ЕВО ЗАШТО ПАПА неће да призна Косово!

EVO ZAŠTO PAPA neće da prizna Kosovo!

29 septembra 2017

U Vatikanu se boje da bi priznanjem Kosova poremetili brižljivo građene puteve ka papinoj poseti Moskvi. U slučaju priznanja, ugrožena bi bila i ta poseta, ali bi Latinoameričke zemlje mogle da se ugledaju na Vatikan u odnosu prema južnoj srpskoj pokrajini. Tu je opasnost za Srbiju, piše Sputnjik.

„Priznajte Kosovo. Prvo priznaj grehe…“

Ne znamo da li je Hašim Tači takozvani predsednik Kosova od poglavara rimokatoličke crkve pape Franje tokom posete Vatikanu zatražio i oprost za svoje grehe, ali znamo da je od svetog oca zatražio da prizna Kosovo kao državu.

– Trenutno su šanse da Vatikan prizna Kosovo veće nego što su bile. Godinama Vatikan drži vrlo oprezno odstojanje od celog tog problema. Vatikanska politika je bila orijentisana na odlaganje i izbegavanje priznanja upravo zato što Vatikan u čitavom albanskom kompleksu, čiji je Kosovo deo, vidi islamsku opasnost i zato nije hteo da antagonizuje hrišćanske crkve makar one bile i pravoslavne – smatra Vladeta Janković, bivši ambasador u Vatikanu.

Tači prvi put u privatnoj poseti Vatikanu

On kaže da se vest o najavi unutrašnjeg dijaloga u Srbiji o Kosovu, za koji on smatra da vodi ka nekoj vrsti postizanja konsenzusa o priznanju Kosova na ovaj ili onaj način, proširila u svetu. U svetlu toga, Janković objašnjava da u Vatikanu vrlo pažljivo osluškuju šta se dešava, pa sa te strane gledano, oni ne bi hteli da ostanu na kraju, ako Srbija prizna Kosovo.

– Dosad Tačija nisu primali u privatnu posetu. Iako je dolazio u Vatikan, stalno je bio na marginama, a ovaj put ga je primio i papa i čovek koji je, da tako kažem, predsednik vatikanske vlade, i to su znaci koji ne slute na dobro – procenjuje Janković.

Sami smo krivi ako Vatikan promeni mišljenje

On napominje da Vatikan ne bi sasvim sigurno „sutra“ promenio stav prema Kosovu, jer su suviše oprezni kad je ta tema posredi, ali je verovatnoća da to učine sada veća nego što je bila, i za to smo krivi mi.

Priznanje Vatikana i te kako bi, dodaje Janković, uticalo na ostale države da priznaju Kosovo, posebno kada je reč o latinoameričkim državama, u kojim je Vatikan jedan od bitnih faktora u formiranju njihove politike. Ono što bi, međutim, moglo da utiče na odluku Vatikana, bar na neko vreme, jeste činjenica da se pregovara o papinoj poseti Moskvi.

– Neku nadu da Vatikan ipak ne bi priznao Kosovo ostavlja pretenzija Rima da dođe do direktnog susreta, tačnije rečno, do papine posete Rusiji. To je njima bitno. I oni se boje da bi priznavši Kosovo poremetili sada te već brižljivo građene puteve koji pripremaju takav susret u Moskvi i zato smo, između ostalog, i mi kao Srpska pravoslavna crkva i država Srbija važni Vatikanu – objašnjava Janković.

(Sputnik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Homer says:

  Pape stoluje na stolici Svetog apostola Petra, predstavnika hrišćanske crkve i Samog Hrista, i pape je nepogrešiv. Tako kažu njihove dogme. Dakle Ni sam Bog - Otac našeg Gospoda Isusa Hrista ne priznaje Kosovo. To je dobra vijest. A što se tiče tačijevih i dačijevih grijehova o tome će suditi dobri Bog i daće svakome od nas po delima našim. Bravo pape. U stvari, ovaj tači je toliko grešan da bi i slijepi Homer u njemu vidjeo devet krugova pakla.

 2. Hash says:

  Tači može da okaje grehe tako što nam vrati Kosovo i Metohiju i počne da plaća porez i sve zaostale dažbine matičnoj republici Srbiji. A što se tiče njegovih krvnih grehova, e to će morati pred Svetim Petrom da okaje dugo, dugo u večnom okajanju.

 3. Oliver says:

  Hiljadu mi svetih stolica, pa dokle i odakle svi ti grešnici? Hrvati hoće da im se prizna Gospa iz Međugorja i sveti Stepinac ovaj oće kosova republjik, pa dobro ljudi nemojte sve u moj sveti bunar i on jadan ima dna, nemojte do dna dna u tu krajnost. Kada bi pape mogao da čuje iskrenu ispovest ovog grešnika, verovatno bi se polio benzinom i zapalio, jer to ljudske uši ne bi mogle podnijeti, oproši mi pape.

 4. goran says:

  Papa je mosadovac najnizeg ranga, niko i nista. Samo u Srbiji mu pridaju nekakvu vaznost.

 5. Kulak says:

  Kakav je takav je papa je bolji od mila đukanovića.Mafijaš milo je najveći neprijatelj srpskog naroda,to je sad svima jasno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *