EVO ŠTA ZNAČI AMERIČKA PROPAGANDA: Francuzi danas misle da su Amerikanci najviše doprineli pobedi u Drugom sv. ratu

EVO ŠTA ZNAČI AMERIČKA PROPAGANDA: Francuzi danas misle da su Amerikanci najviše doprineli pobedi u Drugom sv. ratu

2 novembra 2014

1031-Doprinos-u-drugom-ratuMnoge države, režimi i nacije su se na svojoj koži do sada uverili da je javno mnjenje kao nestalna kategorija veoma podložno promeni mišljenja, što nekada može da izmeni tok istorije u sasvim drugom pravcu.

Nešto što je danas bilo belo, sutra, pod uticajem propagande, može biti sivo, a prekosutra crno. Primera je mnogo. Francuski bloger Olivije Berije je, tako, na svom sajtu „Krize“ (Les crises) uporednom analizom došao do veoma zanimljivih podataka, koji daju doprinos potvrđivanju ove teorije.

Oslanjajući se na istraživanja najstarijeg francuskog instituta za ispitivanje javnog mnjenja (IFOP), ovaj diplomirani ekonomista specijalizovan za upravljanje finansijama u krizama, izvukao je paralelu oko toga koja je nacija najviše doprinela pobedi u Drugom svetskom ratu.

Dok su uspomene još bile sveže i aktuelne, 1945. godine, čak 57 odsto ispitanika izjavilo je da je to Sovjetski Savez. Amerikanci su smatrani ključnim oslobodiocima u nivou od 20 odsto, a sledili su Britanci sa 12.

Godinama kasnije, po prestanku Hladnog rata i pozicioniranju jednopolarnog sveta na čelu sa SAD, ovi procenti su se 1994. sasvim izmenili. Tada je Sovjetski Savez imao svega 25 odsto zasluga, Amerikanci celih 49 procenta, dok je Velika Britanija manje–više ostala tamo gde je i bila, s 16 odsto.

Kako je vreme odmicalo i zaborav počeo jače da vlada, Rusi su sve više padali na ovoj lestvici. Sovjete je 2004. godine kao glavne oslobodice videlo svega 20 odsto učesnika ankete, Amerikance 58, a Britance, opet, 16.

Još drastičnije, Sovjetima je veću podršku dao visokobrazovani sloj (22), nego radnici (16)!

Uz sve je priložena i tabela u kojoj se jasno vidi kolike je žrtve u Drugom svetskom ratu položila svaka nacija, gde su Sovjeti nemerljivo daleko iznad Amerikanaca, s trideset puta više stradalih.

Zaboravnost, podleganje tendencijama i većinsko priklanjanje masmedijskoj manipulaciji u interesu svetskih sila, kroje mnjenje. Više puta izrečena laž postaje istina – koncept je koji smo i mi dobro osetili na svojoj koži od početka jugoslovenske krize.

(BEZ)OPASNI MINHENSKI SPORAZUM

Vreme i okolnosti brišu granice uvreženih stavova. Berije je, tako, pronašao rezultate istraživanja IFOP-a iz 1938. godine, u kom je čak 57 odsto ispitanih Francuza izjavilo da podržava Minhenski sporazum (kojim je Nemačkoj priznato pravo na Sudete – deo čehoslovačke teritorije), dok je svega 37 odsto smatralo da je on štetan. Samo 37 procenata učesnika ankete u maju 1939. godine smatralo je da će Francuska neizostavno biti uvučena u rat.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *