Ево зашто је добро да једете кикирики

Evo zašto je dobro da jedete kikiriki

26 oktobra 2016

kikiriki-640x427

Ova je „zanimacija“ prava energetska bombica prepuna kalorija, ali nutricionisti i dalje preporučuju njenu povremenu konzumaciju. Kikiriki spada u porodicu mahunarki, a bogat je vitaminima i mineralima koji pogoduju zdravlju.

1. Snižava holesterol

Neprženom kikirikiju, odnosno onom u kori, nisu industrijski dodane masnoće i soli pa je reč o zdravoj namirnici s brojnim nutritivnim svojstvima. Kikiriki je bogat zdravim masnoćama koje snižavaju štetni holesterol, te tako štite srce i krv.

2. Uravnotežuje šećer

Jedna studija je pokazala kako unos kikirikija ili maslaca od ovih plodova u organizam može uravnotežiti nivo šećera u krvi i tako sprečiti razvoj dijabetesa tipa 2.

3. Ubija glad

Kikiriki je jedna od najzdravijih grickalica. Krasi ga bogat ukus koji je vrlo hranljiv, a time i dobar saveznik u mršavljenju. Osetite li glad između obroka, zaboravite na čokoladu i čips već posegnite za ovom slasnom grickalicom.

4. Podstiče pamćenje

Ove su grickalice odlična hrana za mozak jer sadrže vitamin B3 koji podstiče rad celog organa i pamćenje.

5. Bogatstvo cinka i gvožđa

Bogat je važnim mineralima poput cinka i gvožđa, što doprinosi zdravlju celog organizma.

(Zadovoljna.hr)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Ispašće da sam najpametniji, ali moram da dopunim ovu zaista dobru studiju o kikirikiju: Treba dodati 6. tačku, sa iskustvom od početka razvoja nauke kod nas, upotreba kikirikita je dovodila do porasta nekih organa, naročito jednog važnog, što je najbolje definisano u narodnoj pesmi: “Mene moja nana, rani s kikiriki, zato mi je, k…. ovoliki“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *