ЕВО ЗАШТО ЈЕ АМЕРИКА иступила из нуклеарног споразума

EVO ZAŠTO JE AMERIKA istupila iz nuklearnog sporazuma

3 novembra 2018

Bilten atomskih naučnika pomerio je kazaljku za smak sveta sveta na samo dva minuta do 12. Možda bi i bilo zanimljivo okrenuti to ka raspravi oko strela i maslina da ovo nije veoma jeziv scenario. Američki predsednik Ronald Regan i generalni sekretar Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov potpisali su Sporazum o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa (INF) 1987. godine.

Udruženje za kontrolu oružja bilo je veoma zadovoljno: „Sporazum je po prvi put označio da su se supersile dogovorile da ograniče svoj nuklearni arsenal, eliminišu čitavu kategoriju nuklearnog oružja i upotrebe intenzivne inspekcije na terenu za verifikaciju.“ Tri decenije kasnije, Trampova administracija želi da se jednostrano povuče iz Sporazuma o eliminaciji raketa srednjeg i manjeg dometa.Početkom ove nedelje, predsednik Tramp je poslao u Moskvu svog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da prenese ove važne vesti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

I dok su razgovarali o izuzetno ozbiljnim pitanjima kao što su posledice raskinutog sporazuma, produžavanju antiruskih sankcija, riziku neproširivanja novog Start sporazuma i raspoređivanju, po Putinovim rečima, „nekih elemenata raketnog štita u kosmos“, ruski predsednik se, naravno, osvrnuo na strele i masline: „Ako se dobro sećam, na američkom grbu se nalazi orao koji sa jedne strane drži 13 strela a sa druge maslinovu granu sa 13 maslina, kao simbol mirovne politike. Moje pitanje glasi, da li je vaš orao već pojeo sve masline i ostavio samo strele?“

„Nisam doneo masline“, glasio je Boltonov odgovor.

NOVA STRATEŠKA REALNOST?

Za sada je jasno da je rezon Trampove administracije za povlačenje iz sporazuma, po Boltonovim rečima, „nova strateška realnost“. Sporazum se odbacuje kao „bilateralni dogovor u multipolarnom svetu balističkih projektila“, koji ne uzima u razmatranje balističke mogućnosti Kine, Irana i Severne Koreje.

Međutim, tu postoji mali problem. Sporazum ograničava projektile dometa od 500 do 5000km. Kina, Iran i Severna Koreja jednostavno ne mogu da predstavljaju „pretnju“ SAD ukoliko bi razmestili takve projektile. Sporazum o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa bavi se isključivo evropskim frontom.

Stoga ne čudi što je reakcija u Briselu i u glavnim evropskim prestonicama bio jedva prikriveni užas.

Diplomate EU rekle su Ejža tajmsu da je američka odluka bila „šok“ i „poslednja šansa za EU“ jer „ugrožava naše samo postojanje, izlažući nas nuklearnom uništenju od strane projektila kratkog dometa“, koji nikada neće dosegnuti unutrašnjost SAD-a.

Navođenje Kine kao izgovora (Rusija prodaje savremenu raketnu tehnologiju Pekingu) jednostavno ne pije vodu u Evropi čiji je apsolutni prioritet evropska bezbednost. EU diplomate su povukle paralelu sa mogućnošću – koja je bila više nego realna prošle godine – da Vašington može da unilateralno nuklearno bombarduje Severnu Koreju. U tom slučaju, Južna Koreja i Japan bili bi nuklearna „kolateralna šteta“. Slično se može desiti Evropi u slučaju američko-ruske razmene nuklearnih projektila.

Mihail Gorbačov i Ronald Regan potpisuju Sporazum o eliminaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, Vašington, 8. decembar 1987.

Da ne govorimo o tome da poništenje INF sporazuma može da ubrza kraj čitave zapadne posleratne alijanse, i osvetnički najavi loš remiks tridesetih godina prošlog veka.

Izveštaji, čije bi detalje trebalo kritički razmotriti, ukazuju da se američka nadmoć nad kineskom vojnom tehnologijom brzo smanjuje. Ipak, Kina nije toliko tehnološki moćna u vojnom smislu u odnosu na Rusiju i njene najsavremenije hipersonične projektile.

