ЕВО ЗАШТО АМЕРИКА жели да истера РУСЕ из Србије

ЕВО ЗАШТО АМЕРИКА жели да истера РУСЕ из Србије

22 јула 2017

Према сазнањима Вечерњих новости, Канађани су уз садржаје бакра који иду и преко 20 процената на дубини од 600 метара пронашли и партију од 12 метара у којима садржај бакра иде и до 34 одсто у руди.

Процењује се да је вредност налазишта олова, цинка, сребра, никла, мангана, молибдена и бора на Космету и до 1.000 милијарди америчких долара.

Пуни смо злата и бакра

Налазишта у којима проценат бакра превазилази један одсто сматра се профитабилним, наводе „Новости“.

У Рударско-топионичарском басену „Бор“ тренутно се експлоатише руда са највише 0,3 одсто бакра у руди.

Информације „Новости“ указују да је „Невсун“ добио и додатна истражна права да настави за потрагом за бакром и златом и у околини, јер постоје назнаке да је то лежиште далеко веће од оног које је до сада уоквирено.

Према подацима листа „Новости“, постоји још најмање 20 истражних поља, који се „наслањају“ на Чукару пеки и шире се ка зајечарском басену „Николичево“, у којима би требало очекивати резултате сличне онима који су већ потврђени.

Партнер Канађана у постојећем лежишту Чукару пеки је америчка рударска корпорација „Фропорт Мекморан“, једна од највећих компанија те врсте у свету.

Уз то Невсун истражна права за потрагу за бакром и златом у околини Бора дели са мултинационалном компанијом „Рио Тинто“, која се сматра највећом компанијом те врсте на свету.

Незваничне информације показују да би за активирање рудника у региону Чикару пеки требало инвестирати до пет милијарди долара.

Бестијална отимачина

Војни стручњаци сматрају да је рудно богатство које се налази на простору Србије и Космета један од разлога зашто САД и Москва по сваку цену желе да Србију приволе да уђе у њихов табор.

Партнер Канађана у постојећем лежишту Чукару пеки је америчка рударска корпорација „Фропорт Мекморан“, једна од највећих компанија те врсте у свету.

Штавише, тврде они, један од разлога НАТО агресије на нашу земљу управо је отимање огромних резерви угља, нафтних шкриљаца, али и бројних племенитих метала попут злата и бакра, којима је Космет пребогат!

Процењује се да је вредност налазишта олова, цинка, сребра, никла, мангана, молибдена и бора на Космету и до 1.000 милијарди америчких долара.

Резерве олова само у Трепчи износе 425.000 тона, а ту је и 415.000 тона цинка и 800 тона сребра; да су резерве никла 185.000 тона и кобалта 6.500 тона.

У руднику „Гребник“, јужно од Глине, доказане резерве 1,700.000 тона боксита.

Четири тоне боксита садрже две тоне глинице, из којих се добија тона алуминијума. „Гребник“ би, дакле, могао да произведе 425.000 тона алуминијума.

До сада утврђене резерве фероникла на Космету су 15,000.000 тона, али се процењује да су и много веће.

Само резерве косовског лигнита, показују процене, вреде око 500 милијарди долара.

(Večernje novosti/Informer.rs)

KOMENTARI4 коментара

 1. PREDRAG...B A T O C I N A says:

  Uh al Vam to nova vest....Pa to se zna vec poodavno....Mozda je to informacija za one koje to neznaju...a ko su ti ljudi koji to neznaju...Pa to su ti ljud koje Vucic treba sto pre promeniti i koji su nepismeni ili polupismeni ili koji su se vec navikli na isistem leva ruka desni djep ili u prevodu oni ...da da oni koji krade sve i od svakog...

 2. kuka says:

  Ne, Rusiji nije važno naše rudno blago, jer ga ona i sama ima daleko više nego što može da iskoristi u narednih petsto godina.

 3. pravda says:

  Pitajte BITANGU -olosa Dinkica,kako je rasturio BOR. Hitno stvoriti savez sa Rusijom,inace ce Ceda,Canak,Milicka,Balasevic,i ostali olosi rasturiti i ovo malo sirotinje sta je ostalo.

 4. Prva linija says:

  neverovatno da iko iole pismen tvrdi da rusiji treba bilo sta od rudnih bogatstava,pritom je novinar i radi u vecernjim novostima, rusiji jedino treba tehnologija za iskopavanje i transport

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u