ЕВО ЗАШТО ЈЕ У ХРВАТСКОЈ ВЕЛИКА НЕРВОЗА

ЕВО ЗАШТО ЈЕ У ХРВАТСКОЈ ВЕЛИКА НЕРВОЗА

30 августа 2022

Хрватска губи случај Петровачка цеста на правном терену, а губи далеко више зато што покушава да га пребаци на терен политике. Овај случај пробудио је фрустрације и нервозу у Хрватској зато што доказује геноцидне намере операције Олуја. Оптужени не могу да се бране, Хрватска их држи као таоце, али не искључујем могућност да неко и проговори.

Овако за Спутњик оптужницу која је у Хрватској изазвала бес, али и панику, коментарише адвокат Александар Цвејић, који је до танчина упознат са предметом и додаје:„Циљ гађања избегличке колоне био је да се унесе додатна доза страха терором. Ово је директан терор над цивилима. Свесно и намерно гађани су цивилни циљеви да се ти људи дестимулишу да икада више помисле да се у Хрватску врате, чиме је довршен план из времена ХДХ, трећину покатоличити, трећину побити, трећину протерати“.

Докази све говоре

Цвејић каже да ће се пред претресним већем наћи резултати озбиљног вештачења који доказују зашто су оптужена управо четворица људи који су командовали овим делом операције у којој је, на два места, убијено тринаесторо људи, међу којима и деца и једна трудница. Докази, каже, објашњавају ко је одговоран и какву је злочиначку намеру имао.

„У оптужници нема пилота, али има оних који су пре свега знали на какав их задатак шаљу, знали су где их шаљу и са којим наоружањем. Битно је знати да су мигови 21 у та два дана били наоружани, не против оклопним средствима, већ ракетама намењеним за уништење живе силе, филованим хиљадама ситних гелера, који су намењени искључиво за уништавање живе силе. Ови који се јављају у име хрватске државе тврде да су гађали војне циљеве. Нема ни једног војног средства оштећеног, нити га је тамо било“, истиче Цвејић.

Жртве искључиво цивили

Он додаје да није рањен нико војно способан, да су убијена и обогаљена деца и старије особе, а све и да је било војног циља, сваки од пилота дужан је да се уздржи од гађања војних циљева који су окружени цивилима који беже.

Наш саговорник додаје да оптужница открива и да колона свакако није била у борбеном дејству и да се удаљавала од Хрватске, те да је та чињеница такође важна, све и да су у колони били тенкови, удаљавали су се од Хрватске.

Спроведен геноцидни циљ

„Овим убијањем спроведена је директива врховног команданта, тада председника Туђмана, са чувеног Бријунског састанка, где је он рекао да се прво Србима обећа миран живот, а у ствари им се отварају коридори да иду и циљ је – да Срби нестану. Не постоји реченица која боље може да објасни појам геноцида од те. Зато је јасно због чега сад оволика фрустрација и нервоза у Хрватској. Геноцидна намера је у тој Туђмановој реченици, а она је практично наредба свима испод њега“.

Упитан како мисли да ће се оптужени за убиства цивила бранити, ако се уопште буду бранили, Цвејић каже;

„Постоје одређене индиције да је неки од ове четворице чак спреман да дође у Србију, да се одазове суду. За сада су то само индиције, па не бих даље спекулисао, али најпаметнији међу њима би то и урадио. Други ће практично бити осуђени само на кретање по територији Хрватске и то не само они, већ још један број који може да буде захваћен проширењем или новом оптужницом“.

Цвејић не искључује могућност да се и Тужилаштво Босне и Херцеговине укључи у овај случај, с обзиром да су хрватски авиони ушли у ваздушни простор те државе и убили цивиле на њеној територији. Упитан зашто се то до сада није десило, каже да Сарајево има исти проблем који је до сада имао Београд.

„Босанско тужилаштво је покушало да у више наврата од Хрватске добије доказе, папире, да их на неки начин укључи у процесуирање ратних злочина – наилазили су на зид. Хрватска држава се понаша као суверени владар бившег простора у овом делу, проглашавајући себе за жртву, што им добро успева, бар код сопственог становништва. Злоупотребљавају свој положај у ЕУ, за притиске на државе које сматрају нижим“, каже Цвејић.

Тужба касни, али борба тек почиње

Наш саговорник каже да тужба касни 27 година зато што у Србији није било политичке воље да се убице гоне, већ је, каже, и код нас беспоговорно прихваћен наратив о чистоти Олује који Хрватска гура.

Он тврди да се и највиши државни врх претходне власти свесно, утицајем мешао у поступке, тражио да се не процесуирају или ослобађају Хрвати који су се затекли на нашем суду, у шта се, додаје, лично уверио радећи на случају Овчара. Овоме, каже, треба додати утицај разних служби, пре свега хрватских, на део нашег правосуђа.

„Политика у Србији сада нема ни жеље, ни намере да се меша у ове поступке, видимо овакве оптужнице и видећемо их још. Политика Хрватске је заташкати злочине и сакрити извршиоце, а гонити по Србији све што јесте и није криво и само што више, држати наратив, ми смо се бранили, жртва не може да направи кривично дело, што је изразито глупа теза, али она се сервира и до сада је пролазила. Сад тога више нема. Ницаће нови предмети, Хрватска сада улази у једну спиралу коју не може да заустави“, закључује Цвејић.

Он на крају разговора за Спутњик подсећа да је још много злочина једнаке тежине за које нико није одговарао, као што су убиство породице Зец у Загребу, убиство цивила у Груборима, злочин на Коранском мосту. За сва злодела починиоци и наредбодавци су познати.

(Спутњик)

KOMENTARI7 коментара

 1. Kulak says:

  Plenkovićev režim bi valjano reagovao u ovom slučaju jedino da ga pritisnu sa Zapada. Ali, tog pritiska nema, niti će ga biti. Još od vremena Franje Tuđmana u Zagrebu važi pravilo da se ne dira ljude koji su se borili za "hrvatsku stvar". Čak i kad su im ruke krvave do laktova. Dakle, ne očekujte ništa od hrvatskog pravosuđa. Za njihove zločine, hrvatima se možemo osvetiti mi Srbi ili Bog.

  • еу says:

   Ко чека да им Бог наплати - губи време.Ми,савременици,који памтимо то време и догађаје,ако смо срби,морамо изравнати рачуне.Не учинимо ли то,за мање од 100 година ,јевроатланска историја ће учити да су масакр извршили избеглице срби штаповима ударајући по нисколетећим рватским авионима траумирајући њихове пилоте.

 2. Čudoser iz Nazareta says:

  Nema to veze sa pravdom; svako zna da su oba 2 "hrvacke države" (prva je bila nemačko-vatukanska a ova sada je američko-vatikanska prčija) bile fašističke i genocidne. Srbija zna da pravedog suda na Zapadu nema, suđenje će biti farsa bez pravde na kraju. Srbija to sada pokreće jer je u toku ruska prekompozicija granica. Ovo je poruka Hrvatima i njihovim fašističkim prijateljima i sponzorima da Rusija ima nameru da uništi hrvacku i pripoji velike seobe,skupa sa morem, Srbiji.

  • Veliki brat says:

   @Čudoser iz Nazareta Točno, postojale su dvije suverene hrvatske države, ali NDH nije jedna od te dvije. Što se tiče mora, Srbima ne treba, jer ne bi znali što s njime.

 3. Independent says:

  Dobro da vec jednom krenemo sa sudjem za svakojake zlocine u bivsoj Jugoslaviji. ali od 1944 Godine. Da se sudi za Genocid nad Nemcima folksdojcerima u Vojvodini, da se sudi za ubijenih 40 hiljada Madjara civila 1944 opet u Vojvodini,da se sudi za proterivanje 40 hiljada Hrvata iz Vojvodine 1991-92 godine, da se sudi generalima bivse JNA zbog izdaje drzave i naroda i stavljanje vojske zajednicke drzave u sluzbu srbije i njenog plana za stvaranje velike srbije i masovnog ubijanja i proterivanje svih ne srba po celoj bivsoj Jugoslaviji, i masovnog unistavanje gradova i sela. Da se sudi ideolozima velike srbije iz srbije akademicima koji su sejali mrznju i zlo prema svim narodima Jugoslavije koji nisu srbi, da se otvore arhive i da se sve crno na belo vidi ko je sta i po cijem naredjenju radio. Dok to Srbija ne uradi nema nikakvo pravo da optužuje druge za zlocine koje je sama Srbija izazvala napadom na Hrvatsku, Bosnu.

  • says says:

   Treba se i tebi skote kao i tvojim majmunima suditi, koji su te okotili!

 4. Gagi says:

  Independer... Nesto moras da promenis u svesti, sve si zivo pomesao i pobrkao. Obracas se Srbima i njima bi sudio. Verovatno zbog toga sto su izginuli u I ratu i kao pobednici Vam pruzili aboliciju i mogucnost da zivite u jakoj i stabilnoj drzavi. Poznata su u istoriji masovna okupljana kurvata koji su trazili pripajanje sa junackom Srbijom. Kada navodis ova zlodela, trebao bi biti precizan i korektan pa javno izjaviti da su to radili komunisti koji su takodje satirali i unistavali Srpski narod. Rat 90-ih su proizveli tvoji kurvatski komunisti i ovi "nasi" ovde, ko ti danas vlada kurvatskom drzavom. Doduse, mnogi od vas nisu bili zadovoljni sto smo vas primili u pobednicku ekipu posle I rata pa ste i tada pravili probleme toj drzavi. Vi UVEK Srbima stvarate probleme, to je vas zadatak i obaveza da bi mogli da nastavite svoj unijatski zivot na toj teritoriji, na nju ste odavno pobegli i sakrili se zbog istorijskih Srpskih problema i opasnosti. Ponekad mi je zao vas pokatolicenih "srba", zaista morate placati ogromnu cenu i veliku kiriju za svoj opstanak novoizabranom upravniku i vlastodrscu vasih zivota. Koliko je taj vas gazga brutalan i pokvaren, govori i to, primoravao vas je a to radi i danas, da se odreknete svoje duse i samih sebe da bi nastavili svoj zivot na njegovom posedu. NIKADA vi necete biti priznati kao pravi i ugledni katolici, samo mozete biti njihovo pomocno osoblje koje ce da rezi i laje i za njihov racun cuva tu teritoriju na kojoj ste potrazili istorijski spas. Ovo tvoje obracanje SVE TO pokazuje, i dalje rezite i kidisete na vasu krv i poreklo, nista do sada niste shvatili i naucili iz istorijskih desavanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u