ЕВО ЗАШТО ЈЕ ПОГРЕШНО ПОДИЗАЊЕ 3 РАЗДВОЈЕНА ПРСТА и зашто се ЉУБИМО 3 ПУТА У ОБРАЗ… (ВИДЕО)

EVO ZAŠTO JE POGREŠNO PODIZANJE 3 RAZDVOJENA PRSTA i zašto se LJUBIMO 3 PUTA U OBRAZ… (VIDEO)

13 juna 2017

Ljubljenje tri puta u znak pozdrava u Srbiji zaživelo je  tek tokom poslednjih decenija dvadesetog veka.

Osnovno razumevanje značenja ovoga pozdrava  u hrišćanskom svetu predstavlja međusobno pozdravljanje Svetog Trojstva, posvećujući svaki poljubac: Ocu, Sinu i Svetomu Duhu, piše opanak.rs. Pored ovoga postoji i drugo manje poznato objašnjenje, koje u sebi nosi poruku i zavete nacionalne časti, a ono glasi: „Kad se duže vreme nisu videli, Srbi se ljube tri puta.

Onaj treći poljubac u obraz je najznačajniji.

Srbi se ljube tri puta:

u ime života,

u ime smrti,

i u ime časti,“

Kod većine naroda obraz se smatra središtem časti, za Srbe je to posebno karakteristično tako da ima posebno značenje i smisao.

Prvi poljubac-u ime života, proslavlja vrednosti života, da se živi životom dostojnog časnog čoveka, drugi poljubac-u ime smrti, posvećuje se s dužnim poštovanjem našim najbližim pokojnicima, kao i našim slavim precima, i treći poljubac-u ime časti, u hrišćanskom duhu poručuje da se živi u časti hrišćanskih vrlina.

Drugi naš karakterističan pozdrav jeste tri prsta desne ruke podignuta ka nebu.

To je pozdrav koji simbolizuje razdvojenost Oca i Sina i Svetoga Duha, odnosno antihrišćanski pozdrav i veoma je pogrešan.

Pozdrav koji bi trebao svaki Srbin da koristi su podignuta tri skupljena prsta, kao kada se krstite, jer taj pozdrav simbolizuje jedinstvo Svete Trojice Oca i Sina i Svetoga Duha.

Svi koji podižu tri razdvojena prsta su u zabludi i koriste antihrišćanski pozdrav.

(Srbija javlja/opanak.rs)

KOMENTARI11 komentara

 1. goran says:

  Od kada nemamo drzavu, a narod odumire, sta znaci rec "pogresno"???

 2. Bojan, Kruševac says:

  Dobar tekst. S tim da se ne boji u potpunosti složio sa tri prsta. Podignuta ruka sa tri prsta pominje se u romanu Dušana Baranina "Đavo u manastiru". Prilikom zaklinjanja ustanika Voždu, prota ih poziva rečima"... A sada podignite tri prsta da vas zakunem." Više je verovatno da podignuta tri prsta predstavljaju simbol zakletve nas vernost i odbranu Srpstva.

  • Bagro crvena says:

   Tri prsta sastavljena da se prekrstiš! Sveto Trojstvo! Razdvojeni prsti je ustaški pozdrav!Rastavljeno Sveto Trojstvo! Vučina, govedo udbaško zavalio nam sotonski pozdrav!

 3. RS says:

  IŠta sad izmišljate,pa tri prsta iz jednog izhode ,bili spojeni ili razdvojeni,što je takođe ispravno.Primjer su "TRIHILIJE" i "DVIHILIJE" koje isto simbolizuju Sv.Trojstvo i dvojaku Prirodu HRISTOVU.

  • Dejan says:

   Nije izmišljeno. Sveće na DIKIRIJI i TRIKIRIJI (dvosvećnjak i trosvećnjak)stavljaju se tako da budu ukrštene i spojene u JEDNO, a onda da se rascvetaju i svetle Trosunčano, odnosno dvojno.

 4. goran says:

  U Rusiji su davno gonili i ubijali staroverce koji su se krstili sa dva prsta, preslo se u medjuvremenu na tri. Toliko o pravoslavlju.

  • Bagro crvena says:

   Ako si Srbin onda si pravoslavan, ako nisi pravoslavan nisi ni Srbin!

 5. Trifun says:

  A najvise je pogresno da nam neko servira beskrajno stvari oko cega kao treba da se dijelimo i mrzimo i napadamo jedni druge. Zna se ko su nasi najveci neprijatlji, nasa 5 kolona i ustase koje prave razdor medu nama zajedno sa zapadnim genocidnim hijenama. Oni treba svakog minuta naseg postojanja treba du budu meta nasih fizickih i mentalnih udara, dok ih sve ne razbucamo do totalnog unistenja na nasim teritorijama na Balkanu. Bezkomrpomisno. Nema nazad.

 6. darko says:

  tacno spojena tri prsta su borba protiv zla

 7. Srdjan says:

  Paja Jovanovic je 1895 uradio sliku Takovski ustanak na kojoj Srbi sire tri prsta. Mozda pozdrav nije iz 1815, ali je postojao barem pre 1895. Toliko o uzimanju razdvojenih prstiju od Hitlera i ustasa. Ato se tice ljubljenja, u srednjem veku su velikasi ljubili Milutina dvaput u ramena i treci put u usta, o cemu pisu Romeji koji su dolazili na pregovore. Od usta se kasnije odustalo kad je stigla kuga, da se smanje zaraze. Broj tri je sveti broj svih Indoevropljana i svi su imali trojstva glavnih bogova. Kasnije je to inkorporirano u hriscanstvo verovatno pod uticajem Rimljana, koji su Indoevropljani, na vasljenskim saborima.

  • Stefan says:

   Vera u Svetu Trojicu postoji i pre Vaseljenskih Sabora. Pozivanje na Vaseljenske Sabore kao donosioce neke nove vere pokazuje nepoznavanje crkvene istorije i suštinsko nerazumevanje onoga što je branjeno, posvedočeno i utvrđeno na Saborima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *