Evo tri razloga zašto Rusija podržava Asada i Siriju

Evo tri razloga zašto Rusija podržava Asada i Siriju

31 avgusta 2013

Asad PutinTokom 29-mesečnog sirijskog konflikta, Rusija je snabdevala režim Bašara al Asada oružjem, granatama, rezervnim delovima za tenkove, borbenim avionima, protivbrodskim krstarećim raketama, protivvazdušnim raketama dugog dometa. Stavljala mu je na raspolaganje vojne stručnjake kao savetnike, pružala diplomatsku podršku i dala mnogo novca.

Američki “Biznis insajder” postavio je pitanje zbog čega Kremlj tako nepokolebljivo podržava Asada i citirao Krišnadeva Kalamura iz njujorškog Nacionalnog javnog radija (NPR), koji smatra da za to postoje tri glavna razloga:

1. Strateški

U sirijskoj luci Tartus nalazi se jedina preostala međunarodna vojna baza bivšeg Sovjetskog Saveza.

2. Finansijski

U ratu u Siriji masovno se koristi rusko oružje
Od juna 2012. godine ruski ekonomski interesi u Siriji iznosili su ukupno oko 20 milijardi dolara, od čega 5 milijardi dolara otpada na prodaju oružja.

3. Filozofski

Andranik Migranjan, direktor Instituta za demokratiju i saradnju u Njujorku, nevladine organizacije koju finansiraju privatni ruski sponzori i koja se smatra bliskom rukovodstvu u Moskvi, kaže za NPR da je rusku poziciju „veoma lako razumeti“.

„Kao prvo, Rusija je protiv promene režima u Siriji ili bilo kojoj drugoj zemlji pod uticajem spolja, budući da se, sa stanovišta Rusije, svaki pokušaj promene režima završavao haosom i rezultati su bili takoreći suprotni namerama”, rekao je Migranjan.

“To se potvrdilo u Iraku nakon invazije Amerike. To se potvrdilo u Libiji. Tpotvrdilo u Egiptu. A Rusija je u načelu protiv takvih promena režima.”

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *