Ево шта зачињена храна ради вашем телу

Evo šta začinjena hrana radi vašem telu

30 oktobra 2017

Redovno konzumiranje veće količine začinjene hrane može da ti pruži mnogo zdravstvenih koristi.

Čak i ako ne voliš začinjenu hranu, možda ćeš se predomisliti kada budeš pročitala koja sve korisna svojstva ovakva hrana ima. Zbog svog ukusa i terapeutskih svojstava, začini se koriste u istočnim kulturama dugi niz godina. Začinjena hrana pruža ti mnoge prednosti koje i savremeni lekovi pružaju, ali bez neželjenih efekata i sumnjivih komponenti.

Ovo su prednosti začinjene hrane:

1. Smanjuje telesnu težinu

Ako konzumiraš obroke sa začinskim dodacima smanjuješ svu potrebu za slanom, slatkom i masnom hranom. Poznato je da ovakva hrana pomaže i pri bržem varenju.

2. Produžava životni vek

Nedavna istraživanja Kineske akademije medicinskih nauka pokazala su da ako svakodnevno konzumiraš začinjenu hranu imaš 14% manji rizik od smrtnog ishoda usled nekih bolesti, nego oni koji konzumiraju začinjenu hranu jednom nedeljno.

3. Sprečava prejedanje

Začinjena hrana te čini sitom i zbog toga se nećeš prejesti. Jedna studija je pokazala da ljudi koji su pojeli začinjeno predjelo, ne pojedu mnogo od ručka ili večere. Začinjena hrana pomaže ti u smanjenju unosa hrane.

4. Reguliše hormon gladi

Hormon koji je odgovoran za osećaj gladi je i jedini krivac zašto jedeš sve više i više. Začinjena hrana će umanjiti uticaj ovog hormona. Zajedno sa konzumiranjem začinjene hrane, ukusna večera će dodatno pomoći da se osećaš ispunjeno i zadovoljno.

5. Ublažava zapaljenske procese

Začinjena hrana može da smanji upalu u telu, kao rezultat visokih fenolnih materija koje sadrži. Ova supstanca smanjuje opasnost od otoka, fizičkog bola i bolesti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *