ЕВО ЗБОГ ЧЕГА је Бела кућа увек против Србије

EVO ZBOG ČEGA je Bela kuća uvek protiv Srbije

23 maja 2018

Fokus zvaničnog lobiranja Republike Srbije kada su SAD u pitanju trebalo bi da bude na kabinetu predsednika Donalda Trampa i timu njegovih saradnika, a ne na Stejt departmentu i na Kongresu.

Rasprave o tome da li su Srbiji potrebni lobisti u centrima odlučivanja o svetskoj politici prisutni su još od početka raspada Jugoslavije, a tadašnjem srpskom rukovodstvu prebacivano je što, za razliku od Hrvata, Slovenaca i kosovskih Albanaca, nije angažovalo profesionalne lobiste koji bi objasnili i založili se za srpske nacionalne interese.Sada srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorava da su Srbiji potrebni lobisti koji bi radili u korist naših interesa.

Bili interesi državni, nacionalni ili privatni, lobiranje je moćno sredstvo njihovog ostvarivanja, pogotovo u SAD, kaže Nenad Vasić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu i pisac nekoliko studija o lobiranju.

„Dačić je u pravu zato što je napravio preciznu analizu gde zapravo treba da bude fokus zvaničnog lobiranja Republike Srbije kada su SAD u pitanju, a to je naročito kabinet aktuelnog predsednika Donalda Trampa. Ono što je važno da se pomene tim povodom je upravo to da fokus treba da bude na njegovom kabinetu i timu njegovih saradnika, a ne na Stejt departmentu i na Kongresu“, smatra Vasić.

Srbija, prema Vasićevim rečima, treba da ima zvanično angažovane lobiste u SAD, a pored njih lobiranjem bi trebalo da se bave i srpske diplomate, a ne manje važno je takozvano etničko lobiranje, koje se vrši preko srpskog kokusa u Kongresu SAD. Uz to je važan i uticaj dijaspore, kaže Vasić, posebno sa stanovišta finansiranja.

U javnosti će se često čuti da je lobiranje legalizovana korupcija. Prema Vasićevim rečima, to nije tačno jer lobiranje isključuje korupciju, a korupcija lobiranje.

SAD imaju dugu tradiciju lobiranja, koje se definiše kao profesionalno uticanje na donošenje odluka na legalan i legitiman način, za razliku od netransparentnog uticaja na zvaničnike.

„Upravo da bi se sprečile koruptivne, ilegalne, kriminalne i mafijaške radnje, utvrđeno je da je lobiranje jedna vrsta uticaja koje treba da bude nešto gde se zna ko utiče, zašto utiče, na koga utiče, za koji novac i pod kojim uslovima, kao i zašto je neko u državnoj administraciji odlučio to što je odlučio“, kaže Vasić.

Lobiranje sprečava porast kriminalnih radnji u vezi sa donošenjem odluka u okviru državne administracije, dodaje on.

Ako su kosovski Albanci angažovali profesionalne lobiste na način kako to propisuje američko zakonodavstvo, onda su se za svoju nezavisnost bavili lobiranjem na zakonit način, kaže Vasić. To se može proveriti na veb stranici Ministarstva pravde SAD, gde su registrovani i objavljeni svi ugovori sa lobističkim kućama i zna se pod kojim uslovima i za koji iznos neko angažuje lobistu.

„Iz albanskog lobiranja možemo da naučimo da oni u kontinuitetu lobiraju za sopstvene interese, dok mi imamo diskontinuitet. Naravno, nikada nije kasno da se priključimo lobiranju, ali svakako da su kosovski Albanci, imajući vremenski faktor kontinuiteta, u prednosti u odnosu na nas što se tiče SAD. To se vidi po stepenu uticaja koje oni imaju i na bivšu, a i na sadašnju američku administraciju“, zaključuje Vasić.

(Sputnik)

KOMENTARI6 komentara

 1. goran says:

  Siptari duplo pametniji od Srba, u svemu. Srbima je ostala samo mrznja prema svima i nista drugo. Totalni poraz.

  • Velika Metla says:

   Goran,prema kojima "svima"? Ne treba generalizovati! A šiptarsku pamet smo videli u svim godinama njihovog postojanja,kao i u njihovom velikom doprinosu civilizaciji,u takođe velikom broju fizičara,matematičara,biolozima,piscima,filozofima,lekarima,naučnicima,vojnika i vojnih lica,.............,itd! Daj defetizam koji širiš,verovatno i namerno,ti neće NIKADA uspeti kod Srba,koji su svesni svojeg identiteta i svojih korena! Kod petstokupljavine,onih koji su nesvesni svojeg identiteta,i lakovernih hajvana hoće!

  • R.Srpska says:

   HRVOJE, VAMA OSTAJU SAMO KONTEJNERI DA IH KOPATE, DA PROSITE I NASTAVITE DA MASOVNO ISELJAVATE IZ "LIJEPE VAM DOMOVINE" KROMANJONIJE.

 2. Trifun says:

  Totalan promasaj! Spoljnu Politiku SAD ne odreduju lobisti. Ni za 1%. Ona je utvrdena u organizacijama u senci, van zvanicnih politickih institucija, Ciji i Pentagonu. Kao sto su Foreign Council i slicne think tank organizacije. Dacic je clan te americke organizacije u Srbiji. Lobiranje Albanaca im nije kupilo nista znacajno, SAD je imao sve to manje vise u planu. Ista je stvar prema Rusiji. Kada bi neko tvrdio da oni vode rasisticku genocidnu politiku prema Rusiji jer Rusi ne lobiraju dovoljno to be bilo 100% retardirano. Dacic je agent zapada, 100%. Nema nazad.

 3. Za Srbiju says:

  "Lobiranje sprečava porast kriminalnih radnji u vezi sa donošenjem odluka u okviru državne administracije, dodaje on." Neverovatno. Lobiranje je javna ili polujavna korupcija. Platiš za svoje interese. Jer na zapadu sve možeš da kupiš. Svoja prava, svoju slobodu, svoju laž i prevaru, podmetačinu, poziciju i čak državu možeš da kupiš. Sve je mito i korupcija, ali se zove "lobiranje".

  • Velika Metla says:

   Za Srbiju,zato je Gospod Bog slava mu udesio da se sve ne može kupiti s novcem! Jer kad bi se moglo sve kupiti s novcem parajlije bi pokupovale sve,od poštenja do ljudskosti! "Ne sakupljajte ovozemaljsko blago,nego se brinite za svoju dušu"! E tu dušu zapad NIKADA, a ni bilo ko drugi,ne može novcem kupiti! Pomažu li im novci da spreče kad dođe zemljotres,poplava,vulkani.........?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *