ЕВО ЗАШТО треба јести НАР!

ЕВО ЗАШТО треба јести НАР!

26 маја 2017

Упечатљиве црвене боје, укусан и хранљив, нар је пун нутријената који су одлични за здравље. Нар садржи јединствене, јаке антиоксидансе по имену пуникалагин, антиоксиданс ког највише има у нару и овај биохемијски састојак чини више од половине антиоксиданаса у соку од нара.

Нар има више антиоксиданаса него црно вино, сок од грожђа, сок од бруснице, зелени чај или сок од асаи бобица. Сок од нара у великој мери смањује оксидативни стрес (токсични ефекат слободних радикала) код здравих људи. Многа научна испитивања су показала да јаки антиоксиданси у нару могу да нас заштите од срчаних болести, карцинома и поремећаја когнитивних функција.

Нар је једна од воћки коју су људи најраније почели да узгајају и нар је веома заступљен у уметности, старим културама и религији – од грчке митологије, преко Библије, па до Ромеа и Јулије.

Нар се нашироко гаји на Средњем истоку, а пошто је веома хранљив и укусан, популаран је широм света. Нар се састоји од стотина малих, хрскавих коштица. Свака од тих коштица је обложена сочном, укусном пулпом.

Зашто је нар добар за здравље?

Антиканцерогена дејства:

Нар има јака антиупална дејства која штите тело од рака и других хроничних болести.
– Нар може да спречи доток крви до постојећих тумора, што спречава њихов даљи раст.
– Нар је једна од свега пар намирница (где спадају и печурке) које спречавају ароматазу. То значи да спречава производњу сувишног естрогена, што у великој мери смањује ризик од рака дојке.
– Нека испитивања су показала да су мушкарци који су након лечења рака простате јели доста нара и пили сок од нара имали знатно ниже тумор-маркере ПСА.

Заштита од срчаних болести:

– Фитохемијске супстанце у нару спречавају оксидацију „лошег“ холестерола, који иначе изазива накупљање плака у артеријама.
– Нар одлично снижава притисак.
– Нар у великој мери уклања и постојећи плак у артеријама.

Добар за памћење и остале мождане функције:

– Ако се узимају пре и након операција, суплементи нара доста помажу у спречавању постоперативне дисфункције памћења, које се често јављају код операција срца и након уграђивања бајпаса.
– Неколико испитивања је доказало да често пијење сока од нара у великој мери побољшава памћење и остале функције мозга.

Вађење коштица из нара је сасвим лако ако знате како то да радите. Најбоље је да пресечете нар на пола, а онда само повадите коштице кашиком.

Нар је најхранљивији ако га једете свежег, посебно када је сезона, а можете ставити коштице и у фрижидер и тако их сачувати – можете их јести током целе године. Сезона нара је од октобра до фебруара. Када купујете нар, гледајте да буде сасвим зрео, јаких боја, тежи и да кора буде тамно црвена, готово смеђе боје.

(prirodnoizdravo.com)

 

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u