ЕВО ЗАШТО ВУЧИЋ ОКРЕЋЕ ЛЕЂА ЗАПАДУ: Све је почело састанком Путин – Вучић у Москви!

EVO ZAŠTO VUČIĆ OKREĆE LEĐA ZAPADU: Sve je počelo sastankom Putin – Vučić u Moskvi!

15 juna 2016

1100644072Ovo je najozbiljnija kriza u odnosima Srbije i Zapada od kada je Aleksandar Vučić na čelu vlade, kaže spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.

Jakšić kaže da je primetno da je do ovakvog razvoja događaja došlo po povratku Vučića iz Moskve.

Jakšić je ukazao na to da je Vučić donedavno dobijao mnogo podrške sa Zapada i pohvale zbog EU integracija, zbog pregovaranja s Prištinom bez obzira na zastoj, od međunarodnih finansijskih institucija za konsolidaciju, ekonomsku i finansijsku…

Zato Jakšić smatra da to što je Vučić otkazao posetu SAD ima ozbiljniji povod.

“U tom kontekstu, ovo što se dogodilo očigledno štrči i reč je o ozbiljnijem povodu koji je doveo do nečega što se meni čini da je najozbiljnija kriza u odnosima sa Zapadom tokom poslednjih godina Vučića na vlasti”, rekao je on u izjavi Tanjugu.

Otkazivanje posete je, prema njegovim rečima, potvrda da su se stvari zaoštrile.

“Nadam se da će sagovornici sa obe strane da otvore pregovore da bi izašli iz ovoga što je nesumnjiva kriza u odnosima”, rekao je on.

Ako bi trebalo locirati mogući uzrok ovog poremećaja u odnosima, nastavlja Jakšić, onda bi trebalo imati u vidu da su se stvari mnogo pogoršale od vremena Vučićevog povratka iz Moskve.

“Od povratka Vučića iz Moskve i onih diplomatsko formulisanih zahteva Rusije da očekuju ljude koji će braniti interese srpsko-ruskog savezništva i prijateljstva u novoj vladi, došlo je do poremećaja odnosa sa Zapadom”, smatra Jakšić.

Imajući u vidu strategiju “i EU i Rusija”, objašnjava ovaj analitičar, očigledno je da premijer mora da balansira.

“Ako je balansirao na način, kao što to izgleda, veće bliskosti Rusiji, to je onda izazvalo nezadovoljstvo i reakcije Zapada. Ali videćemo u kompoziciji nove vlade koliko će to delikatno balansiranje moći da se održi i koliko će ta formula moći da nastavi da traje. Mislim da je ta formula ‘i EU i Rusija’ na najozbiljnijem testu od kada je izmišljena”, izričit je on.

Jakšić nije mišljenja da put Srbije ka EU ne zavisi od dnevnih prilika ili ličnih odnosa i poručuje da to jeste tako, koliko god da govorimo da to zavisi od načelnih orijentacija i strategijskih pravaca.

On, međutim, nije sklon da potceni ulogu ličnih odnosa, a ukazuje da se, ukoliko se nastavi konfrontacija i ne nađe rešenje, ne može isključiti, recimo, odlaganje otvaranja poglavlja 23 i 24.

To zavisi, dodaje on, od toga da li će se kriza u odnosima sa Zapadom rešiti istom brzinom kojom je i nastala.

Upitan da li smatra da je Srbija suočena s previše zahteva sa previše strana, odgovara da je to pozicija u kojoj gde god da se malo pomerite – dobijate packe.

“Imate poziciju balansiranja, ako se malo pomerite u jednu stranu dobijate packe s druge. Stalno ste izloženi kritikama obe strane”, zaključio je.

KOMENTARI16 komentara

  • obren says:

   Najveci izvoz u Rusiju SU SVINJSKA CREVA. PROVERITE NA pks PORTALU. gDE CE sRBIJA AKO STANE IZVOZ ZA rUSIJU. Izvozimo u Rusiju i neki sleper jabuka i paprika VEC 13 GODINA SE OCEKUJE IZVOZ FICE al nikako. Pomoc Rusa je verbalna i oni ce pomoci ako ih puste da predju Poljaci Madjai, jel stvarno neko misli da je AVAV za EU jel ima toliki ludak u Srbiji.AV AV JE PREVARANT I ON JE LAGO STO KAZE LENJIN -KOMUNISTA BILO KAKO MU SE ZOVE PARTIJA MORA DA SVE UCINI DA DODJE NA VLAST I DA SVE RADI DA BI NA NJOJ OSTAO. MAKAR TO ZNACILO I LAZ I LIKVIDACIJE ,DISKREDITACIJE SVE STO JE POTREBNO

 1. cupa-rostov says:

  ala serete

 2. srbenda says:

  Ništa ne verujem dok ne vidim ruske baze u Srbiji!

 3. Miodrag says:

  Amerika očigledno traži od Srbije bezuslovnu poslušnost,kao uslov za nastavak podrške na planu evrointegracija i finansijske pomoći.Medjutim,Srbija mora sa Rusijom imati čvrste odnose,što ce zasigurno ogranicavati Ameriku u njenim,ne baš iskrenim planovima na gao-strateškom planu na ovim prostorima.Dakle,naša pamet i neophodno lukavstvo u odrzavanju balansa obe zainteresovane strane za nas je jedini garant naše i ne samo naše bezbednosti.Velika je odgovornost danas voditi Srbiju.Za to je potrebna natprosečna sposobnost.Istorija nas nemilosrdno podseća na opreznost.

 4. skaka 61 says:

  Našo mu je Putinko snimke kamera prilikom njegove zadnje posete amerima i pokazao mu ono što oni nisu prikazali zato se naš delija uvredio. Mada US dečki su vrlo pragmatični.

 5. Miloš says:

  Ma ko jebe vladu, vi ste braćo srbi jači od njih, samo se držite Cara i zovite ga kad vidite da je vučić totalno prolupao. Znate onu staru izreku: NAROD SE PITA.

 6. kosovac says:

  Tako je, ovaj Boško Jakšić stalno nešto laprda, glava mu ne radi dobro zato što se nalazi stalno u smrdljivoj i debeloj zadnjici anglosaksonaca. Sve je rekao, a ništa nije rekao. A novinari ga kao nešto pitaju za mišljenje.

 7. opstanak srbije says:

  baze moraju biti u nisu i pazaru ako se srbija misli braniti i odbranuti od zapada i njemacke i isih proslih nepretelja i a poglavlje treba otvoriti sta hrvatska radila srbima u srpskoj krajini da se ne zataskava ustaski zlocin i siftarski i bosanski mora se istina saznati i braniti to je samo tito uspijo toliko godina sakriti ustaski zlocin i jasenovac praoslavne zemlje nikad nisu bile ugrozenije ko danas srbija se mora braniti svim srestvima

 8. Cp6a says:

  E bre Miodraže, zar ti misliš da će natprosečni Vuči svojim natprosečnim potezima fascinirati ili prevariti kolonijalni zapad i time doći do neke koristi za Srbiju? Naivno, mnogo naivno. Bolje da se taj tvoj natprosečni igrao kao klinac sa ostalom decom na ulici, nego što je čitao naučno-fantastične stripove. Bio bi normalniji.

 9. Paštrović says:

  Cp6a, sve si rekao. Naši nikako da shvate da pomoći nema ni sa istoka, a pogotovo ne sa zapada. Kad sam u "Dosije Omega" pročitao sva ta naša "bratsko-ruska" imena, a kojih je na hiljade u svim tim tajnim, paklenim, prljavim i bezdušnim organizacijama, ostavio sam bio knjigu pune 4 godine. Sve mi se bilo smučilo u trenu, a onda sam sakupio dovoljno snage da je opet uzmem u ruke, pa ispočetka. Evo je konačno privodim kraju... poslije punih 5 godina muke i želje da se pošteno ispovraćam na "sopstvenu sopstvenost"!!! I da "oca očinjega" Milanu Vidojeviću što je sva ta sranja "okupio" u samo toj jednoj knjizi.

 10. Onako... uopšteno says:

  Paštroviću, državni dosijei služe da čuvaju za državne svrhe i nikada ne izlaze u narod. Ni kroz istoriju. Ti dosijei nisu otvoreni ni za egipatsko carstvo, ni za rimsko, niti će ikad biti. Oni su uglavnom ličnig karaktera i kao takvi nisu potpuno merodavni za istoriju, iako ličnosti delimično utiču na istoriju. Ako vam je neko "sakupio" podatke iz dosije, budite sigurni da nije istina bar pola. A ono što je istina je samo delić koji je uticao na istoriju minimalno. Znam o čemu pričate, ali vas će iznenaditi moj stav. Ni jedna država ne otvara dosije svojih odnosa niti svoja znanja koje dobija putem obaveštajaca ili podmetanja, što ta dosijea čini neosnovanim za istoriju ali vrlo pogodnim za vladare i ministre u vrhu države. Ne budite kao Jakšić. Mada niste baš blizu, jer Jakšić bi i mamu svoju otvorio za Zapad i Al Džaziru, a ne dosije. Za vas se to ne može reći. Svi vladari tokom cele istorije imaju toliko podmuklih i prljavih poteza, da se oni skrivaju u tim dosijeia i narodu su poznate samo stvari koje se javno dogode. Zato zaboravite tog svog Vidojevića. Da je on "sakupio" nešto zaista vredno, vi tu knjigu ne bi nikad ni videli. Džaba se kidate, a bar danas možete stvari pogledati daleko generalnije nego ikad. U opšteim događajima, pojedinci imaju samo delić uticaja. Nije Staljin pobedio Nemce, nije Hitler izgubio rat, nije Napoleon palio Rusiju iako su ti ljudi imali delić uticaja na sve te događaje.(Napoleon je umro od sifilisa. Nije sakriveno u dosijeima, jer nije imao gde se sakrije i umre nasamo)

 11. Jovan says:

  Uopsteno si u pravu. Mada za neke stvari mislim da gresis. Tacno da tajni dosijei ostaju tajna za vremena sva,ali delovi svetskih tajni i zavera vremenom izadje na svetlost dana iz dva pravca. Jedan izvor budu pojedinci kojima proradi savest ali to budu nizi igraci koji nemaju sveukupno delovanje mocnih. Drugi izvor budu sami vladari iz senke koji tim pokazuju “pucanstvu” da su oni mocni, da mogu sve cak i da to objave. Da sire defetizam u mase da sta god narodi radili nece promeniti nista jer su oni bogovi Svetskog Poretka. A ono sto zbunjuje Pastrovica se tice ruskih(slovenskih) imena u tajnim organizacijama (mnogi od njih nisu rusi), to je najvece zlo i samo jedan dokaz zasto je Rusija sve manja u poslednjih stotinu godina, a rusko-slovenskog naroda jos manje.

 12. Boban Nikolic says:

  Ja sam na youtube rekao sta imam "Susret nepoznatog momka sa sns aktivistima"... Odlezao sam 21 dan u pritvoru. I zapreceno mi je godinom zatvora bez prava na uslov... U celiji sam bio sa zakletim sendvicarima ali hvala Bogu pa sam 195cm, 112kg i majstor Wing Chuna. Pa su kucke sa mnom zajedno vikale Vucicu p****u... ;)

 13. Ajduk Stanko says:

  Bogami, ako si to stvarno ti Bobane, imaš muda. Reklo bi se i malo mozga. Vidim da se na taj tvoj film nalepili i kurta i murta. Valda zato što je vrlo gledan, pa lupaju uz njega i reklame i svašta. Nego, čuvaj se i nek te Bog čuva. Idi malo u ilegalu jer ovako će ti doći glave neki mini. Vidiš da se protestima i javno u Srbiji nemoš ništa uraditi zasad. Čuvaj se. Umesto što kidaš nerve sa pederima i trošiš vreme po zatvorima, idi u ajduke. Jebeš Vučića. Ruši one prave. Bog stobom, junačino.

 14. dusko says:

  Ovaj novinar Jaksic je najveci NATO lobista i zato ga ima svakidan u medijima ! Sve to radi za velike pare !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *