Evo zašto je Igor Strelkov dao ostavku

Evo zašto je Igor Strelkov dao ostavku

15 avgusta 2014

KOMADANT-ODBRANE-PRORUSA-IGOR-STRELKOV-Veliki-intervju-ukrainaVrhovni savet Donjecke Republike potvrdio je danas izbor Vladimira Kononova za ministra odbrane DNR. Njegov prethodnik, Igor Strelkov, kako je zvanično objavljeno preuzeće drugu „važnu dužnost“.

Novoustanovljenu funkciju prvog zamenika ministra odbrane i načelnika Glavnog štaba preuzeo je – Vladimir Kononov.

Govoreći o promenama u vojnom vrhu DNR, načelnik njene mobilizacione uprave, Pavel Gubarjev, za Kononova (čiji je ratni šifrovani nadimak Car) rekao je da je „ličnost sa veoma jakim karakterom“, da je trener džudoa, da nije visok i da se dosad na frontu „sjajno pokazao“. Dodao je da je Kononov nosilac najvišeg vojnog priznanja DNR – Krsta Svetog Đorđa i da je borbena grupa kojom je komandovao između Šahtjorska i Toreza nedavno nanela Ukrajincima veliki poraz.

Gubarjev je priznao da Car nema harizmu kakvu ima Strelkov. Inače, tvrdi da „strateška inicijativa prelazi na stranu Novorosije“.

Evo šta je o Strelkovu i njegovom povlačenju sa funkcije ministra odbrane DNR napisao vojni ekspert Vladislav Šurigin koji Strelkova odlično lično poznaje:

„Zatrpan sam pitanjima: zašto je dao ostavku Igor Strelkov?

Razloga je mnogo. Ali, evo glavnih: Očigledno je da je Igor Ivanovič sam „izabrao“ gde je plafon njegovog upravljanja. On je za kratko vreme od komandira odreda za specijalne namene napredovao do komandira bataljona, zatim do komandanta odbrane grada Slavjanska, pa potom stao na čelo odbrane celog Donbasa, dobivši funkciju ministra odbrane.

Ali, komandovanje odredom i bataljonom – to je taktički nivo borbenog upravljanja, a komandovanje grupama jedinica i odbranom celog regiona – to je operativni nivo koji traži specijalno obrazovanje, iskustvo i znanja. Teret koji je Strelkov vukao na svojim leđima tokom poslednja dva meseca bio je za njega preveliki.

Na njega su bili svaljena i čisto vojna pitanja – upravljanje jedinicama, organizacija odbijanja napada protivnika – a i faktički politička pitanja kao što su pregovori sa liderima i komandirima odreda drugih gradova i političkih organizacija.

Posle njegove ostavke uslediće oštra podela ovlašćenja između ministra – na čisto ministarske – i načelnika Glavnog štaba, čije će obaveze biti čisto štabske.

Ne treba zaboravljati da je Igor Ivanovič više od šest meseci išao iz borbe u borbu, počev od svog februarskog odlaska na Krim, i da je za to vreme zadobio nekoliko kontuzija i lakših rana. Zato je njegov odlazak sa funkcije ministra – logičan i razumljiv korak.

Sada, kada je u borbama nastupio manji predah, takva rotacija će biti izvedena sa najmanje potresa.

U povlačenju Strelkova nema nikakve „konspirologije“, u nju je ugrađena samo logika rata koja diktira rešenja.

Pre četiri meseca u Donbasu su vođene ograničena vojna dejstva. Kijevski kazneni korpus imao je do 10.000 ljudi, a suprotstavljali su mu se odredi ustanika koji su zajedno imali do 1.500 boraca.

Danas Donbas protiv sebe ima „kaznenu ekspediciju koja broji preko 60.000 ljudi, a još raspolaže stotinama tenkova, artiljerijskih oruđa i višecevnih raketnih bacača koji se koriste za razaranje gradova i sela. Protiv ukrajinske kaznene ekspedicije bori se oko 15.000 ustanika.

Sam Igor Ivanovič ne napušta Donbas. On će se usredsrediti na ono što najbolje ume da radi: posvetiće se izviđačko-diverzantskom radu. Naravno, čim malo odahne“.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milan says:

    Što ne kače otišao protivniku iza ledja. Možda Odesa...Harkov, tko bi ga znao. Vreme je da se pokrenu i drugi delovi Istoka Ukraine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *