ЕВО ЗБОГ ЧЕГА АМЕРИКА ЖЕЛИ да освоји СРБИЈУ!

EVO ZBOG ČEGA AMERIKA ŽELI da osvoji SRBIJU!

4 septembra 2019

Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi. Kada će u toj zemlji početi eksploatacija tog elementa koji se ugrađuje u strujne baterije dugog veka i predstavlja jedan od najtraženijih elemenata na svetu?

Informativni portal Dojče virtšafts nahrihten piše o litijumskom bogatstvu Srbije. „Blumberg prenosi da Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi. Rezervoar se nalazi u Zapadnoj Srbiji u Mačvi. Tamošnji mineral se zove jadarit. Navodno postoje rezerve 118 miliona tona rude koja sadrži 1,8 procenata litijum-oksida, kako piše američki glasnik za geološka istraživanja USGS.Rudarski koncern Rio tinto je pre nekoliko meseci najavio da će za četiri godine početi da eksploatiše litijum u okviru svog projekta vađenja jadarita. Odluka o tome će biti doneta tek krajem 2020. Dotle bi trebalo da bude završena studija o izvodljivosti projekta. Prema navodima šefa Rija tinta, Žan-Sebastijana Žaka, resursi u blizini Loznice u Zapadnoj Srbiji nude mogućnost da se zadovolji potreba celog sveta za elektrifikacijom.

„Jedna od najvećih nada za Srbiju“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u februaru 2019. godine nazvao projekat ’jednom od najvećih nada za Srbiju’. Zaliha sirovine je otkrivena 2004. Na istom mestu se, pored litijuma, nalaze i velike količine bora. Rio tinto prenosi da je reč o najvećem svetskom nalazištu litijuma.

Od početka projekta, Rio tinto tesno sarađuje sa srpskom vladom i lokalnim službenicima kako bi bilo omogućeno da se sa projektom napreduje odgovorno i na način koji će dobro doći okolnim opštinama.

Rio tinto smatra da bor i litijum imaju važnu ulogu u efikasnom korišćenju energije u budućnosti. Litijum je važan sastojak u proizvodnji baterija za električne automobile i elektronske uređaje najvećeg kvaliteta. A bor se upotrebljava u proizvodnji staklenih izolacionih vlakana i pogona za korišćenje energije vetra, kako je to Rio Tinto preneo u jednom saopštenju.„Zlato 21. veka“

Litijum spada u najtraženije alkalne metale i sirovine na svetu. Taj značaj duguje zapravo rastu u elektroindustriji. Električni automobili funkcionišu sa litijumskim baterijama. Si En En opisuje litijum kao ’zlato 21. Veka’. Posebno koncerni SAD kao što su Tesla, Gugl i Epl hoće da narednih godina pojačaju investiranje u sektor električnih automobila, što bi trebalo da dovede do povećanja potražnje za litijumom. Zemlje koje su trenutno glavne po eksploataciji litijuma su Australija. Čile, Argentina, Kina, Zimbabve, Portugalija i Brazil, prenose Investing njuz. Kina i Evropa su najveći konzumenti litijuma.

Stratešku važnost te sirovine pojašnjava CIA na svom internet-portalu. CIA prenosi da se mnogo bavi područjem tehnološkog razvoja, te da je prvu litijumsku bateriju izumela i koristila CIA 60-ih godina“, piše portal Dojče virtšafts nahrihten.

Inače, koncern Rio tinto na svom internet-sajtu prenosi da je hemijski sastav litijuma sličan kriptonitu – fiktivnom elementu koji daje snagu Supermenu.

(Dojče vele)

KOMENTARI6 komentara

 1. Misaoni says:

  Sve je to lepo kada bi stvarno Srbija imala koristi,a imala bi kada bi bili doneseni zakoni koji dozvoljavaju izvoz zavrsnog proizvoda,a ovako bice neka mizerna rudna renta,nekom politicaru pun dzep,a Srbiji zagadjenje od prerade rude.jbg tako je to u Africkim zemljama Srbije

 2. zoran says:

  Kriptonit nedaje snagu, nego ubija Supermena. A tako ćemo i mi proći.

 3. Darinka says:

  Jadna je i zalosna Srbija sa ovakvom vlascu. Prodadose sve ono sto je Bog stavio u Srbiju. Zasto se ne sete pa da otvore fabrike gde ce se od nasih sirovina praviti gotovi proizvodi pa kao takvi sa mnogo vecom zaradom prodavati svetu ? Mi smo u rangu africkih zemalja iz kojih se odnose rudna bogatstva sirom sveta za bagatelu.... Jadno da jadnije ne moze biti !

 4. milorad2 says:

  ma to su preterivanja pronadjene su mnoge nove zalihe litijumai pala mu je cena trenutno osim toga to ej metal koji može da se reciklira, ali jeste dobra lova. Medjutim nije samo litijum ima još mnogo drugih retkih i metala i zemlji u srbiji daleko REDJIH i strateški VAŽNIJIH.Zlato je jedan od STRATEŠKIH materjala ono se u elektronici a naročito u svemirskom programu koristi žestoko i zato je njegova strateška važnost još veća od litijuma.Na ksosovu su pronadjene ogromne rezerve razonraznih minerala i što je najvažnije to je sve pomešano pa tako otvorite rudnik zlata ali imate i cink tu i tungsten reecimo jedan rudnik 3 rude:) ali zlato je najvažnije, videćete za par god. kakve će to priča da bude i,a da navale u srbiju ko u kaliforniju za vreme zlatne groznice.Znma samo da su oni koji su prvi saznali i potvrdili te rezerve bili ŠOKIRANI.

  • Predrag says:

   tako je i kosovo uzeto zbog neodimijuma. inače ovo su gluposti jer u rusiji ima svake rude u izobilju tako da oni diktiraju cenu.

 5. teoretičar says:

  Doklegod o bogatstvima Srbije piše koncern rio tinto, olbrajt klinton, dojče lele mene i blumbubreg a ne koncern Kraljević Marko, dotle je sve to pljačka Srbije. Eto sad znate i kada će ta pljačka prestati. Kad se Marko probudi i počne opet da ore drumove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *