ЕВО ЗАШТО ШИПТАРИ ХРЛЕ У НИШ: Неће Србију, ал’ хоће…

EVO ZAŠTO ŠIPTARI HRLE U NIŠ: Neće Srbiju, al’ hoće…

14 marta 2018

Na Niškom univerzitetu od 2012. do 2016. godine nostrifikovano je najmanje 200 diploma Albanaca stečenih na fakultetima u Albaniji, Makedoniji i na Kosovu i Metohiji, i to bez odgovarajućih provera njihove verodostojnosti.

Ovo masovno ozakonjenje visokoškolskog zvanja, stečenog čak i na fakultetima koji imaju sumnjive reference, vezuje se za mandat aktuelnog rektora Dragana Antića, za koga grupa profesora u pismu upućenom Ministarstvu prosvete tvrdi da je neke od njih izdavao, suprotno srpskim zakonima. Zbog toga traže da država preispita da li je bilo zloupotreba u ovom postupku, tim pre što u mnogim slučajevima nisu uvaženi zahtevi članova komisija za nostrifikaciju o polaganju dodatnih ispita koji su karakterisični za srpski obrazovni program.

Pored toga, oni traže i da se utvrdi da li je neko zbog lične koristi žrtvovao ugled Univerziteta koji je postao Meka za masovno priznavanje diploma sa albanskog govornog područja. Alibi za ovakvu sumnju nalaze u činjenici da na ostalim univerzitetima u Srbiji nije zabeležena ovakva praksa, blanko verifikovanja diploma iz Albanije, Makedonije i sa KiM. Zato su oni Ministarstvu prosvete dostavili imena svih onih čije su diplome verifikovane na Univerzitetu u Nišu od kraja 2012. do 2016. godine i zatražili da se svaka od njih preispita.

– Njihovi vlasnici stekli su pravo da se zaposle u državnim organima i ustanovama Srbije. Zato tražimo da Ministarstvo prosvete pošalje svoju inspekciju jer je javna tajna da je nostrifikacija diploma Albanaca postala unosan biznis na Univerzitetu u Nišu. U finansijskom planu ona je značajna stavka za finansiranje rektorata, ali postoje indicije da neki čelnici Univerziteta od nje imaju i ličnu korist. Ova praksa je zaživela pod dirigentskom palicom aktuelnog rektora Dragana Antića, koji je osnov za njenu masovnu primenu našao navodno u Briselskom sporazumu. Međutim, treba da se zna da se tamo definiše samo način ozakonjenja diploma sa područja Kosova i Metohije, a ne i sa područja Albanije i Makedonije. Međutim, diplome koje su nostrifikovane Albancima koji su fakultete završili u južnoj srpskoj pokrajini su znatno manje nego one iz Makedonije i Albanije, što dodatno podstiče sumnje da se radi o postupcima koji su suprotni srpskom obrazovnom sistemu – tvrdi grupa profesora.

Oni dodaju da je zbog toga sve veći otpor profesora da budu u komisiji za nostrifikaciju diploma.

– Mnogi su okrenuli leđa rektoru i ne žele da učestvuju u ovoj lakrdiji kojom se stavljaju potpisi na diplome koje apsolutno ne odgovaraju srpskom obrazovnom sistemu. Oni insistiraju da kandidati moraju da polažu i dodatne ispite koji su neophodni po srpskim zakonima za određene struke. Međutim, te njihove zahteve, na predlog rektora Antića, Senat Univerziteta uglavnom odbija. Ipak, ima profesora poput Jadranke Đurović Todorović, dekana Ekonomskog, koja nije želela da glasa ni za jedno ozakonjenje diploma Albanaca – kažu potpisnici pisma upućenog Ministarstvu prosvete.

Iz Rektorata Niškog univerziteta ne negiraju da su nostrifikovali diplome Albancima koji su fakultete završili u Makedoniji, Albaniji ili na Kosovu i Metohiji, ali tvrde da je sve urađeno po zakonu.

– Od 2012. godine do danas bilo je više od 40 zahteva za priznavanje visokoškolskih isprava stečenih na Kosovu i Metohiji. Postupak priznavanja okončan je u 30 slučajeva, a regulisan je uredbama o posebnom načinu priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa Univerziteta sa teritorije Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija iz 2012. i 2014. godine. Postupali smo u skladu sa njima i nostrifikovali diplome sa fakulteta koji su imali sertifikat Evropske asocijacije Univerziteta. Kada je reč o priznavanju visokoškolskih isprava stečenih iz Republike Makedonije, njih je bilo više od 100 od 2012. godine do danas, a iz Republike Albanije priznato je oko 20 – kažu u rektoratu Univerziteta u Nišu.

(Kurir/Blic/Slađana Vukašinović)

KOMENTARI10 komentara

 1. Velika Metla says:

  U nijednom narodu na celom dunjaluku nema toliko izdajnika i izdajstva kao u ovom srbskom narodu!

  • Hruscov says:

   Nazalost jako puno prodanih dusa za jednu veceru...

   • Vasilije says:

    A to je zato što Srbi praštaju ili uopšte ne prepoznaju izdaju, dok drugi skraćuju za glavu.

  • test01 says:

   Nazalost, moram da priznam da ste u pravu ali nemjte zaboraviti da nam citav zapad radi o glavi i postavljaju svoje marionete na vlast (izdajnike i kriminalce koje mogu da kontrolisu. Srbija se nalazi pod ogromnim pritiscima zapada u zadnjih 20 godina i pokusavaju da je slome i rasture kao i da nas uniste kao naciju. Do sada im sve ide po planu, 20 godina je nista za njihovu pokvarenu psihu, samo se menjaju ali im je politika ista u zadnjih 150 godina!

  • Brankomamula says:

   Novac čini čuda pa će i Niš da se pripoji tamo gde ne treba... Profesori prodaju diplome za velike pare..

  • Sloba says:

   Nažalost

 2. Hauk says:

  Kineski zakon o korupciji za sve u javnom i državnom sektoru! Možda će i naša država potrajati 5000 godina u tom slučaju. Ovako, za čelna mesta u svemu jagmi se ološ i fukara.Rezultati su tu.

 3. Oke says:

  Kakvi smo, bre, prokleti i pogani. Nije nama kriv ni Milošević, ni Vučić, mi smo takvi.Vladari su samo logična posledica.

 4. hans ali srpski says:

  Dragan Antic zvani Dzoni!!! Vranjanski olos ili kako ga zovu od miloste Dzoni so evrica!! sta reci dalje!

 5. evangelist says:

  Ima da se jede kikiriki i grickaju semenke, ljimunad a i sladoled, gde ti šiptar pohrli cveta mala privreda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *