ЕВО ЗАШТО ПАПА неће да призна Косово!

ЕВО ЗАШТО ПАПА неће да призна Косово!

29 септембра 2017

У Ватикану се боје да би признањем Косова пореметили брижљиво грађене путеве ка папиној посети Москви. У случају признања, угрожена би била и та посета, али би Латиноамеричке земље могле да се угледају на Ватикан у односу према јужној српској покрајини. Ту је опасност за Србију, пише Спутњик.

„Признајте Косово. Прво признај грехе…“

Не знамо да ли је Хашим Тачи такозвани председник Косова од поглавара римокатоличке цркве папе Фрање током посете Ватикану затражио и опрост за своје грехе, али знамо да је од светог оца затражио да призна Косово као државу.

– Тренутно су шансе да Ватикан призна Косово веће него што су биле. Годинама Ватикан држи врло опрезно одстојање од целог тог проблема. Ватиканска политика је била оријентисана на одлагање и избегавање признања управо зато што Ватикан у читавом албанском комплексу, чији је Косово део, види исламску опасност и зато није хтео да антагонизује хришћанске цркве макар оне биле и православне – сматра Владета Јанковић, бивши амбасадор у Ватикану.

Тачи први пут у приватној посети Ватикану

Он каже да се вест о најави унутрашњег дијалога у Србији о Косову, за који он сматра да води ка некој врсти постизања консензуса о признању Косова на овај или онај начин, проширила у свету. У светлу тога, Јанковић објашњава да у Ватикану врло пажљиво ослушкују шта се дешава, па са те стране гледано, они не би хтели да остану на крају, ако Србија призна Косово.

– Досад Тачија нису примали у приватну посету. Иако је долазио у Ватикан, стално је био на маргинама, а овај пут га је примио и папа и човек који је, да тако кажем, председник ватиканске владе, и то су знаци који не слуте на добро – процењује Јанковић.

Сами смо криви ако Ватикан промени мишљење

Он напомиње да Ватикан не би сасвим сигурно „сутра“ променио став према Косову, јер су сувише опрезни кад је та тема посреди, али је вероватноћа да то учине сада већа него што је била, и за то смо криви ми.

Признање Ватикана и те како би, додаје Јанковић, утицало на остале државе да признају Косово, посебно када је реч о латиноамеричким државама, у којим је Ватикан један од битних фактора у формирању њихове политике. Оно што би, међутим, могло да утиче на одлуку Ватикана, бар на неко време, јесте чињеница да се преговара о папиној посети Москви.

– Неку наду да Ватикан ипак не би признао Косово оставља претензија Рима да дође до директног сусрета, тачније речно, до папине посете Русији. То је њима битно. И они се боје да би признавши Косово пореметили сада те већ брижљиво грађене путеве који припремају такав сусрет у Москви и зато смо, између осталог, и ми као Српска православна црква и држава Србија важни Ватикану – објашњава Јанковић.

(Спутник)

KOMENTARI5 коментара

 1. Homer says:

  Pape stoluje na stolici Svetog apostola Petra, predstavnika hrišćanske crkve i Samog Hrista, i pape je nepogrešiv. Tako kažu njihove dogme. Dakle Ni sam Bog - Otac našeg Gospoda Isusa Hrista ne priznaje Kosovo. To je dobra vijest. A što se tiče tačijevih i dačijevih grijehova o tome će suditi dobri Bog i daće svakome od nas po delima našim. Bravo pape. U stvari, ovaj tači je toliko grešan da bi i slijepi Homer u njemu vidjeo devet krugova pakla.

 2. Hash says:

  Tači može da okaje grehe tako što nam vrati Kosovo i Metohiju i počne da plaća porez i sve zaostale dažbine matičnoj republici Srbiji. A što se tiče njegovih krvnih grehova, e to će morati pred Svetim Petrom da okaje dugo, dugo u večnom okajanju.

 3. Oliver says:

  Hiljadu mi svetih stolica, pa dokle i odakle svi ti grešnici? Hrvati hoće da im se prizna Gospa iz Međugorja i sveti Stepinac ovaj oće kosova republjik, pa dobro ljudi nemojte sve u moj sveti bunar i on jadan ima dna, nemojte do dna dna u tu krajnost. Kada bi pape mogao da čuje iskrenu ispovest ovog grešnika, verovatno bi se polio benzinom i zapalio, jer to ljudske uši ne bi mogle podnijeti, oproši mi pape.

 4. goran says:

  Papa je mosadovac najnizeg ranga, niko i nista. Samo u Srbiji mu pridaju nekakvu vaznost.

 5. Kulak says:

  Kakav je takav je papa je bolji od mila đukanovića.Mafijaš milo je najveći neprijatelj srpskog naroda,to je sad svima jasno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u