ЕВО ЗАШТО АМЕРИКА жели да истера РУСЕ из Србије

EVO ZAŠTO AMERIKA želi da istera RUSE iz Srbije

22 jula 2017

Prema saznanjima Večernjih novosti, Kanađani su uz sadržaje bakra koji idu i preko 20 procenata na dubini od 600 metara pronašli i partiju od 12 metara u kojima sadržaj bakra ide i do 34 odsto u rudi.

Procenjuje se da je vrednost nalazišta olova, cinka, srebra, nikla, mangana, molibdena i bora na Kosmetu i do 1.000 milijardi američkih dolara.

Puni smo zlata i bakra

Nalazišta u kojima procenat bakra prevazilazi jedan odsto smatra se profitabilnim, navode „Novosti“.

U Rudarsko-topioničarskom basenu „Bor“ trenutno se eksploatiše ruda sa najviše 0,3 odsto bakra u rudi.

Informacije „Novosti“ ukazuju da je „Nevsun“ dobio i dodatna istražna prava da nastavi za potragom za bakrom i zlatom i u okolini, jer postoje naznake da je to ležište daleko veće od onog koje je do sada uokvireno.

Prema podacima lista „Novosti“, postoji još najmanje 20 istražnih polja, koji se „naslanjaju“ na Čukaru peki i šire se ka zaječarskom basenu „Nikoličevo“, u kojima bi trebalo očekivati rezultate slične onima koji su već potvrđeni.

Partner Kanađana u postojećem ležištu Čukaru peki je američka rudarska korporacija „Froport Mekmoran“, jedna od najvećih kompanija te vrste u svetu.

Uz to Nevsun istražna prava za potragu za bakrom i zlatom u okolini Bora deli sa multinacionalnom kompanijom „Rio Tinto“, koja se smatra najvećom kompanijom te vrste na svetu.

Nezvanične informacije pokazuju da bi za aktiviranje rudnika u regionu Čikaru peki trebalo investirati do pet milijardi dolara.

Bestijalna otimačina

Vojni stručnjaci smatraju da je rudno bogatstvo koje se nalazi na prostoru Srbije i Kosmeta jedan od razloga zašto SAD i Moskva po svaku cenu žele da Srbiju privole da uđe u njihov tabor.

Partner Kanađana u postojećem ležištu Čukaru peki je američka rudarska korporacija „Froport Mekmoran“, jedna od najvećih kompanija te vrste u svetu.

Štaviše, tvrde oni, jedan od razloga NATO agresije na našu zemlju upravo je otimanje ogromnih rezervi uglja, naftnih škriljaca, ali i brojnih plemenitih metala poput zlata i bakra, kojima je Kosmet prebogat!

Procenjuje se da je vrednost nalazišta olova, cinka, srebra, nikla, mangana, molibdena i bora na Kosmetu i do 1.000 milijardi američkih dolara.

Rezerve olova samo u Trepči iznose 425.000 tona, a tu je i 415.000 tona cinka i 800 tona srebra; da su rezerve nikla 185.000 tona i kobalta 6.500 tona.

U rudniku „Grebnik“, južno od Gline, dokazane rezerve 1,700.000 tona boksita.

Četiri tone boksita sadrže dve tone glinice, iz kojih se dobija tona aluminijuma. „Grebnik“ bi, dakle, mogao da proizvede 425.000 tona aluminijuma.

Do sada utvrđene rezerve feronikla na Kosmetu su 15,000.000 tona, ali se procenjuje da su i mnogo veće.

Samo rezerve kosovskog lignita, pokazuju procene, vrede oko 500 milijardi dolara.

(Večernje novosti/Informer.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. PREDRAG...B A T O C I N A says:

  Uh al Vam to nova vest....Pa to se zna vec poodavno....Mozda je to informacija za one koje to neznaju...a ko su ti ljudi koji to neznaju...Pa to su ti ljud koje Vucic treba sto pre promeniti i koji su nepismeni ili polupismeni ili koji su se vec navikli na isistem leva ruka desni djep ili u prevodu oni ...da da oni koji krade sve i od svakog...

 2. kuka says:

  Ne, Rusiji nije važno naše rudno blago, jer ga ona i sama ima daleko više nego što može da iskoristi u narednih petsto godina.

 3. pravda says:

  Pitajte BITANGU -olosa Dinkica,kako je rasturio BOR. Hitno stvoriti savez sa Rusijom,inace ce Ceda,Canak,Milicka,Balasevic,i ostali olosi rasturiti i ovo malo sirotinje sta je ostalo.

 4. Prva linija says:

  neverovatno da iko iole pismen tvrdi da rusiji treba bilo sta od rudnih bogatstava,pritom je novinar i radi u vecernjim novostima, rusiji jedino treba tehnologija za iskopavanje i transport

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *