ЕВО ЗАШТО ЈЕ ЕРДОГАН рекао „НЕ“ великој Албанији

EVO ZAŠTO JE ERDOGAN rekao „NE“ velikoj Albaniji

23 juna 2017

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpuno je okrenuo ploču kada je u intervjuu za albansku televiziju izjavio da je projekat „Velike Albanije“ ne samo loš, već i opasan.

– Ovo su loše stvari. Vidite šta se dešava na Srednjem Istoku, u Iraku, Siriji… Ne želimo da se takve krize dese na Balkanu. Ima onih koji pokušavaju da dizajniraju takve planove na Balkanu, ali mi to ne smemo da im dozvolimo. Mi poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja i to mora biti jasno. Zato takve igre ne smeju više da se igraju u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Srbiji – izjavio je Erdogan, čime je rezočarao mnoge pristalice takozvane „Velike Albanije“ među albanskim političarima.

Ova izjava stigla je kao hladan tuš samo tri dana pre održavanja parlamentarnih izbora u Albaniji.

Jedan od razloga zbog kojeg je Erdogan osudio albanski imperijalizam verovatno leži u činjenici da su lojalisti turskog propovednika Fatulaha Gulena, kojeg režim u Turskoj označava kao organizatora prošlogodišnjeg vojnog puča, počeli da postavljaju više baza u Albaniji.

Problem broj jedan – Gulen

Gulen (80) trenutno nalazi u SAD gde je pod zaštitom CIA odakle, kako tvrdi zvanična Turska, već decenijama sa svojom organizacijom utiče na stanje u matičnoj zemlji preko hiljada nevladinih organizacija koje su prisutne od školskog, preko obrazovnog, socijalnog do političkog sistema, pa čak i sporta i zabave.

Pod optužbama za terorizam, Ankara zahteva Gulenovo izručenje iz SAD, dok na domaćem terenu proteruje i hapsi njegove pristalice i zabranjuje rad njegove organizacije. Erdogan je upozorio Albance da ne podržavaju Gulena i ne šalju svoju decu u škole pod njegovom ingerencijom, međutim oni su se na to oglušili.

Problem broj dva – ISIS

Takođe, jedne od najvećih baza terorističke organizacije ISIS u Evropi nalaze se u Albaniji i na Kosovu. U trenutku kada je se ceo svet bori protiv ISIS-a, Erdogan čiji je položaj u međunarodnim odnosima sve neizvesniji, ne bi smeo sebi da dozvoli da podrži državu u kojoj se nalaze baze svetskog neprijatelja broj jedna.

Problem broj tri – Kurdi

U Siriji se nalazi između dve vatre, nakon što je propao njegov plan da pomogne zbacivanje sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Podstičući haos u Siriji toliko je ohrabio sirijske Kurde da sada mnogi očekuju da će SAD podržati stvaranje države Kurda na teritorijama Iraka i Sirije, a poznato je da Erdogan Kurde smatra smrtnim neprijateljima.

Erdoganov imperijalizam možda se tako primakao kraju. Neuspeh u arapskom svetu i njegova osuda gulenista u Albaniji znače da je njegova pažnja sada daleko od Balkana, i usmerena na unutrašnje probleme Turske, među kojima je na prvom mestu obračun sa separatizmom Kurda.

Ovi koraci bi zapravo mogli da ga usmere na Rusiju, koja je jedna od retkih zemalja koja ima dobre odnose i sa Sirijom i sa Kurdima i sa Turskom, kao i na Iran koji se takođe protivi stvaranju države Kurda.

Da bi li obezbedio dodatnu podršku Rusije, Erdogan mora da se povuče, bar privremeno, iz svih arapskih i balkanskih afera, gde Moskva ima svoje jasne interese.

(Blic)

 

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Ko još turcima veruje?

  2. Miodrag says:

    Ko im veruje?Pa,onaj ko je lud!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *