ЕВО ЗАШТО АМЕРИКА АТАКУЈЕ НА РУСИЈУ ЗБОГ ОРУЖЈА: Руси на супероружје троше памет, а Американци милијарде

EVO ZAŠTO AMERIKA ATAKUJE NA RUSIJU ZBOG ORUŽJA: Rusi na superoružje troše pamet, a Amerikanci milijarde

20 decembra 2020

BROJNI mediji u SAD su dok je trajala rasprava o američkom vojnom budžetu u Kongresu i Senatu danima objavljivali tekstove o velikoj opasnosti koja preti najmoćnijoj državi na svetu od Rusije i Kine.

Da bi se opravdao rast vojnog budžeta razni listovi su plašili svoje čitaoce pišući o opasnim namerama Rusa i Kineza. Tako je ovih dana nedeljnik „Njusvik“ pisao šta sve preti američkoj ratnoj floti. Naravno da je akcenat stavljen na namere SAD da „preseku agresivna delovanja Rusije i Kine“.Oni koji prate kako se donosi vojni budžet u SAD, reći će da to nije ništa novo jer se koristi već oprobana metodologija, prvo se građani preplaše strašnim neprijateljima, a onda im se objašnjava da će Amerika sačuvati svoju dominaciju i efikasno se suprotstaviti glavnim potencijalnim agresorima samo se vojsci treba dati još novca.

Na godišnjoj konferenciji za novinare, održanoj u četvrtak, ruski predsednik Vladimir Putin je objasnio da se iz vojnih budžeta vidi ko forsira trku u naoružanju. Američki vojni budžet iznosi 770 milijardi dolara, a ruski samo 46 milijardi.

– Kada su Amerikanci počeli da napuštaju dogovore o razoružanju počela je trka u naoružanju. Mi ne nameravamo da idemo putem koji su krenuli Amerikanci i trošimo ogroman novac. Opredelili smo se za razvoj hipersoničnog oružja koje ne može da zaustavi američka protivraketna odbrana (PRO). Mi sada imamo hipersonično oružje, a Amerikanci ga nemaju. Ali, mi već sada radimo na sistemima koji će jednog dana biti upotrebljeni protiv protivničkog hipersoničnog oružja – kazao je Putin.

Minulih dana Rusi su pokazali da je Putin u pravu kad kaže da je rad na hipersoničnoj raketi „cirkon“ već završen. A kako je naglasio Putin, lasersko oružje „peresvet“ je već na bojevom dežurstvu.

Nije nikakva tajna da je sadašnja Rusija nasledila od SSSR naučne institute koji su odavno imali ideje i razrade najnovijeg oružja. Međutim, u vreme „Gorbačovljeve perestrojke“ i kasnije „Jeljcinovog katastrofalnog delovanja“ svi ti projekti su zaustavljeni i godinama se na njima skupljala prašina sve dok Putin nije podržao naučnike da se vrate starim dobrim idejama i osavremene ih.

Amerikanci i njihovi saveznici sve vreme pokušavaju da dokažu svetskoj javnosti kako Rusi krše dogovore mada je svima jasno da Amerikanci troše ogroman novac za svoje vojne projekte. Kad je Putinu u četvrtak postavio pitanje novinar Bi-Bi-Sija „oseća li on krivicu za pogoršanje odnosa sa Zapadom posle dvadeset godina vladavine“, ruski predsednik je logično odgovorio:

– Ko se vojno približava čijim granicama. Neosporno je da Amerika i njeni saveznici u NATO pokušavaju da naprave potkovicu kojom bi okružili i izolovali Rusiju.

Bez obzira na ogromnu razliku vojnih budžeta u Rusiji su troškovi za armiju 2018. smanjeni za 3,9 odsto, a 2019. za 4,5 odsto. Ove godine Ministarstvo finansija Rusije predložilo je da se razmotri smanjenje troškova za vojsku i policiju za deset odsto što je odmah izazvalo nezadovoljstvo.

U Ministarstvu odbrane su brzo reagovali i kazali da su protiv, jer na drugoj strani suparnici povećavaju vojni budžet.Ekonomisti koji su bili za kresanje vojnog budžeta su to pravdali teškom situacijom koju je napravila epidemija virusa korona. Međutim, u ruskom narodu nikada nije postojalo raspoloženje protiv armije.

Na drugoj strani američki vojni budžet stalno raste. Za 2021. godinu će Amerika za vojsku izdvojiti 740,5 milijardi dolara. U Vašingtonu smatraju da se sa takvim budžetom mogu suprotstaviti „kineskoj agresiji“ i „suzdržavati Rusiju i druge potencijalne protivnike“. Bazni deo vojnog američkog budžeta je 635,5 milijardi dolara i plus 69 milijardi za vanredne operacije u inostranstvu, a 26,6 milijardi je namenjeno za programe nacionalne bezbednosti u okviru Ministarstva energetike SAD.NOVAC I ZA ATOMSKE ARSENALE

ORUŽANE snage SAD imaju u kopnenoj vojsci 485.900 ljudi, a u vojno-morskim snagama 347.800, dok Korpus morske pešadije broji 181.200 ljudi, a Vojna vazdušne snage imaju 333.475 pripadnika. Novi budžet bi trebalo da omogući Amerikancima da zadrže preimućstvo u vazduhu. Planirano je da se nabavi 93 aviona F-35 za devet milijardi i sto miliona.

Američki vojni budžet je predvideo i sredstva za modernizaciju atomskog oružja. Uprava nacionalne atomske bezbednosti (NNSA) je već saopštila da će modernizovati atomske arsenale uključujući i atomsku bojevu glavu W93.

NATO TROŠI VIŠE OD CELOG SVETA

MADA Amerikanci tvrde kako im je sada Kina uz Rusiju najopasniji protivnik iz vojnog budžeta se vidi da SAD tri puta više troši za vojsku nego Kina. Godišnje Kinezi za armiju izdvajaju 260 milijardi. Najverovatnije je ta suma veća ako se zna da mnoge zemlje imaju i jedan deo troškova koji su tajna.

Ali ako se pogleda rang-lista zemalja sa najvećim vojnim budžetima onda je jasno da NATO troši za vojsku više nego celi svet zajedno. Indija troši 62 milijarde dolara,Velika Britanija 58, Saudijska Arabija 56, dok Francuska izdvaja 53 milijarde. Zatim sledi Rusija sa 46 milijardi, a potom Japan sa 45 milijardi i Nemačka sa 44 milijarde dolara.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad3 says:

    Zapadna alijansa već DECENIJAMA troši ogromne sume na oružje, oni su naoružani do zuba, imaju ogromne arsenale konzerviranog naoružanja i municije,o čemu mi pričamo , oni su već sad SPREMNI DA NAPADNU i verovatno će napasti.Rat neće dobiti lovci 75 generacije, rat će dobiti OGROMNA masa delimično zastarelog F-16 i td.Pod uslovom da to ostne konvencionalni rat što je potpuno nemoguće,na prvi udar maltne na samom početku, vojne i proizvodne instalacije na zapadu i u rusiji će ispariti u atomskim udarima.Posle toga rat može da se vodi samo sa nagomilanom rezervama koje preostanu jer proizvodnje novog naoružanja će biti skoro onemogućena, i to je logika i doktrina nukelarnog sukoba SSSR i USA još od pre 70 god.Obe strane znaju da će tako biti.

  2. persida says:

    Uzalud oruzje, od kada je Slobodanka ostavila Putina, covek vene. Slobodanka, vrati mu se, propasce Rusija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *