Evo zašto treba da koristite svinjsku mast, umesto ulja…

Evo zašto treba da koristite svinjsku mast, umesto ulja…

24 juna 2014

60758720-mast-svinjska-masloSvinjska mast je godinama nepravedno bila zanemarivana, a ugled su joj umanjile tvrdnje kako njen sastav narušava ljudsko zdravlje.

Ali, poslednja istraživanja idu u prilog masti. Štaviše, smatra se da je čak i zdrava za telo. Naravno, kao i sa svim ostalim, s mašću ne treba preterivati, ali svakako zaslužuje da bude delom svakog domaćinstva baš kao u vremenima naših baka i deka.

Ovo su prednosti masti:

Po svom sastavu svinjska mast je 40% zasićena masnoća dok je, na primer, kokosovo ulje 85% zasićena mast. Većinu monozasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana sa nižim nivoom lošeg holesterola.

U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu.

Svinjska mast ima visoku tačku ključanja. Tačnije, svoju strukturu ne menja prilikom zagrevanja iznad 250 stepeni Celzijusa.

Stoga, namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih rastvorljivih namirnica, poput putera, povećavaju prženjem.

Naravno, konzumacija pržene hrane u većim količinama se ne preporučuje, ali kada to i činite posegnite za dobrom starom masti.

Masnoće iz masti imaju sve prednosti te je dokazano kako su telu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, ali u manjoj količini nego što se kroz prošlost koristila.

Mast sadrži kalorije, ali istraživanja potvrđuju kako je reč o zasitnoj namirnici koja stvara duži osećaj sitosti. Prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju te pomažu apsorpciji vitamina. Svinjska mast sadržiholesterol koji se u telu, pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcijuma.

Izgleda da su naše bake i deke, ipak, znali šta rade.

(Dnevno.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *