikalna modernizacija raketnog sistema Kub, koji se i dalje nalazi u naoružanju Vojske Srbije, da bi prve verzije Buk-a u naoružanje Sovjetskog saveza počele da ulaze početkom 80-ih godina.

Prvobitno je zamišljen da bude korišćen za PVO zaštitu mehanizovanih jedinica Kopnene vojske SSSR, ali je svojim dobrim karakteristikama prevazišao taktičko-tehničke zahteve pa je korišćen i za PVO zaštitu teritorije.

Prednost Buk-a u odnosu na ranije sisteme za PVO teritorije je što je veoma mobilan, odnosno što su i osmatrački i nišanski radar, lansirno oruđe, stanica za vođenje i ostali uređaji postavljeni na gusenična vozila, što znatno olakšava manevar u borbi i tako otežava dejstvo protivnika po rasporedu baterije.

Osim toga, senzori su znatno otporniji na elektronsko ometanje u odnosu na sisteme Kub ili Neva, koji su u naoružanju VS, a Buk ima i veći domet (kosu daljinu do cilja) i može da dejstvuje po više ciljeva istovremeno.

Ministar odbrane Zoran Đorđević najavio je juče, po povratku iz Belorusije, da će VS nabaviti dva diviziona (bataljona) raketnog sistema Buk M1, uz mogućnost da se onda taj sistem modernizuje na model BM.

Model Buk-M1, čiju je nabavku najavio Đorđević, predstavlja najčešći model u naoružanju širom sveta. Posle njega razvijen je i model M2, ali je on još u ograničenoj upotrebi u Rusiji, dok je Belorusija razvila svoj sistem modernizacije BM, koji znatno unapređuje mogućnosti osnovnog modela.

Prema dostupnim podacima, raketni sistem Buk-M1 ima domet od 35 kilometra po (kosoj) daljini i 22 kilometra po visini. Na svakom samohodnom lansirnom oruđu ima po četiri rakete koje lete brzinom tri puta većom od zvuka, a baterija Buk-a može da dejstvuje po šest ciljeva istovremeno sa 12 raketa.

Verovatnoća pogotka sa dve rakete na cilj koji manevriše je procenjena na više od 90 odsto.

Raketni sistem Buk korišćen je u nekoliko sukoba u poslednjoj deceniji a najveću pažnju privukao je u sukobima u Gruziji i u Ukrajini.

Taj sistem trenutno se koristi u 13 zemalja. Osim u Rusiji i Belorusiji, u aktivnoj je upotrebi u Ukrajini, Alžiru, Azerbejdžanu, Egiptu, Gruziji, Indiji, Iranu, Severnoj Koreji, Kini, Siriji i Venecueli, dok je Finska svoje Buk-ove stavila u rezervu.

Sve ovo znači da će Srbija – najkasnije krajem naredne godine – imati 14 borbeno sposobnih i modernizovanih višenamenskih lovaca MiG-29 (zajedno sa poklonom Rusije), kao i 12 lansirnih sistema Buk-M1(plus još 15 „pratećih vozila“)…

(Beta – Fakti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Trifun says:

  Nek ne dolaze bez S-300!! Te zemlje koje nas ugrozavaju su u NATO a njima BUK ne moze nauditi puno s obzirnom na visine na kojime njihovi avioni operisu. Nek se ne igraju da ne uzmu S-300 i ostave zemlju i vazdusno prostor nezasticen!

 2. ante says:

  sad ce te ubiti ustase to je miosevic dobiva 90-ih od belorusa ali nije ceo braniti ni jugoslaviju ni srbe posebno oceli vucic smeti sad od unije da primi to orude za odbranu srba ne verujem

  • Sodom von Gomor says:

   ANTE, AUS U TVOJU KOPAČNICU PO KONTEJNERIMA !

 3. cile mile says:

  Buk moze sve, osim da nas nahrani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *