Ево зашто се сви плаше МОСАДА!

Evo zašto se svi plaše MOSADA!

16 decembra 2019

Prvi izraelski premijer David Ben Gurion naredio je 13. decembra 1948. uspostavljanje službe koja će nešto kasnije postati poznata kao Mosad. Tokom 70 godina postojanja, Mosad će postati jedna od najoperativnijih obaveštajnih službi sveta.

Operacije pripisane Mosadu već decenijama izazivaju nemir u javnosti i inspirišu pisce i filmadžije. Iako agencija nerado priznaje umešanost u odvažne i rizične akcije, na javnosti je da odluči kakvu je ulogu najtajanstvenija obaveštajna služba na svetu odigrala u dosadašnjoj istoriji.1956: Govor Nikite Hruščova protiv Staljina

Dogodilo se to u jeku Hladnog rata, 1956. S obzirom na Gvozdenu zavesu, svaka informacija sa Istoka bila je važna za zapadnu stranu i obratno. Pogotovo tokom preispitivanja tridesetogodišnje Staljinove vladavine. U februaru 1956. godine novi generalni sekretar KP SSSR-a Nikita Hruščov održao je na partijskom kongresu tajni govor u kojem je kritikovao zločine svog prethodnika koji su razotkrili krizu unutarkomunističkih redova. Izraelski obaveštajci uspeli su u onome u čemu zapadni nisu — dobili su kopiju govora i prosledili je administraciji tadašnjeg američkog predsednika Dvajta Ajzenhauera.

Poljski Jevrejin Viktor Grajevski uspeo je da se dokopa govora i da fotografiše 58 njegovih strana. Zatim je film prokrijumčario do Poljske, gde ga je predao izraelskim agentima. Veruje se da je govor procurio iz CIA do američkih medija. Objavljivanje ovog dokumenta u SSSR-u je shvaćeno kao ozbiljan ideološki politički udarac.

1960: Operacija „Finale“

Četiri godine kasnije, svet je bio zadivljen otmicom bivšeg SS Oberšturmbanfirera Adolfa Ajhmana, odgovornog za slanje miliona Jevreja u koncentracione logore širom Evrope. Ajhman je otet u Argentini, gde je živeo pod lažnim imenom. Mosad ga je pronašao, njegovi operativci su ga zarobili na ulici u Buenos Ajresu, opili ga i prebacili putničkim letom za Izrael.

Ajhmanu je suđeno, proglašen je krivim i obešen je 1962. godine. Rafi Ejtan, legendarni obaveštajac koji je uhvatio Ajhmana, sećao se kasnije da su poslednje reči nacističkog ratnog zločinca bile: „Nadam se da ćete me svi slediti.“

1966: OPeracija „Dijamant“

Pored hvatanja nacističkih zločinaca, glavni cilj Mosada šezdesetih godina bio je pribavljanje osetljivih podataka u bipolarnom okruženju Hladnog rata. Između 1963. i 1966. godine Mosad je sproveo operaciju „Dijamant“ koja se odnosila na dobijanje podataka o avionu MiG 21, u to vreme vrhunskom borbenom avionu kojim je SSSR snabdeo Siriju, Irak i Egipat, izraelske protivnike na Bliskom istoku.

U tom cilju su izraelski obaveštajci uspeli da regrutuju jednog iračkog oficira, Munira Redfa, nezadovoljnog što ga je unapređenje zaobišlo zbog njegovog hrišćanskog porekla.

Ujutro 16. avgusta Redf je poleteo na svom avionu MiG 21 i uputio se ka Izraelu, gde su ga dočekala dva izraelska „Miraža“. Procena snaga i slabosti aviona MiG 21 pomogla je izraelskoj armiji u ratovima koje su vodili sa arapskim državama između 1967. i 1973. godine. Ovaj avion je Izrael pozajmio SAD 1968.

1984: Operacija „Mojsije“

Zaštita i povratak Jevreja u domovinu nisu ništa manje bitni za Mosad — ova agencija je 1984. izvršila jednu od najodvažnijih spasilačkih akcija na svetu, spašavajući oko 8.000 etiopskih Jevreja iz izbegličkih kampova u Sudanu, gde su, s obzirom da je Sudan muslimanska zemlja, bili izloženi teroru.

Sve se odvijalo pod paravanom ronilačkog letovališta na Crvenom moru kojim upravljaju Evropljani, nedaleko od glavne sudanske luke Port Sudana. Mosad je obnovio napušteno italijansko letovalište Arous, koje se sastojalo od 15 bungalova sa crvenim krovovima i odatle evakuisao etiopske Jevreje u Izrael.

Niko, uključujući i sudanske vlasti, nije ni pretpostavio da je luksuzno letovalište, navodno, opremljeno za bogate ronioce iz Evrope, zapravo paravan za tajnu operaciju Mosada.2010: Ubistvo komandanta Hamasa al Mabhuha

Iako Izrael nikada nije priznao operacije ciljanih atentata, opšte je poznato da takve vrste operacija spadaju u jednu od glavnih aktivnosti Mosada. Neki od njih su pokrenuli lavinu kritika zbog kršenja suvereniteta država u kojima su ovakve operacije vršene. Eliminacija Mahmuda al Mabhuha, vrhovnog komandanta Hamasa, organizacije koja je u Izraelu označena kao teroristička, 2010. pripisana je Mosadu i o njoj se dosta raspravljalo u medijima.

Mabhuhovo ubistvo istraživao je izraelski novinar Roni Bergman. Prema njegovim navodima, Al Mabhuh je putovao u Dubai na pregovore o novim isporukama oružja Hamasu. Grupa izraelskih operativaca je 19. januara 2010. upala u njegovu hotelsku sobu, paralisala ga sukstametonijum-hloridom i položila ga na krevet. Kada je sutradan hotelsko obezbeđenje pronašlo telo, zaključili su da je smrt nastupila zbog srčanog udara, jer nije bilo tragova borbe.

Međutim, Hamas je vršio pritisak na policiju Dubaija da istraži slučaj. Istraga je utvrdila identitet svih 27 članova operacije, koji su u Dubai došli pod lažnim imenima. Ipak, nijedan Mosadov agent nije uhapšen ili procesuiran, a obaveštajna služba je odlučno negirala umešanost u operaciju.

Prema Bergmanovim rečima, ovaj prividni fijasko je izuzetak — lavovski deo Mosadovih operacija bio je uspešan i ostao je prekriven velom tajne.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Vlada says:

  Svaka čast Mosadu,samo,Ajhman je jevrejin,hazar.

 2. Prof. H. Novi says:

  Dosta su aktivni i u Crnoj Gori preko raspuštenog dela Vojne bezbednosti YU, koja je sada ovde našla bazu. Sve se to radi pod anglo-saksonskim patronatom. Crnogorsko vođstvo je u njihovim rukama, kao i sudovi. Otimaju crkvenu imovinu, pa čak i privatnu. Meni su lično preko ‚‚lažne tužbe‚‚ oduzeli stan i parking terasu. Bili smo čak i kumovi, a da nisam znao da su Jevreji. Pratite ih po majčinoj liniji. Njihova istorija je istorija ubijanja i otimanja. Predlažem svakom Srbinu da pažljivo pročita Stari zavet tj. ‚‚horor bibliju‚‚gde oni idu od grado do grada i bezrazložno ubijaju sve pred sobom, pa čak i domaće životinje da bi za sobom ostavili pustoš. Svi su njima neprijatelji i jedini im je san da ostanu jedini na planeti.

  • persida says:

   Apsolutno tako. Zato se mora postaviti pitanje cemu tolika hajka na Protokole sionskih mudraca, kada sami Jevreji ne kriju sta su im ciljevi? Stari Zavet je prvi rasisticki program ikada objavljen.

  • Velika Metla says:

   Čivuti i vode poreklo po majci. Zato što su takvi bili i takvi oposani u Starom zavetu izgubili su kod Boga primat izabranog nardoa,a potvrđeno im jeto ubistvom Isusa Hristosa. Od tada čivuti vrno služe sotonu,kojem polako a sigurno dolazi obećani kraj od Stvoritelja.

 3. M says:

  Šteta što članak nije opisao što je sve Mosad otkrio i zna i može i čini danas!Svega bi tu bilo!Bolje nego SF roman!

 4. test01 says:

  Svaka cast MOSADU, da je srece da Srbija ima ovakvu organizaciju.

 5. test01 says:

  Svaka cast MOSADU, da je srece da Srbija ima ovakvu organizaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *