ЕВО ЗАШТО ЈЕ ЕРДОГАН рекао „НЕ“ великој Албанији

ЕВО ЗАШТО ЈЕ ЕРДОГАН рекао „НЕ“ великој Албанији

23 јуна 2017

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потпуно је окренуо плочу када је у интервјуу за албанску телевизију изјавио да је пројекат „Велике Албаније“ не само лош, већ и опасан.

– Ово су лоше ствари. Видите шта се дешава на Средњем Истоку, у Ираку, Сирији… Не желимо да се такве кризе десе на Балкану. Има оних који покушавају да дизајнирају такве планове на Балкану, али ми то не смемо да им дозволимо. Ми поштујемо суверенитет и територијални интегритет свих земаља и то мора бити јасно. Зато такве игре не смеју више да се играју у Македонији, Босни и Херцеговини, Албанији, Србији – изјавио је Ердоган, чиме је резочарао многе присталице такозване „Велике Албаније“ међу албанским политичарима.

Ова изјава стигла је као хладан туш само три дана пре одржавања парламентарних избора у Албанији.

Један од разлога због којег је Ердоган осудио албански империјализам вероватно лежи у чињеници да су лојалисти турског проповедника Фатулаха Гулена, којег режим у Турској означава као организатора прошлогодишњег војног пуча, почели да постављају више база у Албанији.

Проблем број један – Гулен

Гулен (80) тренутно налази у САД где је под заштитом ЦИА одакле, како тврди званична Турска, већ деценијама са својом организацијом утиче на стање у матичној земљи преко хиљада невладиних организација које су присутне од школског, преко образовног, социјалног до политичког система, па чак и спорта и забаве.

Под оптужбама за тероризам, Анкара захтева Гуленово изручење из САД, док на домаћем терену протерује и хапси његове присталице и забрањује рад његове организације. Ердоган је упозорио Албанце да не подржавају Гулена и не шаљу своју децу у школе под његовом ингеренцијом, међутим они су се на то оглушили.

Проблем број два – ИСИС

Такође, једне од највећих база терористичке организације ИСИС у Европи налазе се у Албанији и на Косову. У тренутку када је се цео свет бори против ИСИС-а, Ердоган чији је положај у међународним односима све неизвеснији, не би смео себи да дозволи да подржи државу у којој се налазе базе светског непријатеља број једна.

Проблем број три – Курди

У Сирији се налази између две ватре, након што је пропао његов план да помогне збацивање сиријског председника Башара ел Асада.

Подстичући хаос у Сирији толико је охрабио сиријске Курде да сада многи очекују да ће САД подржати стварање државе Курда на територијама Ирака и Сирије, а познато је да Ердоган Курде сматра смртним непријатељима.

Ердоганов империјализам можда се тако примакао крају. Неуспех у арапском свету и његова осуда гулениста у Албанији значе да је његова пажња сада далеко од Балкана, и усмерена на унутрашње проблеме Турске, међу којима је на првом месту обрачун са сепаратизмом Курда.

Ови кораци би заправо могли да га усмере на Русију, која је једна од ретких земаља која има добре односе и са Сиријом и са Курдима и са Турском, као и на Иран који се такође противи стварању државе Курда.

Да би ли обезбедио додатну подршку Русије, Ердоган мора да се повуче, бар привремено, из свих арапских и балканских афера, где Москва има своје јасне интересе.

(Blic)

 

KOMENTARI2 коментара

  1. Za Srbiju says:

    Ко још турцима верује?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u