Ево зашто треба да једете кисели купус

Ево зашто треба да једете кисели купус

24 новембра 2017

Претпоставља се да кисели купус води порекло из Кине, још од пре 2.000 година. С обзиром на то да тада нису постојали модерни видови презервације хране, као што су фрижидери и замрзивачи, једини начин да се храна не поквари брзо јесте био процес ферментације.

Ферментација купуса се сматра најстаријим видом презервације купуса и самим тим се сматра једним од најважнијих извора хране још од 4. века пре нове ере.

Данас се кисели купус најчешће служи уз јела у виду салате, а веома  је популаран у централној Европи, тачније у Немачкој.

Он има бројне здравствене користи, с обзиром на то да има довољну количину витамина Ц и К, довољно влакана, а и поспешује енергију и имуни систем гвожђем. Иако има и бројне предности, треба бити умерен, јер се купус ферментише сољу, те је пун натријума.

Пола шоље киселог купуса садржи 20 одсто препоручене дневно потребне количине натријума. Осим тога, садржи и 13 калорија, од чега 0 грама масти, 4 грама влакана, 7 грама угљених хидрата, 2 грама шећера и 1 грам протеина. Од битних микронутријената садржи натријум, витамин Ц, витамин К, гвожђе, манган, витамин Б6 и фолну киселину.

Иако је укусан и лако се спрема, купус доприноси здрављу, а ово су разлози зашто треба да га једете чешће:

1. Поправља варење

Кисели купус садржи пробиотике, здраве бактерије које се прве боре против токсина у организму и штетних бактерија. Такође, могу побољшати и варење, као и свеукупно здравље, а спречавају и дијареју изазвану уносом антибиотика. Истраживања су показала да смањују и надимање и затвор.

2. Побољшава имуни систем

Као што смо поменули, ова супер храна је богата пробиотицима и они побољшавају баланс бактерија у желуцу, што чини ваш зид стомака здравим, те он не пропушта нежељене супстанце у остатак организма, тако штитећи ваш имуни систем. Штавише, редован унос хране пуне пробиотика као што је кисели купус може смањити ризик од стварања инфекција као што су прехлада или инфекција уринарног тракта. Уколико се разболите, узимање пробиотика вам може помоћи да се опоравите чак и три пута брже ни не користећи антибиотике. Кисели купус је богат и витамином Ц и гвожђем, који додатно јачају имуни систем, а познато је да и повећани унос витамина Ц током прехладе може знатно убрзати оздрављење.

3. Смањује стрес и одржава здравље мозга

Док ваше расположење може да диктира шта ћете јести и обрнуто је могуће. Оно што једете може да утиче на ваше расположење и функционисање мозга. Све већи број истраживања показује да оно што једемо утиче на то да ли ћемо бити срећни или смркнути. Креирање здраве цревне флоре смањује стрес и одржава мозак здравим. Поред тога, пробиотици из киселог купуса побољшавају меморију, смањују симптоме анксиозности, депресије, аутизма и опсесивно – компулсивног поремећаја.

4. Јача срце

Велики број влакана и пробиотика смањују нивое холестерола, док витамин К2 умањује ризик од срчаних болести тако што спречава стварање наслага калцијума у артеријама. У једном истраживању се показало да редован унос витамина К2 смањује ризик од умирања од срчаних болести за чак 57%, током периода од седам до 10 година. Док је друго истраживање показало да жене могу смањити ризик од срчаних болести до 9% на сваких 10 микрограма витамина К2 које унесу дневно. На пример, једна шоља киселог купуса садржи око 6,6 микрограма овог витамина.

5. Доприноси јачим костима

Витамин К2 игра велику улогу и у здрављу костију. Знамо да жене са уласком у менопаузу имају велики проблем са јачином костију и њиховом густином. Унос витамина К2 доприноси споријем губитку коштане масе, а неколико истраживања је показало да редовна конзумација овог витамина, било кроз исхрану или суплементе, може смањити ризик од фрактура кичме или кука за 60 до 80%.

Сада када знате које су главне користи ове супер хране, на вама је једино да одлучите да ли ћете сами правити кисели купус или ћете узети куповни. Наша препорука је увек да га сами направите јер ћете знати тачно шта сте све користили. Домаћи производи су ипак здравији од куповних.

KOMENTARI



Један коментар

  1. теоретичар says:

    Цела века сам јео кисели купус малтене сваки други дан. Или као салату или куван или пржен...Остарио сам, кости ми климају, мозак мало заноси, пола досадашње хране не смем више да једем, нервозан сам, притисак ми велик и срце ми све чешће пролупава. Другим речима, свака храна је добра осим преко седамдесете године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u