ЕВО ЗАШТО НИСУ УСПЕЛИ ДА ОБОРЕ ЛУКАШЕНКА

EVO ZAŠTO NISU USPELI DA OBORE LUKAŠENKA

1 januara 2021

Mislite da Lukašenka nisu svrgli sa vlasti jer ga je Rusija zaštitila? Greška. Lukašenko je ostao jer se jedna sila nije pobunila.

Ono što se u Srbiji ne zna, a u Evropi krije je da Belorusija ima silu mladih ljudi najjaču u Evropi koja zarađuje za državu koliko i cela Rusija od oružja.Danas je Aleksandar Vučić konačno izašao sa izjavom da će se rešiti status srpskih frilensera kojih ima po nekim procenama 160.000. Da li je Vučić shvatio to što Lukašenko već zna?

Lukašenko, stari iskusni vuk je to odavno prepoznao i napravio ono što Evropa nema.

O čemu se tu ustvari radi pročitajte u daljem tekstu:

Belorusija, sa jakom državom i snažnim liderom, oličenje je uspeha u poređenju sa siromašnom Ukrajinom, koju su u suštini opljačkali strani i domaći oligarsi

Poznatija kao “poslednja evropska diktatura“, Belorusija ima tajnu. U poslednjoj deceniji procvetala je industrija visoke tehnologije koja je, prošle godine donela gotovo 15 milijardi dolara – koliko Rusija zarađuje od izvoza oružja.

U zemlji koja je poznatija po proizvodnji traktora, gigantskih kamiona za rudarstvo i legendarnog „Minsk frižidera“, koji se koristi širom bivšeg Sovjetskog Saveza, visoko-tehnološki park na obroncima prestonice doživeo je zapanjujući uspeh.

Kombinacija jake naučne prvrženosti u obrazovnom sistemu, nekoliko veoma efikasnih preduzetnika, geografskog položaja pogodnog za kupce u SAD-u, Evropi i Aziji, kao i čvrste vladine podrške za promociju sektora, pretvorili su Belorusiju u fabriku softvera koja snabdeva najveće svetske kompanije širom sveta. A kako je u planu izgradnja novih tehnoloških parkova širom zemlje, nema znakova da se rast industrije usporava.

„U monetarnom smislu izvoz visokotehnoloških proizvoda procenjuje se na gotovo 15 milijardi dolara (u 2019. godini), a samo povećanje informacionog i komunikacionog sektora iznosi oko 0,5 milijardi dolara“, izjavio je Aleksandr Šumilin, predsednik beloruskog državnog Komiteta za nauku i tehnologiju na konferenciji za štampu u Minsku krajem januara, dodajući da potražnja za beloruskim visoko-tehnološkim proizvodima i dalje raste.

„Naša tehnološka rešenja izazivaju veliko interesovanje u inostranstvu, rekao je on,„ strane kompanije su spremne da ih kupe“.

U 2019. godini visoko-tehnološki i naučni proizvodi činili su 35,6 odsto ukupnog izvoza Belorusije, što je 2,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, prenela je beloruska novinska agencija Belta. U međuvremenu, tokom poslednjih pet godina, vrednost beloruskog softverskog inženjeringa povećala se zavidnih 20 puta.

Beloruska IT industrija dobila je prvo ozbiljnije pojačanje 2005. godine kada je u Minsku stvoren Visoko-tehnološki park (HTP). Ideja je nastala izumom EPAM Sistems, lokalnog osnivača koji je 1993. godine pokrenuo čitavu priču i počeo da izvozi svoje inovativne usluge softverskog inženjeringa kompanijama u regionu – i na zapadu i u istočnoevropskim zemljama.

EPAM je pokretač koji stoji iza uspeha beloruskog tehnološkog sektora. Vlada je osnovala tehnopark kako bi obučila novu generaciju inženjera, a više od polovine EPAM-ove radne snage danas ostaje u Minsku.

Zahvaljujući ogromnim izvoznim prihodima, vlada je tehnološkom sektoru obezbedila značajne poreske povlastice za rezidente tehnoparkova i sada želi da dalje razvija posao. Pojednostavljen je proces preseljenja IT stručnjaka u Belorusiju i legalizovana je upotreba kripto valuta.

Trenutno se 91,9% HTP softvera izvozi, uglavnom u druge evropske zemlje (49,1%) i Severnu Ameriku (44%), a samo 4,1% namenjeno je Rusiji i zemljama bivšeg SSSR-a.Pored vodećeg HTP-a, u Belorusiji radi još 16 tehnoparkova i devet centara za prenos tehnologije. Ali HTP je i dalje najvažniji od svih. U 2019. godini broj rezidenata je porastao za 72 i dostigao 752, dok je u periodu januar – septembar, ukupan prihod bio 1,6 mlrd. dolara.

Među korisnicima softvera koje su razvili rezidenti HTP-a je i niz svetskih velikana, uključujući proizvođače automobila Peugeot i Mitsubishi, telekom operatere British Telecom i T-Mobile, kao i British Petroleum, rusku korporaciju za atomsku energiju Rosatom, Svetsku banku, Londonsku berzu, Deutsche Bank, Coca Cola, Procter & Gamble, Colgate-Palmolive i Samsung.

Kada su u pitanju IT proizvodi poreklom iz Belorusije, među najpoznatijim je računarska igra World of Tanks, koju je razvio Wargaming. Igrica je u Ginisovu knjigu rekorda ušla 2011. sa najvećim brojem igrača na istom serveru, 90.000. Kompanija ne otkriva svoje finansijske podatke, ali, pre nekoliko godina, Bloomberg je procenio vrednost Wargaming-a na 1,5 milijardi dolara.

Zbog relativno niskih troškova radne snage, Belorusija je bila baza za razvoj softvera za brojne strane kompanije, uključujući izraelsku kompaniju Viber, proizvođača istoimene aplikacije za instant poruke.

Još jedno svedočanstvo o beloruskom poznavanju IT-a je činjenica da su, tokom protekle decenije, neke veće globalne korporacije kupile beloruske tehnološke kompanije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI8 komentara

 1. padre says:

  Jeste vaja baš tako,zato je on klekao pred Putinom i molio ga, da ga zaštiti!

 2. cx says:

  Prosečna plata u Belorusiji je 407 evra. U IT je nekih 550evra. Znači izvoze jer rade za bedu. Zato im i trebaju glupi Sloveni da rade za tugu. I Indija ima gomilu IT radnika. Realno je da sve više IT-ija je u sirotinjskim vukojebarama. Npr. u Kanadi električar zaradi samo 20% manje od softver inženjera, velika industrijska baza zahteva kvalifikovanog radnika. Stolari tuku skoro kao programeri. Uostalom zašto ne bih jedan elektrotehničar automatike imao istu platu kao programer, znaš i da programiraš a i da održavaš robote i cnc mašine. Prenaduvano je sve to oko IT. Ima ih kao govana posebno što može danas svako to da radi.

  • gago says:

   Znaš li kakve su u Belorusiji cene hrane i svega potrebnog običnom čoveku?! Kakav je standard, koliko ima nezaposlenih ... Naravno da ne želiš znati jer bi to saznanje poništilo laži tebi milog Zapada!

 3. Ivke says:

  Sve je to lepo a sta mislite zasto zapadnjaci kupuju od njih? Da nije zato sto ih potkopavaju?

 4. Kosovac says:

  Svom dragom INTERMAGAZINU, svojim Dragim komentatorima, i svojim Nedragim komentatorima, čestitam i želim srećnu rimokatoličku Novu godinu. Na mnogaja ljeta. 20201231 u 24.01

  • Boban za Srpskog Cara i carevinu Srbiju says:

   Mi pravoslavci ćemo da se izčestitamo prvo za Božić, a onda i za novu godinu. Koja uvek i dolazi posle Božića!

 5. Rista says:

  Ova konjina se izvukao samo zahvaljujući ruskoj milosti posle klečanja i kukavnog cviljenja, a izgleda ipak nije odlučio da uradi jedino što treba da uradi kako bi sačuvao beloruske teritorije. Gubi kanda zadnju šansu da na jednostavan način vrati svoje teritorije u sigurnost zagrljaja svoga prapradede Rusa. Nije tačno da "evo zašto nisu uspeli". Nisu još završili a ako ovako ostane, sledeći put će leti Batko perje ko paperje. Neće oni ma ko bili ponoviti istu grešku i neće dati Batku vremena da trkne do Kremlja. Batko će očigledno upropastiti Belorusiju i kao državu i kao rusku teritoriju samo zbog svojih kompleksa velikog precednika. I ovog puta je zajebo Ruse. To je jedina stvar koja mi se kod njega ne sviđa, ali je dovoljno tragična. Uskoro gledamo nastavak od "evo zašto nisu uspeli" ali pod supprotnim naslovom. A možda Batko misli da je bolje da dobije Nobelovu nagradu nego da zaštiti svoj narod. To vi je Srbi moji, ko jedanput jedan, ono što će bidne u Belorusiji sledećih godina. A onda sledi blokada i to ruska vojna blokada i mučan status "statusa qvo vadis Živorade" u Belorusiji kao i u Jermeniji i kao što je blokirana Ukrajina i Gruzija. Idioti istorijskih proporcija. Umesto da se usaveze i povežu sa Rusijom oni svi gledaju kako da se natrće Zapadu. E pa i Batku će gi uteraju, kad je slepac i guzi se već nekoliko godina. Će gi dobiješ i ti uskoro, bate Batko. Rusija nažalost po nas i vas, nema vremena da se igra sa rizičnim i nesigurnim prozapadnim šljamom u slovenskim državama. Jednostavno ih zakuca u mestu, ukotvi teškom kotvom i nastavi mirno da se bavi svojim prekim poslovima. To je ono što narodi oko Rusije nisu u stanju da razumu a svi misle da su najvažniji na svetu. To je ono zašto ih Rusija prepušta njihovim buđavim snovima. Nema vremena za njih i uzdaje se samo u ono u šta je sigurna. Tako vreme došlo. Pogano i kvarno.

 6. petrovgrad says:

  Svaki treći Belorus je ubijen za vreme drugog svetskog rata. To Belorusija nesme da zaboravi, da joj se nebi ponovilo. Demonstranti potiču ili vuku poreklo sa zapadnog dela Belorusije i uglavnom su potomci saradnika Hitlera. To je mali procenat u odnosu na ukupno stanovništvo.To su oglavno pripadnici nacionalnih manjina, mešoviti brakovi i sl. Ko kod nas. Pogledajte biografije NVO, Žene u Crnom, Udruženja koje kakva, malo je tu Srba. Šta njima znači Srbija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *