Ево зашто Лукашенко тако дуго влада!

Ево зашто Лукашенко тако дуго влада!

13 октобра 2015

1280px-Alexander_Lukashenko,_opening_4353Чињеница да је белоруски председник Александар Лукашенко, након две деценије на челу државе, успео да пети пут добије поверење грађана, освојивши гласове више од 80 одсто бирача, за Срећка Ђукића, бившег амбасадора Србије у тој земљи, није изненађење.

„Нема никакве сумње да Лукашенко чврсто држи власт и да зна како се управља државом. Реч је о једном од најискуснијих лидера, бар у овом делу Евроазије. Он је и врло лукав политичар који има природни поглед на политичка, економска и друштвена питања, и отуда не чуди што тако дуго влада“, каже Ђукић за Спутњик.

Прочитајте још:

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ЛУКАШЕНКОВА „ДИКТАТУРА“: Минск је најчистији и најмирнији град на свету!

Диктатор или просвећени лидер?

Иако га у Америци и ЕУ виде као последњег европског диктатора, велики је број оних који у Лукашенку препознају једну врсту просвећеног владара, који покушава да свој народ оформи у нацију, да први пут оформи Белоруску државу и да притом прескочи неке историјске етапе у том развоју, објашњава српски дипломата. Према његовом мишљењу, Лукашенку више пристаје ова друга оцена, јер је од Белорусије направио врло узорну и уређену земљу.

„Лукашенко се, за разлику од многих постсоцијалистичких лидера, није упецао на удицу неолиберализма и антируске еуфорије. На власт је дошао 1994. године на проруској платформи, која и данас представља фундамент његове власти, без обзира на поједина искакања и велике сумње да ће ту платформу напустити“, истиче Ђукић.

Мудре политичке одлуке

Број оних који се не слажу са Лукашенковом политиком је веома мали. Опозиција је практично разбијена, а шеф Белорусије је сматра издајничком јер се највећим делом финансира споља.

„Иако на Западу Лукашенко не ужива посебан глас, он је у последње време направио врло добре потезе, нарочито када је реч о мировном процесу у Украјини. Ту је зарадио јако велики кредит, не само код Украјине и Русије, већ и код Запада, па видимо радикално побољшање односа са ЕУ и западним земљама“, истиче Ђукиц́.

Подршка народа

Ђукић сматра да Лукашенков приступ решавању проблема сваком државнику треба да служи као пример, без обзира да ли му је овај политичар симпатичан или не.

„Он је пред изборе рекао — спреман сам и на радикалне реформе, које подразумевају приватизацију свега и свачега, ако сте ви спремни за то. У том случају, дајте да разговарамо, да идемо на референдум. За крупне одлуке он се заиста консултује са народом и ту црпи своју власт, јер своје одлуке темељи на подршци народа“, истиче Ђукић.

Породична сребрнина се не продаје

Други стуб Лукашенкове политике лежи у томе да није прихватио да се све пошто-пото либерализује и прода у бесцење, објашњава Ђукић. Председник Белорусије има филозофију коју упорно брани свих ових година — да то што је државно мора и да остане државно, и да треба покушати на све начине да се од тога створи рентабилна производња, каже наш саговорник и додаје да је Лукашенко допустио приватној иницијативи да се максимално развија, али уз строго чување државне имовине. Пример је белоруски трактор који је некада био јако лош, по квалитету и техничким особинама, а сада је постао — светски.

„Логика му је врло исправна: да се оно што доноси профит, што је ’породична сребрнина‘, никад не продаје. Оно што није рентабилно, продаје се или се прави партнерство са приватним сектором. У томе је тајна одржавања његовог, неки би рекли хибридног система — између неолибералног поретка и државног социјализма“, истиче Ђукић.

Добри примери државничке праксе

Током седмогодишњег боравка у Минску, српски дипломата био је сведок добрих примера државничке праксе.

Систем образовања је, према његовим речима, врло патриотски и традиционалан, са далеко мање проблема него у Србији и чак три пута више наставног особља.

„Док ми у сваком сектору имамо вишак запослених, логика Лукашенковог система јесте пуна запосленост. Он се руководи тиме да свима треба дати одређену плату, а не терати их на улицу, на бирое за запошљавање, социјалне казане и давања“, истиче наш саговорник.

Здравствени систем је уређенији, а листе чекања на прегледе и операције, својствене Србији, за Белорусију су непојмљиве.

„Не могу рећи да тамо све сија, али је ниво здравственог система у целини виши, а држава више гарантује и пацијентима и здравственим радницима. Они тамо не стрепе да ће сутра остати без посла“, истиче Ђукић.

Живот у Белорусији далеко је спокојнији, са много мање стреса, објашњава наш саговорник. Иако просечна плата није велика, стандард је бољи од српског јер су бензин, гас, струја и комуналије далеко јефтинији.

Култура чистоће

Српски дипломата каже да је, дошавши из Београда, био шокиран редом и чистоћом белоруске престонице. Минск блиста, објашњава Ђукић, на улицама нема чак ни опушка. Ако би неки графит и био исписан на фасадама, истог дана био би префарбан од стране домара, станара или комуналног сектора.

„Белоруси су ми рекли — не морате бити богати да бисте били чисти. Довољно је да имате сапун, метлу и да негујете културу чистоће. Нисам сигуран да степен чистоће и реда који тамо влада ми можемо да достигнемо“, наглашава наш саговорник.

Белоруси су добри пословни партнери, али и тврди преговарачи, наводи српски дипломата. Србе воле, а осећај пријатељства према нашем народу код њих је исконски, искрен и братски.

(спутникнеwс)

KOMENTARI5 коментара

 1. Mile says:

  Sve je potpuno tacno.Licno sam se uverio u ove ambasadorove reci vise puta.Dzaba mi je plata hiljadu evra,ako moram polovinu dati za komunalije,uslovno receno.

 2. otac Satarije says:

  Lukašenko je super predsednik.

 3. O državnosti says:

  "који покушава да свој народ оформи у нацију" Запамтите ове речи амбасадора, који је дао нашминкане и допадљиве полуизјаве. Западни део Белорусије је изузетно проевропски, што ће рећи анти Руски расположен, а источни део није толико проруски, али још мање прозападни. Батко одржава стање равнотеже и изграђује нову нацију. Удаљава свој народ од Руса и свог порекла. Ми знамо где то води. Имамо пример Хрвата који је већ застарео, пример муслимана који су такође застарели, и имамо свеж пример Црногорског "народа". Руси су учили на примеру Украјинаца, а сличним путем иде и Белорусија. Паковање које је амбасадор нама пружио на тацни са слатким, малим коцкицама шећера, је изнутра врло мутно. За сада Батко држи баланс и не одлучује се ни на једну страну. Тако одржава и свој народ, спремајући га да буде способан да ускочи у оно јато које надјача. Батко је мутан тип, али ни најмање мутав. Има само један проблем. Тај баланс лако може бити нарушен и изазвати страшна разарања у Белорусији. Кад Руси притегну а Запад попусти, Батко одмах изјави пар жестоких теоретских проруских реченица. Кад Русија попусти а Запад затегне, Батко одмах ко чаробњак вади из рукава пар спремних про Западних реченица. Све ће тако ићи до једном. Баланс не може остати заувек, Запад му неће још дуго толерисати и причепиће га, а то исто може и Русија да уради. Иако би он пришао Русији, пришао би исто тако и Западу, али не сме ни једно ни друго. Стао је на тој тачки страха, јер зна да било где да мрдне, следи пропаст. Докле ће Батко балансирати и водити тиху, полувидљиву дуплу политику које су свесни и Русија и Запад? Ето вам мало другачијих речи и погледа од амбасадорових паковања. Кратко и јасно, Батко ће у врло кратком року бити постављен пред избор. А то му се спрема са Запада већ дуже, само су чекали и очекивали да једном изгуби на изборима, али он није изгубио, а време је истекло. Белорусија је следећа болна тачка где ће Запад извршити удар. Са или без Батка, али ће га извршити. Зна то и Батко, само ми не знамо како се спрема. Или знамо? Вратите се на прву реченицу мог коментара и запамтите делове проруске и прозападне оријентације. П.с. Када би хтео, или ако Западу затреба, он би Србима дозволио референдум и наместио да победе родољуби а у исто време би подбунио пету српску колону, које има бар 15-20 % у Србији, јер јој припадају готово сви чланови СНС, ДС, ЛГБТ, ЛПД као и националне мањине. За мање од месец дана би се активирао грађански рат и обе стране би биле у почетку подржане. Да би дошло до што више сукоба и погибија. Белорусија није имуна на слични сценарио, иако изгледа снажна и уређена. Ја се слажем са свима који кажу да је ово само моје лупетање, али би било добро да се и они сложе самном па да мало обрате пажњу на неке чудне чињенице, готово немогуће да се догоде било којој држави данас профила Белорусије. Како то онда Белорусија ипак ради?

 4. frka says:

  @ O državnosti Seresh ko foka..daj se malo skuliraj i obrishi to razvaljno zapadno dupe::)))

 5. O državnosti says:

  Врати се у болницу и тражи да те вежу, јер ти се стање погоршало. А и не мораш. Видеће они и сами, ако већ нису дошли по тебе. Оно горе није ни прозападни ни проруски коментар, а најмање антисрпски. Ти то не разумеш јер крајњи домет твог речника је једи говна. Идиоте. И не узимај више слободне дане, него настави са интезивном терапијом, мада ти ни то неће превише помоћи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u