NATO je možda relativno jak u ratovanju projektilima, ali i dalje ne može da se takmiči sa Rusijom u slučaju potencijalnog rata u Evropi. Glavna opasnost jeste opsednutost pojedinih neo-konzervativnih frakcija da bi Vašington mogao da prevlada u „ograničenom“, lokalizovanom, taktičkom nuklearnom ratu protiv Rusije.

SAT OTKUCAVA

To je čitava logika približavanja američkog prvog-udara ruskim zapadnim granicama. Ruski analitičari ističu da je Moskva već, nezvanično, usavršila ono što bi trebalo da bude njena sposobnost prvog udara na ove pogranične oblasti. Sam nagoveštaj da NATO počinje odbrojavanje u Poljskoj, Baltiku ili na Crnom moru može biti dovoljan podsticaj za Rusiju da udari.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov oštro je odbacio Trampove i Boltonove tvrdnje da Rusija krši INF: „Koliko smo shvatili, američka strana je donela odluku i ona će pokrenuti zvanične procedure za povlačenje iz ovog sporazuma u skorijoj budućnosti.“

Što se tiče rešenosti Rusije, o njoj najbolje govori opširno Putinovo izlaganje na Valdajskom ekonomskom forumu. U suštini, Putin nije ponudio nikakve novosti već jasan podsetnik da će Moskva uzvratiti na svaku provokaciju koju smatra pretnjom za svoju budućnost. Po ovom scenariju, Rusi bi umirali „kao mučenici“ dok bi odgovor na takav napad bio brz i brutalan, pa bi napadači „umirali kao psi“.

Možda sirovo obraćanje nije baš diplomatsko. Ono što odražava jeste ogorčenje američkim konzervativcima koji pokušavaju da prodaju apsurdnu ideju o „ograničenom“ nuklearnom ratu. Sirovo obraćanje takođe pokazuje sigurnost da bez obzira na stepen eskalacije koju predviđaju Trampova administracija i Pentagon, to neće biti dovoljno da se neutrališu ruske hipersonične rakete.

Stoga nije čudno što EU diplomate, pokušavajući da smanje svoju nelagodu, prepoznaju da je sve to, na kraju krajeva, povezano sa doktrinom „dominacije punog spektra“ i neophodnošću da se održi postojanje ogromnog američkog vojno-industrijskog kompleksa.

Za to vreme Sat Sudnjeg dana nastavlja da otkucava. Ponoć je sve bliža.

PEPE ESKOBAR

Preveo Stefan Branisavljević

Asia Times

(Standard)

KOMENTARI13 komentara

 1. SLAVKO-KNIN says:

  Est prepali se Rusije pa izasli iztog sporazuma.Tvrdim da ovo sta Rusi voze na kamijonima njesu prave rakete.Ja bi bijo spreman vatru uruku stavti da je ovo otesana bukova raketa.Zagledajte se zerca bolje pa cete vidti blaga udubljenja na toj drvenoj raketi.To kazuje da nije prava.

  • Filip says:

   Pa jesi li SLAVKO KNIN ili si 6 Lička, dogovori se? Ti misliš ako ti varaš i lažeš da i Rusi lažu i varaju....razvalio sam te i razotkrio magaute iz Golubića hahahahahaha

 2. SLAVKO-KNIN says:

  Tako je najlakse strasiti narod.Uzmes motornu pilu nasjeces nekolko oveci bukava.Oblanjas ih zasiljis vr ofarbas u zeleno natovaris ih na kamijone.I kazes vidi sta mi Rusi imamo raketa za dobacti do Amerike.I onda mi odje divimo se nakoj Ruskoj pameti a ono sve bukove rakete.

  • raikkonen says:

   aj sto si nepismen vec si i malouman..daj bree vise tornjaj se odavde zivino sitnog zuba !

   • SLAVKO-KNIN says:

    Esi li ti Bosanac a??Pa pogledaj cojece zera bolje pa vidi da su ove rakete od drveta.Njesam ja izmislijo toplu vodu.Eli ti zajista vjerujes da Rusi imaju sve te rakete?????Ja Majkane ruku uvatru stavljam da ovo njesu prave rakete i da to nemere pucati.Znaci iljadu posto.A ti idalje zivi u Ruskijem iluzijama da su oni najaci na Svjetu.Pa esu ali u bukovim raketami.Sjecas li se kako su se djeci nekad poturala drvena jaja za Vaskrs????? E tako i vecina Srba misli da su te rakete prave.E njesu zato se vavje sjeti djece i drveni jaja.

    • Filip says:

     Kad kažeš jaja, jel misliš na mućak kao što si i ti? Ali je fora što sam te ja provalio da si mućak...jel si se dogovorio sa sobom jel si SLAVKO KNIN ili 6 Lička? Jel ti deda bio partizan ili četnik? Jel si iz Kričke ili si Ličanin...fora je što si iz Golubića? Uskoro otkrivam i kako se prezivaš i razbijam vezu Golubić - Knin - Koljane!

 3. cika Kure says:

  oooooo joj bolan SLAVKO..... To drvo je kapa koja se pri ispaljivanju odvaja to znaci to je samo stit (Korozioni i texnicki) Inace ostavi tvoja naucna dostignuca nemoj se sramotiti. Mislim da imas pravo na svoje misljenje to je ok ali pokusaj da realizujes da sve ono cega se zapad plasi jeste unistenje neogranicene stampanje dolara$$$$$$. Zato zeli posto poto da uvede EVROPU u mogucu aliannsu protiv rusije.

  • SLAVKO-KNIN says:

   Kako da ne aj ti bukovi balvan ispali uzrak Majkane i da doleti do Amerike????? Sve i da ovo nije bukovi balvan tvrdim da utoj cjevini nema nista.To je vise naka maketa neg prava raketa.Esi li ti ubjedjen da stvarno Rusi imaju tako oruzje kakim se prikaziva eli???? E vidis ja im nista nevjerujem.

   • gedora22 says:

    Ti bar znas sta je drvna gradja, cela ti familija neotesana, balvane bukovi ustaski!

 4. Vesko says:

  Jedina opcija evropskih NATO vazala da izbjegnu samounistenje je da izadu iz NATO pakta u sto skorije vrijeme, SAT JE POCEO DA OTKUCAVA! Uklanjanje Merkelove mora da se desi STO PRIJE, ako ona nastavi da gnjavi i odugovlaci svojim tromom politikom, evrpski NATO vazali ce biti zrtvovani 100%! NE POSTOJI DRUGA OPCIJA za evropske NATO vazale koji mogu da gundaju koliko hoce ali sistem je tako napravljen da ga ne mogu zaustaviti iznutra osim ako ne istupe iz NATO pakta i tako zaustve snage koje ih guraju preko tok pakta u samounistenje. Ovo je poslednje upozorenje za njih! Ako ga ignorisu dobice ono sto licno mislim da su i zasluzili!

 5. Vesko says:

  SAD je zapoceo rat protiv Rusije izvodenjem sajber napada na Rusiju prije par dana!! Neka se niko ne zavarava o znacaju te agresije! Jedini razlog za taktiziranje Rusije je pravljenje dovoljnog broja supersonicnih i drugih raketa koje kada budu istancane u dovoljnom broju vatromet moze da pocne!

 6. Vesko says:

  SAD pokusava da isporovocira Rusiju na dorektan sukob ovakvim i slicnim provokacijama sto prije, jer znaju da kada Rusija bude imala dovoljan broj supersonicnih raketa postavljenih na linijama NATO ce biti nemocan da joj naudi bez totalnog samounistenja koje se moze desiti prije nego su shvatili sta ih je zadesilo!

 7. Vesko says:

  Amerika je ta koja prva treba da povuce poteze ka de-eskalaciji, jer je prva zapocela eskalaciju postavljanjem raketa u Rumuniji i Poljskoj! Umjesto toga oni su izvrsili agresiju na ruske saveznike i dirktno izvrsili sajber napad na Rusiju!! A to znaci samo jedno. RAT.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *