ЕВО ЗАШТО АМЕРИКА АТАКУЈЕ НА РУСИЈУ ЗБОГ ОРУЖЈА: Руси на супероружје троше памет, а Американци милијарде

ЕВО ЗАШТО АМЕРИКА АТАКУЈЕ НА РУСИЈУ ЗБОГ ОРУЖЈА: Руси на супероружје троше памет, а Американци милијарде

20 децембра 2020

БРОЈНИ медији у САД су док је трајала расправа о америчком војном буџету у Конгресу и Сенату данима објављивали текстове о великој опасности која прети најмоћнијој држави на свету од Русије и Кине.

Да би се оправдао раст војног буџета разни листови су плашили своје читаоце пишући о опасним намерама Руса и Кинеза. Тако је ових дана недељник „Њусвик“ писао шта све прети америчкој ратној флоти. Наравно да је акценат стављен на намере САД да „пресеку агресивна деловања Русије и Кине“.Они који прате како се доноси војни буџет у САД, рећи ће да то није ништа ново јер се користи већ опробана методологија, прво се грађани преплаше страшним непријатељима, а онда им се објашњава да ће Америка сачувати своју доминацију и ефикасно се супротставити главним потенцијалним агресорима само се војсци треба дати још новца.

На годишњој конференцији за новинаре, одржаној у четвртак, руски председник Владимир Путин је објаснио да се из војних буџета види ко форсира трку у наоружању. Амерички војни буџет износи 770 милијарди долара, а руски само 46 милијарди.

– Када су Американци почели да напуштају договоре о разоружању почела је трка у наоружању. Ми не намеравамо да идемо путем који су кренули Американци и трошимо огроман новац. Определили смо се за развој хиперсоничног оружја које не може да заустави америчка противракетна одбрана (ПРО). Ми сада имамо хиперсонично оружје, а Американци га немају. Али, ми већ сада радимо на системима који ће једног дана бити употребљени против противничког хиперсоничног оружја – казао је Путин.

Минулих дана Руси су показали да је Путин у праву кад каже да је рад на хиперсоничној ракети „циркон“ већ завршен. А како је нагласио Путин, ласерско оружје „пересвет“ је већ на бојевом дежурству.

Није никаква тајна да је садашња Русија наследила од СССР научне институте који су одавно имали идеје и разраде најновијег оружја. Међутим, у време „Горбачовљеве перестројке“ и касније „Јељциновог катастрофалног деловања“ сви ти пројекти су заустављени и годинама се на њима скупљала прашина све док Путин није подржао научнике да се врате старим добрим идејама и осавремене их.

Американци и њихови савезници све време покушавају да докажу светској јавности како Руси крше договоре мада је свима јасно да Американци троше огроман новац за своје војне пројекте. Кад је Путину у четвртак поставио питање новинар Би-Би-Сија „осећа ли он кривицу за погоршање односа са Западом после двадесет година владавине“, руски председник је логично одговорио:

– Ко се војно приближава чијим границама. Неоспорно је да Америка и њени савезници у НАТО покушавају да направе потковицу којом би окружили и изоловали Русију.

Без обзира на огромну разлику војних буџета у Русији су трошкови за армију 2018. смањени за 3,9 одсто, а 2019. за 4,5 одсто. Ове године Министарство финансија Русије предложило је да се размотри смањење трошкова за војску и полицију за десет одсто што је одмах изазвало незадовољство.

У Министарству одбране су брзо реаговали и казали да су против, јер на другој страни супарници повећавају војни буџет.Економисти који су били за кресање војног буџета су то правдали тешком ситуацијом коју је направила епидемија вируса корона. Међутим, у руском народу никада није постојало расположење против армије.

На другој страни амерички војни буџет стално расте. За 2021. годину ће Америка за војску издвојити 740,5 милијарди долара. У Вашингтону сматрају да се са таквим буџетом могу супротставити „кинеској агресији“ и „суздржавати Русију и друге потенцијалне противнике“. Базни део војног америчког буџета је 635,5 милијарди долара и плус 69 милијарди за ванредне операције у иностранству, а 26,6 милијарди је намењено за програме националне безбедности у оквиру Министарства енергетике САД.НОВАЦ И ЗА АТОМСКЕ АРСЕНАЛЕ

ОРУЖАНЕ снаге САД имају у копненој војсци 485.900 људи, а у војно-морским снагама 347.800, док Корпус морске пешадије броји 181.200 људи, а Војна ваздушне снаге имају 333.475 припадника. Нови буџет би требало да омогући Американцима да задрже преимућство у ваздуху. Планирано је да се набави 93 авиона Ф-35 за девет милијарди и сто милиона.

Амерички војни буџет је предвидео и средства за модернизацију атомског оружја. Управа националне атомске безбедности (ННСА) је већ саопштила да ће модернизовати атомске арсенале укључујући и атомску бојеву главу W93.

НАТО ТРОШИ ВИШЕ ОД ЦЕЛОГ СВЕТА

МАДА Американци тврде како им је сада Кина уз Русију најопаснији противник из војног буџета се види да САД три пута више троши за војску него Кина. Годишње Кинези за армију издвајају 260 милијарди. Највероватније је та сума већа ако се зна да многе земље имају и један део трошкова који су тајна.

Али ако се погледа ранг-листа земаља са највећим војним буџетима онда је јасно да НАТО троши за војску више него цели свет заједно. Индија троши 62 милијарде долара,Велика Британија 58, Саудијска Арабија 56, док Француска издваја 53 милијарде. Затим следи Русија са 46 милијарди, а потом Јапан са 45 милијарди и Немачка са 44 милијарде долара.

(Вечерње новости)

KOMENTARI2 коментара

  1. milorad3 says:

    Zapadna alijansa već DECENIJAMA troši ogromne sume na oružje, oni su naoružani do zuba, imaju ogromne arsenale konzerviranog naoružanja i municije,o čemu mi pričamo , oni su već sad SPREMNI DA NAPADNU i verovatno će napasti.Rat neće dobiti lovci 75 generacije, rat će dobiti OGROMNA masa delimično zastarelog F-16 i td.Pod uslovom da to ostne konvencionalni rat što je potpuno nemoguće,na prvi udar maltne na samom početku, vojne i proizvodne instalacije na zapadu i u rusiji će ispariti u atomskim udarima.Posle toga rat može da se vodi samo sa nagomilanom rezervama koje preostanu jer proizvodnje novog naoružanja će biti skoro onemogućena, i to je logika i doktrina nukelarnog sukoba SSSR i USA još od pre 70 god.Obe strane znaju da će tako biti.

  2. persida says:

    Uzalud oruzje, od kada je Slobodanka ostavila Putina, covek vene. Slobodanka, vrati mu se, propasce Rusija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u