Ево зашто Лукашенко тако дуго влада!

Evo zašto Lukašenko tako dugo vlada!

13 oktobra 2015

1280px-Alexander_Lukashenko,_opening_4353Činjenica da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, nakon dve decenije na čelu države, uspeo da peti put dobije poverenje građana, osvojivši glasove više od 80 odsto birača, za Srećka Đukića, bivšeg ambasadora Srbije u toj zemlji, nije iznenađenje.

„Nema nikakve sumnje da Lukašenko čvrsto drži vlast i da zna kako se upravlja državom. Reč je o jednom od najiskusnijih lidera, bar u ovom delu Evroazije. On je i vrlo lukav političar koji ima prirodni pogled na politička, ekonomska i društvena pitanja, i otuda ne čudi što tako dugo vlada“, kaže Đukić za Sputnjik.

Pročitajte još:

DA LI JE OVO LUKAŠENKOVA „DIKTATURA“: Minsk je najčistiji i najmirniji grad na svetu!

Diktator ili prosvećeni lider?

Iako ga u Americi i EU vide kao poslednjeg evropskog diktatora, veliki je broj onih koji u Lukašenku prepoznaju jednu vrstu prosvećenog vladara, koji pokušava da svoj narod oformi u naciju, da prvi put oformi Belorusku državu i da pritom preskoči neke istorijske etape u tom razvoju, objašnjava srpski diplomata. Prema njegovom mišljenju, Lukašenku više pristaje ova druga ocena, jer je od Belorusije napravio vrlo uzornu i uređenu zemlju.

„Lukašenko se, za razliku od mnogih postsocijalističkih lidera, nije upecao na udicu neoliberalizma i antiruske euforije. Na vlast je došao 1994. godine na proruskoj platformi, koja i danas predstavlja fundament njegove vlasti, bez obzira na pojedina iskakanja i velike sumnje da će tu platformu napustiti“, ističe Đukić.

Mudre političke odluke

Broj onih koji se ne slažu sa Lukašenkovom politikom je veoma mali. Opozicija je praktično razbijena, a šef Belorusije je smatra izdajničkom jer se najvećim delom finansira spolja.

„Iako na Zapadu Lukašenko ne uživa poseban glas, on je u poslednje vreme napravio vrlo dobre poteze, naročito kada je reč o mirovnom procesu u Ukrajini. Tu je zaradio jako veliki kredit, ne samo kod Ukrajine i Rusije, već i kod Zapada, pa vidimo radikalno poboljšanje odnosa sa EU i zapadnim zemljama“, ističe Đukić.

Podrška naroda

Đukić smatra da Lukašenkov pristup rešavanju problema svakom državniku treba da služi kao primer, bez obzira da li mu je ovaj političar simpatičan ili ne.

„On je pred izbore rekao — spreman sam i na radikalne reforme, koje podrazumevaju privatizaciju svega i svačega, ako ste vi spremni za to. U tom slučaju, dajte da razgovaramo, da idemo na referendum. Za krupne odluke on se zaista konsultuje sa narodom i tu crpi svoju vlast, jer svoje odluke temelji na podršci naroda“, ističe Đukić.

Porodična srebrnina se ne prodaje

Drugi stub Lukašenkove politike leži u tome da nije prihvatio da se sve pošto-poto liberalizuje i proda u bescenje, objašnjava Đukić. Predsednik Belorusije ima filozofiju koju uporno brani svih ovih godina — da to što je državno mora i da ostane državno, i da treba pokušati na sve načine da se od toga stvori rentabilna proizvodnja, kaže naš sagovornik i dodaje da je Lukašenko dopustio privatnoj inicijativi da se maksimalno razvija, ali uz strogo čuvanje državne imovine. Primer je beloruski traktor koji je nekada bio jako loš, po kvalitetu i tehničkim osobinama, a sada je postao — svetski.

„Logika mu je vrlo ispravna: da se ono što donosi profit, što je ’porodična srebrnina‘, nikad ne prodaje. Ono što nije rentabilno, prodaje se ili se pravi partnerstvo sa privatnim sektorom. U tome je tajna održavanja njegovog, neki bi rekli hibridnog sistema — između neoliberalnog poretka i državnog socijalizma“, ističe Đukić.

Dobri primeri državničke prakse

Tokom sedmogodišnjeg boravka u Minsku, srpski diplomata bio je svedok dobrih primera državničke prakse.

Sistem obrazovanja je, prema njegovim rečima, vrlo patriotski i tradicionalan, sa daleko manje problema nego u Srbiji i čak tri puta više nastavnog osoblja.

„Dok mi u svakom sektoru imamo višak zaposlenih, logika Lukašenkovog sistema jeste puna zaposlenost. On se rukovodi time da svima treba dati određenu platu, a ne terati ih na ulicu, na biroe za zapošljavanje, socijalne kazane i davanja“, ističe naš sagovornik.

Zdravstveni sistem je uređeniji, a liste čekanja na preglede i operacije, svojstvene Srbiji, za Belorusiju su nepojmljive.

„Ne mogu reći da tamo sve sija, ali je nivo zdravstvenog sistema u celini viši, a država više garantuje i pacijentima i zdravstvenim radnicima. Oni tamo ne strepe da će sutra ostati bez posla“, ističe Đukić.

Život u Belorusiji daleko je spokojniji, sa mnogo manje stresa, objašnjava naš sagovornik. Iako prosečna plata nije velika, standard je bolji od srpskog jer su benzin, gas, struja i komunalije daleko jeftiniji.

Kultura čistoće

Srpski diplomata kaže da je, došavši iz Beograda, bio šokiran redom i čistoćom beloruske prestonice. Minsk blista, objašnjava Đukić, na ulicama nema čak ni opuška. Ako bi neki grafit i bio ispisan na fasadama, istog dana bio bi prefarban od strane domara, stanara ili komunalnog sektora.

„Belorusi su mi rekli — ne morate biti bogati da biste bili čisti. Dovoljno je da imate sapun, metlu i da negujete kulturu čistoće. Nisam siguran da stepen čistoće i reda koji tamo vlada mi možemo da dostignemo“, naglašava naš sagovornik.

Belorusi su dobri poslovni partneri, ali i tvrdi pregovarači, navodi srpski diplomata. Srbe vole, a osećaj prijateljstva prema našem narodu kod njih je iskonski, iskren i bratski.

(sputniknews)

KOMENTARI5 komentara

 1. Mile says:

  Sve je potpuno tacno.Licno sam se uverio u ove ambasadorove reci vise puta.Dzaba mi je plata hiljadu evra,ako moram polovinu dati za komunalije,uslovno receno.

 2. otac Satarije says:

  Lukašenko je super predsednik.

 3. O državnosti says:

  "koji pokušava da svoj narod oformi u naciju" Zapamtite ove reči ambasadora, koji je dao našminkane i dopadljive poluizjave. Zapadni deo Belorusije je izuzetno proevropski, što će reći anti Ruski raspoložen, a istočni deo nije toliko proruski, ali još manje prozapadni. Batko održava stanje ravnoteže i izgrađuje novu naciju. Udaljava svoj narod od Rusa i svog porekla. Mi znamo gde to vodi. Imamo primer Hrvata koji je već zastareo, primer muslimana koji su takođe zastareli, i imamo svež primer Crnogorskog "naroda". Rusi su učili na primeru Ukrajinaca, a sličnim putem ide i Belorusija. Pakovanje koje je ambasador nama pružio na tacni sa slatkim, malim kockicama šećera, je iznutra vrlo mutno. Za sada Batko drži balans i ne odlučuje se ni na jednu stranu. Tako održava i svoj narod, spremajući ga da bude sposoban da uskoči u ono jato koje nadjača. Batko je mutan tip, ali ni najmanje mutav. Ima samo jedan problem. Taj balans lako može biti narušen i izazvati strašna razaranja u Belorusiji. Kad Rusi pritegnu a Zapad popusti, Batko odmah izjavi par žestokih teoretskih proruskih rečenica. Kad Rusija popusti a Zapad zategne, Batko odmah ko čarobnjak vadi iz rukava par spremnih pro Zapadnih rečenica. Sve će tako ići do jednom. Balans ne može ostati zauvek, Zapad mu neće još dugo tolerisati i pričepiće ga, a to isto može i Rusija da uradi. Iako bi on prišao Rusiji, prišao bi isto tako i Zapadu, ali ne sme ni jedno ni drugo. Stao je na toj tački straha, jer zna da bilo gde da mrdne, sledi propast. Dokle će Batko balansirati i voditi tihu, poluvidljivu duplu politiku koje su svesni i Rusija i Zapad? Eto vam malo drugačijih reči i pogleda od ambasadorovih pakovanja. Kratko i jasno, Batko će u vrlo kratkom roku biti postavljen pred izbor. A to mu se sprema sa Zapada već duže, samo su čekali i očekivali da jednom izgubi na izborima, ali on nije izgubio, a vreme je isteklo. Belorusija je sledeća bolna tačka gde će Zapad izvršiti udar. Sa ili bez Batka, ali će ga izvršiti. Zna to i Batko, samo mi ne znamo kako se sprema. Ili znamo? Vratite se na prvu rečenicu mog komentara i zapamtite delove proruske i prozapadne orijentacije. P.s. Kada bi hteo, ili ako Zapadu zatreba, on bi Srbima dozvolio referendum i namestio da pobede rodoljubi a u isto vreme bi podbunio petu srpsku kolonu, koje ima bar 15-20 % u Srbiji, jer joj pripadaju gotovo svi članovi SNS, DS, LGBT, LPD kao i nacionalne manjine. Za manje od mesec dana bi se aktivirao građanski rat i obe strane bi bile u početku podržane. Da bi došlo do što više sukoba i pogibija. Belorusija nije imuna na slični scenario, iako izgleda snažna i uređena. Ja se slažem sa svima koji kažu da je ovo samo moje lupetanje, ali bi bilo dobro da se i oni slože samnom pa da malo obrate pažnju na neke čudne činjenice, gotovo nemoguće da se dogode bilo kojoj državi danas profila Belorusije. Kako to onda Belorusija ipak radi?

 4. frka says:

  @ O državnosti Seresh ko foka..daj se malo skuliraj i obrishi to razvaljno zapadno dupe::)))

 5. O državnosti says:

  Vrati se u bolnicu i traži da te vežu, jer ti se stanje pogoršalo. A i ne moraš. Videće oni i sami, ako već nisu došli po tebe. Ono gore nije ni prozapadni ni proruski komentar, a najmanje antisrpski. Ti to ne razumeš jer krajnji domet tvog rečnika je jedi govna. Idiote. I ne uzimaj više slobodne dane, nego nastavi sa intezivnom terapijom, mada ti ni to neće previše pomoći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *