ЕВО ЗАШТО НАС ЈЕ БОМБАРДОВАО НАТО!

EVO ZAŠTO NAS JE BOMBARDOVAO NATO!

22 marta 2019

Jedan od uzroka agresije na Jugoslaviju 1999. godine bio je i geopolitički interes vodećih zemalja NATO, rečeno je u petak na konferenciji “NATO agresija na SR Jugoslaviju: 20 godina posle”

Jedan od uzroka agresije na Jugoslaviju 1999. godine bio je i geopolitički interes vodećih zemalja NATO, rečeno je u petak na konferenciji “NATO agresija na SR Jugoslaviju: 20 godina posle”.

Učesnici međunarodne naučne konferencije izneli su i prognoze da će odnosi na međunarodnoj sceni nastaviti da se redefinišu i da svet ulazi u period okončanja zapadne prevlasti.

Profesor sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost Branko Krga rekao je da je je uzrok bombardovanja pre svega bio geopolitički interes vodećih zemalja NATO.

Kaže i da je poslednjih 20 godina pokazalo da je agresija bila velika greška i da su pogrešne i posledice do kojih je ona dovela, te da je naneta velika šteta Jugoslaviji, posebno Srbiji, a da ništa nije postignuto.

Krga, koji je 1999. godine bio šef vojnoobaveštajne službe, a potom i načelnik Generalštaba, rekao je da se “činilo sve” da do sukoba sa Albancima i konflikta sa NATO ne dođe i da se problemi reše mirnim putem, ali da nisu uspeli.

Profesor sa Istraživačkog centra za jugoistočnu Evropu Gordon Bardoš kaže da je intervencija 1999. godine bila prvi marker koji je pokazao kako će od tog momenta SAD voditi svoju spoljnu pokitiku i kako će posmatrati međunarodne odnose.

Navodeći da je SAD u poslednjih 20 godina 19 godina bila u ratu, Bardoš je rekao da je ta zemlja tokom Hladnog rata imala nešto više od 40 intervencija širom sveta, a posle 1991. nebrojeno više.

Naveo je i primer napada dronovima, ističući da je za vreme predsednika Obame odobreno 1.878 intervencija, a za samo dve godine Trampove vlasti 2.243.

On je zaključio da ratovi koje je vodila SAD posle napada na Svetski trgovinski centar i druge mete 2001. godine, nisu ostvarili svoje ciljeve.

Profesor Beatris Bisio sa Univerziteta u Riju De Žaneiru u Brazilu rekla je da su potvrđene prognoze da dolazi do velike promene posle kraja Hladnog rata i raspada SSSR, kada se činilo da je SAD vrhovni gospodar sveta, i da počinje pad Zapada i NATO-a, i uspon Azije.

“To može da znači da ulazimo u period haotičnog okončanja zapadne prevlasti u svetu. Ako je 19. vek bio vek Evrope, 20. vek SAD, sad smo na tački kad možemo da kažemo da je ovo vek Azije”, rekla je Bisio.

Podsetivši na partnerstvo Rusije i Kine, ona je rekla da takvi odnosi redefinišu međunarodnu scenu i dodala da se postavlja pitanje može li ovakav period voditi svet ka značajnim konfrontacijama.

Profesor Liu Zuokui iz Pekinga rekao je da je i bombardovanje Jugoslavije pokazalo da u svetu i dalje postoje politika sile i hegemonija, koja je najveća pretnja miru u svetu.

“Za Kinu su razvoj i saradnja najbolji odgovori hegemoniji i politici sile, a moramo naći partnere sa kojima ćemo se protiv toga boriti”, rekao je on i istakao da je za građane važno da država gleda u budućnost.

On je naveo da su evropske intergracije pravi put za Srbiju te istakao da je siguran da je srpski narod mudar i sposoban da reši i pitanje Kosova.

 

Izvor: novosti.rs

KOMENTARI5 komentara

 1. mrak says:

  AMAN, BRE, VISE, AMAN ...

 2. test01 says:

  Zna se zasto je NATO izvrsio genocid, da otmu Srpski KiM i da tamo izgrade bazu sto su i uradili jer odatle kontrolisu citav Balkan, Turska je blizu a i Bliski Istok. Time blokiraju svaki pristup Rusije na Balkanu. Zrtve su SRbi ali to nije vazno, zato su osnovali tak politicki sud u Hagu da okrive Srbe i postignu svoje ciljeve. Nista novo, engleska fasisticka propaganda je uhodana masinerija i zavrsni udarac Srbiji je uspostavljen kada su naZadnjaci dovedeni na vlast da izdaju, rasprodaju i uniste Srbije - vucic zdusno izvrsava svoj izdajnicki posao da bi ostao na vlasti!

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Ha-ha, kako su organizatori upozorili Kineza da i on sudeluje u obmani EU frazom kako Srbija treba u EU a i EU je jasno da Srbija neće ući pošto je pre nekoliko dana postala deo Evroazijske Unije, i cela ta gluma da se zamaskiraju kineski i ruski sledeći potezi na Balkanu :-)))

 4. Đorđe says:

  A prestali su da bombarduju zato što ih je svaki dan rata koštao 500 mil. A imali su i gubitke preko 500 oborenoh bespulotnoh letelica i krstarećih raketa i 64 aviona od toga3 stelt. Koštalo ih je oko 50 miliardi. To je pravi razlog pola tih para završilo je u privatnim džepovima vlasnika fabrika za oružje. A negde uvek mora da bude rata kako bi oni zaradili.

  • ilija krneta says:

   Marsala Tita saveznici njegovi su bomadirali srbsku zemlju beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *