ЕВО ЗАШТО треба јести НАР!

EVO ZAŠTO treba jesti NAR!

26 maja 2017

Upečatljive crvene boje, ukusan i hranljiv, nar je pun nutrijenata koji su odlični za zdravlje. Nar sadrži jedinstvene, jake antioksidanse po imenu punikalagin, antioksidans kog najviše ima u naru i ovaj biohemijski sastojak čini više od polovine antioksidanasa u soku od nara.

Nar ima više antioksidanasa nego crno vino, sok od grožđa, sok od brusnice, zeleni čaj ili sok od asai bobica. Sok od nara u velikoj meri smanjuje oksidativni stres (toksični efekat slobodnih radikala) kod zdravih ljudi. Mnoga naučna ispitivanja su pokazala da jaki antioksidansi u naru mogu da nas zaštite od srčanih bolesti, karcinoma i poremećaja kognitivnih funkcija.

Nar je jedna od voćki koju su ljudi najranije počeli da uzgajaju i nar je veoma zastupljen u umetnosti, starim kulturama i religiji – od grčke mitologije, preko Biblije, pa do Romea i Julije.

Nar se naširoko gaji na Srednjem istoku, a pošto je veoma hranljiv i ukusan, popularan je širom sveta. Nar se sastoji od stotina malih, hrskavih koštica. Svaka od tih koštica je obložena sočnom, ukusnom pulpom.

Zašto je nar dobar za zdravlje?

Antikancerogena dejstva:

Nar ima jaka antiupalna dejstva koja štite telo od raka i drugih hroničnih bolesti.
– Nar može da spreči dotok krvi do postojećih tumora, što sprečava njihov dalji rast.
– Nar je jedna od svega par namirnica (gde spadaju i pečurke) koje sprečavaju aromatazu. To znači da sprečava proizvodnju suvišnog estrogena, što u velikoj meri smanjuje rizik od raka dojke.
– Neka ispitivanja su pokazala da su muškarci koji su nakon lečenja raka prostate jeli dosta nara i pili sok od nara imali znatno niže tumor-markere PSA.

Zaštita od srčanih bolesti:

– Fitohemijske supstance u naru sprečavaju oksidaciju „lošeg“ holesterola, koji inače izaziva nakupljanje plaka u arterijama.
– Nar odlično snižava pritisak.
– Nar u velikoj meri uklanja i postojeći plak u arterijama.

Dobar za pamćenje i ostale moždane funkcije:

– Ako se uzimaju pre i nakon operacija, suplementi nara dosta pomažu u sprečavanju postoperativne disfunkcije pamćenja, koje se često javljaju kod operacija srca i nakon ugrađivanja bajpasa.
– Nekoliko ispitivanja je dokazalo da često pijenje soka od nara u velikoj meri poboljšava pamćenje i ostale funkcije mozga.

Vađenje koštica iz nara je sasvim lako ako znate kako to da radite. Najbolje je da presečete nar na pola, a onda samo povadite koštice kašikom.

Nar je najhranljiviji ako ga jedete svežeg, posebno kada je sezona, a možete staviti koštice i u frižider i tako ih sačuvati – možete ih jesti tokom cele godine. Sezona nara je od oktobra do februara. Kada kupujete nar, gledajte da bude sasvim zreo, jakih boja, teži i da kora bude tamno crvena, gotovo smeđe boje.

(prirodnoizdravo.com)

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *