ЕВО ЗАШТО Русија није реаговала у Сирији!

EVO ZAŠTO Rusija nije reagovala u Siriji!

18 aprila 2018

Uprkos neprijateljskoj retorici, Moskva se pobrinula da na terenu u Siriji izbegne sukobe, Leonid Isajev za „Al Džaziru“.

„Asadu jasno – SAD nemaju nikakvu strategiju za Siriju“

Nakon nedelje u kojoj je bila eskalacija retorike između SAD-a i Rusije – od čega je većina provedena na Tviteru – raketni udari na Siriju su konačno izvedeni u subotu. Snage SAD, Velike Britanije i Francuske lansirale su napade na tri lokacije koje su navodno povezane sa proizvodnjom hemijskog oružja kod Damaska, kao i u provinciji Homs.

Uprkos patosu u kojem je američki predsednik Donald Tramp objavio vojnu operaciju, njeni rezultati su na kraju bili ispod skromnih. Ako se ostave po strane kontradiktorni izvještaji o tome koliko je raketa pogodilo ciljeve, one nisu napravile vojne žrtve, niti nanele ozbiljniju štetu sirijskoj vojnoj infrastrukturi.U tom smislu, američko-britansko-francuski udari nisu bili ništa drugačiji od vojne akcije u aprilu 2017. godine, kada je, nakon što je korišćeno hemijsko oružje u sirijskom gradu Kan Šejkun, u provinciji Idlib, SAD bombardovao vazdušnu bazu Šajrat, kojom upravlja režim.

Razlika ove godine je u tome da Vašington nije krivio samo sirijski režim za hemijski napad, već i njegovog zaštitnika Moskvu. Ovo je situaciji dalo veći stepen tenzija i povećalo je špekulacije o direktnom sukobu SAD i Rusije. Direktna konfrontacija je bila, predvidivo, izbegnuta i cela operacija je najviše ličila na neki „performans“.

Ona strana koja je najviše imala koristi od ove situacije bili su sirijski režim i njegovi saveznici. Nije došlo do promene ravnoteže moći na terenu nakon ovih udara i snage lojalne Asadu nisu pretrpele gubitke. Nakon „savršeno izvedenih“ udara – kako ih je Tramp opisao – postalo je jasno kako, osim populizma, nema ništa iza retorike Bele kuće.

Asadu je sada jasno kako SAD nemaju nikakvu strategiju za rešenje sirijskog sukoba i kako ne može pokrenuti efikasan mehanizam da spreči korišćenje hemijskog oružja.

Ni Rusima ne odgovara direktan sukob

Priča o mogućoj eskalaciji između SAD i Rusije na Bliskom istoku mnogo se razmatra posle ruske intervencije u Siriji 2015. godine. Ovogodišnje Putinovo obraćanje naciji dodatno je uozbiljilo situaciju kada je on spomenuo mogućnost „instant odmazde“ u slučaju napada na Rusiju.

Uprkos emotivnim govorima, rusko liderstvo ne prelazi liniju i ne izaziva sukob. Direktna konfrontacija sa vojno nadmoćnijom koalicijom predvođenom SAD značila bi potpuni poraz za Rusiju u Siriji, a nije zgoreg dodati kako bi to počelo globalni oružani sukob. Rusija je tako izabrala strategiju razgovora, kroz koju se osigurava i ne preduzima riskantne korake na terenu.

Međutim, iako na terenu nema očite eskalacije, retoričke tenzije ne treba potcenjivati. Postoji stepen nepredvidivosti u ponašanju aktera na obe strane u proteklim mesecima, kao i sve veće nepoštovanje međunarodno prihvaćenih normi i procedura. Ovo bi se moglo dokazati opasnim u budućnosti, jer minimalizuje prostor za pregovore i diplomatske dogovore, zaključuje se u tekstu.

KOMENTARI8 komentara

 1. Trifun says:

  Bwhaaaa...Da je taj poraz Rusije u Siriji tako siguran kako ovaj klipan to misli i pise krenule bi hijene genocidne davno na nju. Pa SAD nije uspio da pokori Talibane, Muftadu u Iraku, nas u RS, Srbiju do pola samo, Iran, Siriju a kobajagi samo sto nije pokorio Ruse u Siriji?? Bwhaaaaa...kakve halucinacije! Nema nazad.

 2. Miraš says:

  Rusija i Sirija su saveznici, a pritom direktno je napadnuta Sirija. Da bi Rusija što više mogla da pomogne napadnutoj Siriji ne treba i Rusiji učiniti da bude direktno u još nekom novom konfliktu. To bi bilo kao da se dvoje i to ozbiljno napadnutih ispomažu.

 3. Trifun says:

  Rusija nije naprvila NITI IJEDNU GRESKU!! I svaka joj cast jer od NJE, RUSIJE SADA ZAVISI SVJETSKI MIR!! Pokazala se kao odgovorna VELIKA SILA koja je zrela za liderstvo. Kada poredite Britaniju, Francusku i SAD i njihovo ponasanje mozete da vidite razliku. Ogromnu. Neodgovorne, sujetne, prgave, arogantne, NECIVILIZOVANE, BRUTALNE i konacno GENOCIDNE DO SRZI. Nema nazad.

  • Zaharije qSerak says:

   Nevjerovatan si ! Ja se toliko obradujem kada objaviš svoja razmišljanja ,jer popravi mi dan.Tvoje gluposti me zaista nasmiju.Samo naprijed,ni govora nazad

 4. Kulak says:

  Autor je upotrebio izraz 'vojno nadmoćnija koalicija'.To je razlog zašto je Vladimir Putin samo verbalno osudio agresiju.Agresori su zasad jači,a on je toga svestan.Možda bi ipak neki lider čvršći od Putina i vojno odgovorio.Zapadni agresori priznaju samo vojnu moć.

  • Miraš says:

   Ta "vojno nadmoćnija koalicija" i da je manje jaka nego što jeste Putin sada sa njima ne bi otvarao konflikt. Zadatak br. 1 je osloboditi još teritorija Sirije, jačati njene PVO odbrambene sisteme i uredno Siriji dostavljati neophodno naoružanje. Rusija ratuje u inostranstvu, ali Sirija nije njoj susedna zemlja! Zar treba ruske brodove na putu od Crnog mora - Bosfor i Dardaneli - Egejsko more - obale Sirije da vrebaju: Američka ratna flota, podmornice NATO zemalja, itd. Kako bi onda stizalo neophodno naoružanje u Siriju? Ovo je slična situacija kao krajem 2015. godine kada je turski F-17 oborio ruski avion i ruski pilot je ubijen. Rusija zbog toga nije zaratila sa Turskom, a da su zaratili onda Turska bi proglasila ratno stanje. Na osnovu ratnog stanja Turska bi imala pravo da zabrani prolaz svim brodovima kroz Bosfor i Dardanele. To bi značajno otežalo dostavljanje naoružanja i svega ostalog Siriji i odrazilo bi se nepovoljno na tok rata u Siriji.

  • goran says:

   Zapadne sile ne bi napale Siriju da Izrael to ne trazi. Glupi retardi poput Trifuna uvek piju zvanicku pricu i veruju u crno beli sukob izmedju Zapada i Istoka, izmedju Amerike i Rusije. On ne vidi glavni narativ, glavni motiv za rat. On je slep jer on ne zna da je glavni grad Izraela Vasington a ne Jerusalim, glavna masina Izrela upravo takozvane kobajagi americke "Federalne reserve" koje stancuju dolar bez pokrica, jer on ne zna da Amerika moze da kolabira za deset minuta ako tako odluce jevrejski bankari. Isto vazi i za Rusiju. Price o sukobu Amerike i Rusije su za decu do pet godina.

 5. goran says:

  Rothschilds has been playing this game for centuries. Putin & Assad are both Jews ... and are in bed with the Rothschilds ... whom also have total controll of the US. This war is another set-up to kill as many ''gentiles'' as possiable ... This genocide is called UN resolution ''Agenda21'' Short list of Rothschild's Jew Presidents (the United Nations) US - Barak Obama Dunham Australia - Turnbull Ukrainian - Petro Poroshenko Canadian - Harper Egypt - Abdel Fattah el-Sisi's Turkey - Recep Tayyip Erdoğan New Zealand - John Key UK - Cameron Germany - Merkel Russia - Putin France - Francois Hollande Czech Republic - Milos Zeman: Polish -President Bronisław Komorowski Greece -Tsipras + PM Kostas Simitis Ukraine - Petro Poroshenko Saudi Arabia Royal Jews - King Abdul Aziz Ibn Saud, the first Saudi monarch, was descended from Mordechai bin Ibrahim bin Moishe, a Jew merchant from Basra

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *