Evo zašto se „vladari iz senke“ ove godine sastaju u Beogradu

Evo zašto se „vladari iz senke“ ove godine sastaju u Beogradu

30 oktobra 2014

trilatfloor2Piše: Predrag Ćeranić

U Beogradu će biti održana 38. sednica Trilateralne komisije za Evropu, što će biti prvi skup ove svetske organizacije održan u Srbiji. Trilateralna komisija ustanovljena je 1973. godine zahvaljujući inicijativi Dejvida Rokfelera i ideji Zbignjeva Bžežinskog, a s ciljem da neguje bliske odnose između Amerike, Evrope i Japana, a danas predstavlja političku, poslovnu i medijsku elitu azijsko-pacifičke grupe zemalja.

Prva organizacija koja je okupila elitne krugove vlasti, preduzetništva, finansija, komunikacija i univerziteta bio je Savet za inostrane odnose, osnovan 1921. godine u Njujorku, kao nezavisna politička organizacija Sjedinjenih Država koja se bavila pitanjima inostranih poslova. Organizacija se vrlo brzo pokazala kao veoma uticajna, a osnivanjem grupe Bilderberg 1954. godine proširila je svoje članstvo i na zemlje Evrope. Bilderbuški skup se održava jednom godišnje, skriven od očiju javnosti i uvek privlači veliku medijsku pažnju.

Dejvid Rokfeler, kao predsedavajući Saveta za inostrane odnose, učinio je korak dalje u širenju uticaja organizacija koje predvodi. Na njegovom imanju održan je Organizacioni sastanak Trilateralne komisije. Pored Amerikanaca, sastanku su prisustvovali predstavnici Japana i zapadnoevropskih zemalja, odnosno predstavnici tri regiona, odakle i potiče ime: Trilateralna komisija. Na samom početku rada objavljena je svrha rada Trilateralne komisije: bliska trilateralna saradnja u cilju očuvanja mira, upravljanja svetskom ekonomijom, podsticanja ekonomske rekonstrukcije i ublažavanja svetskog siromaštva. Danas Trilateralna komisija ima oko 400 stalnih članova, koji dolaze iz reda najpoznatijih ličnosti iz poslovnog i političkog života.

Brojni su kritičari Trilateralne komisije. Smatraju da raspolaže velikom i opasnom koncentracijom moći, te da Trilaterala u javnost iznosi samo deo svojih dogovora i planova. Za Trilateralnu komisiju mnogi tvrde da je „svetska vlada u seni“ i da kreira globalna politička i ekonomska kretanja, mimo volje demokratski izabranih vlada. Takođe, ukazuje se i na njene veze sa masonskim ložama i često se njeno delovanje dovodi u kontekst teorije zavere.

Prema rečima Tahira Hasanovića, predsednika Organizacionog odbora 38. konferencije Evropske trilateralne komisije, očekuje se dolazak oko 180 učesnika. Među njima su najveći svetski i evropski bankari i industrijalci. Najvažnija ličnost iz sveta biznisa koja dolazi je Piter Saterlend, predsednik „Goldman Saksa“, najveće investicione banke na svetu. Iz bliskog okruženja, na skup su pozvani predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović. Pozivi su upućeni i premijeru Crne Gore Milu Đukanoviću, predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu i predsednici Kosova Atifete Jahjaga. Sednicu, koja se održava od 31. oktobra do 2. novembra, otvoriće njen predsednik Žan-Klod Triše, nekadašnji šef Evropske centralne banke, dok će visoke zvanice pozdraviti premijer Srbije Aleksandar Vučić.

U medijima je uočljivo nagađanje o povodu za održavanje sastanka kao i dnevnom redu. Jedna od teza glasi da je osnovni razlog za sazivanje plenuma u Beogradu rastući uticaj Rusije na Srbiju i Republiku Srpsku, a jednako važan, uticaj koji Turska ima na Balkanu, posebno u BiH. Turska pokazuje da joj predviđen okvir za delovanje nije dovoljan i da će spoljnu politiku voditi prvenstveno se oslanjajući na svoje interese, a ne na interese NATO-a. U prilog navedenom je niz činjenica koje govore da Turska ima neskrivenu ambiciju da postane regionalni lider pri čemu ističe želju za revitalizaciju svog značaja u zemljama koje su bile deo Otomanske imperije. Kako se stvari odvijaju, Turskoj bi moglo poći za rukom da njena politička volja postane nezaobilazan faktor na Balkanu i Bliskom istoku, što se nimalo ne dopada američkoj diplomatiji. Da se Rusija ekonomski i politički vratila na Balkan, više i nije vest već realnost. Oduševljenje koje su Beograđani pokazali povodom dolaska predsednika Rusije na vojnu paradu, i niz efekata te posete, ukazuju na to da je most između ruskog i srpskog naroda vaskrsnuo poput duge viđene na dan Putinove posete. S druge strane, ekonomska saradnja Turske i Rusije na godišnjem nivou prevazilazi sumu od 60 milijardi dolara, dok je trgovinska razmena između Turske i SAD 20 milijardi dolara. Turska i Rusija i na političkom planu sarađuju sve bolje, pa tako Turska uopšte nije pravila problem u vezi sa crnomorskom trasom „Južnog toka“. Približavanje Turske i Rusije moglo bi dovesti do potpunog potiskivanja angloameričkog uticaja sa Balkana, gde bi Turska bila zaštitnik muslimanskog, a Rusija pravoslavnog sveta.

Sve su to bili razlozi da „vladari iz sene“ ovogodišnju sednicu za Evropu zakažu u Beogradu, a poziv koji su uputili Miloradu Dodiku i Bakiru Izetbegoviću govori da njih dvojicu prihvataju za vladare Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj se prepliću ruski i turski uticaj, kao i niz drugih.

(Pressrs.ba)

KOMENTARI4 komentara

 1. hm says:

  Goldman Saksa u Americi nazivaju finansijskim teroristima čak ima i fb stranica koja se time detaljno bavi .Ove sataniste ne vredi ni komentarisati jer o njima se već dovoljno zna - pored triliona milijardi koje imaju žele da zarade još i tako da kraja sveta , prokleta sorta a i osladio im se geopolitički marketing i razne mahinacije , ratovi , terorizam i slično.Sumnjam da je i ovo zaprašivanje kao i vakcinacija teškim metalima negde tu -ako ne u -onda oko njih blizu.Bože molim te pogledaj ove zmije i zlikovce i spasi nas od njih od mnogih propasti i duga

 2. Aleksandar says:

  Milorad i Bakir da, ali pozvan je i Ѓeorѓe (Ivanov). Drzavica za tri podeljena jezera, je centar gradienta jezika, gradientA kulture i obicaja naroda koje zive na balkanu taj gradient (jezicni) siri se prema jugu(solun) severu (Kumanovo Nis) istoku (Sofija). Fakt je da ova drzavica sa glavim gradom na nekoliko kilometara od Pristine i srpske granice je (ili bice) kolateralna steta jedene politike krajem drugog svetsko rata. Neko opet truguje sa linijama, ali linije ne mogu izbrisati ljude, one su taksativne u sluzbi administracije. Nikako ne smete marginalizirati centar to je pogubno za citavi balkan.Setite se demonstracija kad je bombardovan beograd,dali bi se Kosovo desilo da JNA nie ponela sve sa sobom, da ste razgovarali sa bratom da vam cuva bar jedno rame (ono desno), pa da se ukljuce i preostala dva. Zasto ne razgovarate o balkanskoj federacii, sa jednim administrativnim centrom sa ljudima slicnim po genu i jeziku, pa onda imate bolju poziciju u pregovorima sa vecim i mocnijim od Vas. Globalna vlas sukcesivno raznebicuje ovu drzavicu sa neprirodni dogovorima (ramkovnim) i instalira poslusu vlast (moraju slusati finansiske mocnike). Ali cemu onda taj trosak drzave koja se ne brine o svoim narodom koji je placa, vec zastupa lihvare koima vraca. Ne pitajte kome zvone kambane, one zvone vama. Uradite nesto za ujedinjenj. Turska nie to sto je bila ali, Konstantinopol je centar ovog naroda koji sada jedan drugom podmece za sitnis. Ovo je istina, na marginama ali vazna istina, i neko mora serioznije pristupiti priblizavanju ono sto jeod boga vec blisko. Miodrag, Bekir, Djordje kad su vec tamu mogu lobirati sa vizijom, a ne samo izvrsavati, na stetu svoih naroda plaseci se da ne pogrese i izgube pozicije koje svakako ih imaju sa svesrdnom podrskom tih mocnika. Hvala na prostoru.

 3. Ranko-Banja Luka says:

  Odgovor Aleksandru: Kada je trebalo zabiti noz u ledja Srbima i napustiti jugoslovensku federaciju, i za to primiti dolare, to je bilo u redu? Sada kada su vas stisli Šiptari i kada birate izmedju asimilacije ili istrebljenja, sjetili ste se ,,bratstva " i ,,slicnog genetskog i jezickog porijekla"? Moj narod jeste, sto kaze pok. dr Raskovic ,,lud narod", ali toliko lud ipak nije! Neka vas brane Grci, i tako se upinjete da dokazete da ste veci Grci od njih samih! Pozdrav svim ljudima dobre volje iz prelijepe Banja Luke!

 4. trudi says:

  Aleksandru: O kome gradientu kulture, jezika i obicaja se prica? Kada se realno pogleda, tu nema niceg jasnog, ukorenjenog, vec samo haoticnog, novokomponovanog, histericnog paranoicnog, nad cime se nadvijaju gipsani monumenti i lazni tudji simboli. U tom grotlu haosa nemoguce je naci nijedan gradient koji necemu i nekome jasno vodi, vec se sve sliva i jedan strasni ponor, koji neminovno sledi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *