EVO ZAŠTO SE GOJITE: 5 manje poznatih razloga

EVO ZAŠTO SE GOJITE: 5 manje poznatih razloga

2 avgusta 2014

Gojaznost-600x357Zaista je frustrirajuće kada vidite da ste nabacili koji kilogram, ili kada osetite da vas omiljene farmerke stežu. Da li ste znali da za ovo mogu postojati najrazličitiji uzroci, od hormonalnog dispalansa do nedostataka nekih vitamina. Na taj način naš organizam raguje na faktore koje ne možemo da kontrolišemo.

DEPRESIJA

Mnogi anti-depresivi dovode do neželjenog gojenja. Zato, ako uzimate anti-depresive, možete očekivati da ćete dobiti između tri i osam kilograma, koji će se postepeno povećavati.
Ako ne uzimate lekove protiv depresije, onda je “kriva” sama depresija, budući da osobe koje su tužne i usamljene lakše dobijaju na težini, ili zato što jedu više masnu i kaloričnu hranu koja služi kao uteha, ili su potpuno neaktivni.

LEKOVI

Može da se desi da uzimate neke lekove koji prouzrokuju gojenje, kao što su kontraceptivne pilule, ako ste na hormonskoj terapiji, ako uzimate steroide, beta blokatore ili lekove za krvni protisak, za reumatoidni artritis, migrenu…

LENJA CREVA

Ako imate takozvana lenja creva. Idealno bi bilo da osetite potrebu za pražnjenjem sat ili dva posle jela. Ako imate stolicu jednom ili dva put dnevno, to je još uvek prihvatljivo.

Ako nemate redovnu stolicu, dehidratacija, lekovi, nedostatak vlaknaste hrane ili crevne flore “krivi” su za višak kilograma.

NEDOSTAJU VAM NEKI HRANLJIVI SASTOJCI

Uzrok “čudnom” gojenju može biti i nedostatak izvesnih hranljivih sastojaka, kao što su vitamin D, magnezijum, gvožđe, koji utiču na imuni sistem, smanjuju energiju  i usporavaju metabolizam.

PA…. STARITE

Ako je u pitanju tako nešto prirodno kao što je starenje, onda je sasvim za očekivati da imate usporeni metabolizam, da u 40. ili 50.  ne možete sagorevati onu količinu kalorija kao kad ste imali 20. Zbog toga je potrebno da smanjite količinu hrane i da više vežbate.

Studije pokazuju da je vežbanje čak važnije od dijete, ako želite da zadržite dobru liniju.

(Stil)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *