ЕВО ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ БОРИС МИЛОШЕВИЋ ИШАО У КНИН!

EVO ZBOG ČEGA JE BORIS MILOŠEVIĆ IŠAO U KNIN!

8 avgusta 2020

Piše: Dušan PROROKOVIĆ

NESUMNJIVO, pokušano je da se kroz srpske medije i plasiranje različitih poruka učinjeno opravda, a posledice jedne odluke relativizuju.

Najpre porukom kako Boris Milošević odlazi u Knin da oda poštu žrtvama. Zatim ocenom Milorada Pupovca da se time stavlja „krst na mržnju koja dominira u Hrvatskoj i u hrvatsko-srpskim odnosima“. Naposletku i afirmacijom teze kako je lako deliti lekcije iz Beograda, posmatrajući položaj Srba u Hrvatskoj sa strane, jer, treba se staviti u njihovu kožu!Međutim, sve ono što je pratilo ovogodišnju državnu proslavu hrvatskih domobrana u Kninu učinilo je da se učinjeno ne može opravdati, a posledice relativizovati.

Slučajno ili namerno, događaji su demantovali sva navedena obrazloženja.

Prvo, predsednik Hrvatske Zoran Milanović jasno je stavio do znanja da se radi o proslavi pobede: „Doći i slaviti ovde, jer ovo je proslava pobede, i pridružiti se Hrvatima u proslavi nije matematička jednačina to je arhitektura srca.“

Prilikom te „veličanstvene pobede“ pored ubistava civila koja se broji hiljadama, proterano je blizu četvrt miliona ljudi. Najveće etničko čišćenje na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata.

Inače, zapaženo mesto na listi najmasovnijih etničkih čišćenja tokom Drugog svetskog rata zauzima NDH.

Manifestacija, dakle, nije komemoracija ili parastos, već ima vrlo jasan karakter sa snažnom političkom porukom i željom da se „Oluja“ ureže u kolektivno sećanje kao jedna od najsvetlijih tačaka hrvatske istorije. Za tim ide i celokupan „istorijski okvir“ kojim se obrazlaže zašto je do „Oluje“ došlo i kontekst ko je krivac za sukob.

Drugo, novinski naslov „Blizu Plenkovića: Prvi put predstavnik Srba na proslavi Oluje“ (Radio Sputnik, 05. 08. 2020) najbolje opisuje koliko je uloga Miloševića u svemu ovome orijentisana ka stavljanju „krsta na mržnju“. Milošević nije „pored Plenkovića“, već „blizu Plenkovića“.

Verovatno sede bliže jedan drugom na sednicama Vlade, a u Kninu se predstavnik Srba našao tamo gde mu protokolarno mesto i pripada kao potpredsedniku ovog organa.

Kada se „stavlja krst na mržnju“ politička poruka ide ispred protokola, spremnost da se čine ustupci mora biti pokazana na simboličkom nivou, nekada i više nego u zvaničnim saopštenjima.

Hrvatski premijer je tu stvar ostavio svom drugom potpredsedniku, Tomi Medvedu. Istorijska pomirenja ne dogovaraju potpredsednici, niti se to čini daleko od „centralne bine“, dve nedelje kasnije.

Treće, kada je već reč o dvojici potpredsednika, moguće je da će krenuti po srpskim selima u kojima ni dan danas nema struje i vode. Jer, iako su iste ove dve političke stranke, HDZ i SDSS još 2004. godine dogovorile „stvaranje uslova za povratak“, što je uključivalo i reelektrifikaciju i obuhvatilo skoro deset hiljada domaćinstava, to se još uvek nije desilo, te osamdesetak sela živi bez struje, kao pre jednog veka.

Jasna je namera da se odugovlačenjem onemogućava masovniji povratak prognanog stanovništva, ali nije jasno šta su i kako radili politički predstavnici Srba svih tih godina.

U redu, lako je iz Beograda deliti lekcije, treba biti oprezan u davanju ocena kada se radi o nekim teškim političkim temama i kada je lako uočljivo da su pojedinci izloženi žestokom pritisku. Ali, ovde je u pitanju elektrifikacija, pa još i obaveza dogovorena u sporazumu, a što nije završeno.

Kako će sada rešavati „teška politička pitanja“ političari koji deceniju i po ne mogu osigurati elementarnu stvar, za koju nisu nužne milijarde iz evro-fondova, niti donošenje posebnih velikih strategija?

O čemu se tu radi? Kakva je to politika?

Što je nuđeno više objašnjenja u prilog odluci da se zajedno sa hrvatskim rukovodstvom „proslavi Oluja“, to su iznošeni sve spornije stvari, koje upravo svedoče da je položaj Srba u Hrvatskoj danas jednako nezavidan i složen kao što je i bio, uprkos tome što je rat završen pre četvrt veka, a Hrvatska u međuvremenu postala članica EU.Čak ni članstvo, čak ni „evropske vrednosti“, čak ni svi ti „milioni i višegodišnji finansijski okviri“ iz Brisela nisu pomogli da se završi reelektrifikacija, što je najbolja ilustracija svega.

I to je svojevrsni dokaz da nesretni odlazak Borisa Miloševića nema nikakve veze sa bilo čim što je javno saopšteno.

Sa jedne strane, taj odlazak je najverovatnije bio uslov da se SDSS ponovo nađe u vlasti. A bez vlasti, manjinske partije, u sistemu koji je široko prihvaćen u celoj jugoistočnoj Evropi, ne mogu preživeti, ne mogu vršiti svoju funkciju, opravdati razlog postojanja. Tako je drugde, tako je i u Hrvatskoj.

Tako je i sa strankama manjina u Srbiji, tako je i sa strankama Srba u okruženju.

Da li je odlazak u Knin bio vredan ostanka u vlasti? Procena SDSS bila je da jeste. Koliko je ta procena ispravna pokazaće vreme. Isto kao što će vreme pokazati koliko su se tu pojedinci rukovodili svojim, koliko stranačkim, a koliko nekim širim interesima.

Sa druge strane, ovim korakom se u svim budućim razgovorima između Zagreba i Beograda „loptica prebacuje u srpsko dvorište“. Spisak „hrvatskih uslova“ ispostavljen Beogradu, a čije neispunjavanje može biti i formalna prepreka daljim integracijama Srbije u EU dobro je poznat.

Pokušaj da se tome „kontrira“ sa pitanjem lošeg položaja Srba u Hrvatskoj sada je amortizovan, jer, kako to Beograd može pokretati ovu temu, ako to ne čine politički predstavnici Srba u samoj Hrvatskoj!?

U tom bilateralnom formatu pregovaračka pozicija Srbije sada je pogoršana, Plenkovićev potez je vrlo lukav i ovim manevrom je SDSS praktično suprotstavljen zvaničnom Beogradu. I ovo je, zapravo, najkritičnije za budućnost srpsko – hrvatskih odnosa.

U tom kontekstu se učinjeno ne može opravdati, niti se posledice mogu relativizovati. Čak i ako se „unutrašnja potreba“ u Hrvatskoj ,koja se tiče daljeg ukorenjivanja „istorijske istine“, kako je Plenković u obraćanju naciji podvukao da je „Oluja bila pravno legitimna, vojno neizbežna i politički nužna“, stavi sa strane (što je u političkoj praksi nemoguće, ali se ovde navodi hipotetički), ono što se odigralo u Kninu dugoročno će opteretiti odnose u budućnosti.

Jednostavno, izgubljeno je poverenje u iskrenost namera, koje ionako nije bilo na visokom nivou.

Medijska halabuka, objašnjenja i obrazloženja, mnogo priče o pomirenju i sličnom tu ne mogu ništa promeniti.

Milorad Pupovac je u pravu kada kaže da se ovako „stavlja krst“. Da, krst se stavlja, samo ne na mržnju, već na bilo kakvo suštinsko i sadržinsko otopljavanje i pospešivanje hrvatsko-srpskih odnosa.

(Sve o Srpskoj)

KOMENTARI74 komentara

 1. Ivan Grozni says:

  Exodus Srba dvadesetog veka je veci i katastrofalniji nego exsodus Jevreja iz Egipta. Veci po broju i veci po zrtvama.I Jevreji i Srbi su izbegli u obecanu zemlju./

  • Ivana says:

   Dok hrvati ustaše mašu šahovnicama po Srbiji usraša Tomislav Žigmanov još priča bestidno o ugroženosti hrvata ustaša u Srbiji umesto o ugroženosti Srba u hrvatskoj i Krajini koja je privremeno okupirana ne smeju ni da pisnu. Krivo i Srbi u Srbiji ćute vode ih ustaše iz Beograda za nos kao IDEA dobro ha?To samo dokazuje da su Srbi i u Srbiji govna i boje se i ćute umesto da svaki dan podsećaju komšije pa ustaše kako vas nije stid živeti u Srbiji posle onog što su vaši uradili Krajišnicima mrš u lepu vašu ali Srbi kukavice samo ćute.

   • Onisim says:

    Ima jedna divna rečenica kod Dostojevskog:,,Da bi se čovjek iz niskosti digao dušom,s drevnom je majkom zemljom sklopio savez zauvijek,,!!!Arsen je svoje grijehe otkajao tako,da je svoju sahranu sakrio od NDH.

    • Kulak says:

     Srbin Arsen Dedić je svojim smicalicama i majstorskim muljanjem samo pokazao i dokazao da u hrvatskoj zaista nije lako biti Srbin.

   • Slobodanka says:

    Ako bi u Srbi u Srbiji uradili to što ti zanovetaš onda bi i Srbi postali isti kao ustaše. Izgleda da tvom srcu ustaše iz rodnog kraja jako nedostaju, a ako ustaša nema onda bi ti da ih napraviš od Srba u Srbiji po svaku cenu, neizostavno, obavezno. Evo sve trčimo u ustašluk, čim nam Ivana klikne a mi skokom i trkom.

    • Ivana says:

     Ustaškinjo "Slobodanka" u biti Pepa ne štiti svoje ustaše i ne glumi Srpkinju ni deca iz obdaništa ti ne veruju.

     • Slobodanka says:

      Evo i od mene ti se prividja "ustaškinja", a to je čist dokaz koliko ti tvoje ustaše nedostaju jer pod istim nebom ste se rodili i odrastali u uslovima kroatske superkulture. Srbija je za vas ko mlaka, slaba i jadna voda jer nema žestokih ustaša, ama nikakva je.

     • Slobodanka says:

      Ti nam dovlačiš ustašluk u Srbiju, stalno se vrtiš oko tog za tebe veoma važnog cilja. Odraslo s ustašama, poludelo s ustašama i do smrti s ustašama, a verovatno i na onom svetu sa njima.

      • Ivana says:

       Bitno da ih je tebi žao ne cmizdri to su tvoji samo te naivne nisu ukapirali.

   • Slobodanka says:

    Hrvata u Srbiji je najviše bilo 1961 godine oko 196 hiljada, a od tada su neprestano u opadanju. Godine 1971 184.913, godine 1981 149.368, 1991> 105.306, godine 2002 > 70.602 Hrvata. Prema popisu stanovništva iz 2011 godine u Srbiji živi 57.900 Hrvata. Od toga u Vojvodini 47.033, a u Beogradu i u centralnoj Srbiji 10.867. NATO pakt je već napravio jednu agresiju na teritoriji Srbije štiteći njihove miljenike Šiptare sa KIM. Šta ti hočeš da postigneš sa tvojim sumanutim planovima? Da NATO-vci izvrše još jednu agresiju na teritoriji Srbije te da okupiraju i našu severnu pokrajinu Vojvodinu?

    • Slobodanka says:

     Od toga opasnije je stanje u BIH. Sa tim tvojim uvrnutim napadima ti bi ponovo da integrišeš Bošnjake i Hrvate u rat protiv Srba u Srpskoj, a oni više nemaju ni svoju vojsku. Ti zapravo srčano radiš u korist ustaškog faktora na celom prostoru bivše Jugoslavije. Ne čudi što ti je nik "Ivana", a mogla si biti i "Alojzija".

    • Ivana says:

     Opet ti nedostaju tvoji hrvati ustaše "Slobodanka" pročitana si odavno.

     • Slobodanka says:

      Nemaš ti sposobnost za "čitanje" i razumevanje, jer glupa si ko prazan ćup. Prazan ćup bar može da posluži za odlganje neke hrane, a ti nisi ni toliko korisna.

      • Ivana says:

       Podmećeš srpskom narodu ko Gebels usraškinjo.

       • Slobodanka says:

        Ako ti je toliko stalo idi u Hrvatsku pa se bori za preostali srpski narod u Hrvatskoj. Nego zasela si za računar i nas spopadaš ko manijakalna ludjakinja da ti odradimo posao. Srbija više ni o sebi ne vodi računa kako treba, a ti bi je tako bednu i nikakvu razapela ko pravu i sposobnu u juriš do Zagreba i do Berlina. Možda i do Fašingtona. Presloži ti malo daske u svojoj glavi, ako ih uopšte imaš.

  • Biogradlija says:

   Srbi u srpskom selu Islam Grčki kod Zadra ni dan danas namaju vodu i struju.U susednom selu Islam Latinski,katolici imaju.Zbog te i takve,rasističke i fašističke politike,koja je ruglo i sramota današnjice,hrvatsku treba bombardovati danonoćno.

   • Karital says:

    Spališ im devedeset prve selo, proteraš sve u Zadar i sada fali voda i struja.Potrudi se Parenta pa možda nešto i dobiješ?

 2. Kulak says:

  Ovaj postupak Srbina iz Šibenika Borisa Miloševića se preuveličava.On je tamo morao otići da sačuva radno mesto i egzistenciju za svoju porodicu, iako je to uradio sa mukom u želudcu.Taj njegov postupak neće imati apsolutno nikakav uticaj na srpsko-hrvatske odnose.I dalje će hrvati ostati divljački i genocidan narod koji mrzi nas Srbe.I dalje će hrvati biti jedini narod u istoriji koji je imao konc-logore za decu.I dalje će retki preostali Srbi u hrvatskoj biti maltretirani,a imovina Srpske Pravoslavne Crkve u hrvatskoj otimana.I dalje će navijači Crvene Zvezde i Partizana biti premlaćivani ako se pojave u Splitu.Sve će ostati isto,a mi Srbi moramo ozbiljno raditi na nabavi što je moguće jačeg oružja i iskoristiti najbolju moguću priliku da se osvetimo.I to je to.

  • Veliki brat says:

   Govoriš o "divljačim i genocidnim narodima", a onda završavaš tekst s traženjem "osvete". Pa tko je onda divljak i genocidan? Pogledaj se u ogledalo pa ćeš vidjeti! I to je to.

   • Ivana says:

    Ne boj se ustašo ima da vas nema.

   • Kulak says:

    Budi ti domoljub genocidne države koja ti 25 godina ne da ni vodu ni struju.

 3. Portopranco says:

  Ja znam sasvim sigurno da se čak i Arsen Dedić u tom Šibeniku iz kojeg je Srbin Boris Milošević bojao i ustručavao reći da je Srbin iako je njegov otac Jovan Dedić punih 25 godina bio predsjednik Srpske Pravoslavne Crkvene Opštine u Šibeniku.Iako se njegov rođeni brat Milutin Dedić koji živi u Beogradu oduvijek javno izjašnjava kao Srbin i čovjek je vrlo blizak Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.Isto tako znam da se košarkaš Dražen Petrović bojao u Šibeniku reći da je Srbin,iako je njegov rođeni otac Jovan Petrović žestoki Srbin iz Trebinja.Meni je otac Srbin iz Benkovca,živim u Trstu,posvuda u Italiji se izjašnjavam s ponosom kao Srbin i nemam ni najmanjeg problema s tim.Tako je to u Italiji,slobodnoj i demokratskoj evropskoj zemlji.Pa šta onda više reći o toj sramotnoj hrvatskoj državici u kojoj Srbi nemaju nikakva ljudska i nacionalna prava.Ta i takva hrvatska je samo jedno anticivilizacijsko ruglo i veliko zlo.

  • Jovan says:

   Ispravka. Drazen Petrovic je bio zestoko protiv Srba, i sve vreme rata radio za Nezavisnu Drzavu Hrvatsku i Tudjmana, ali njemu ne zameram jer je ceo ,BG i "beogradska elita" sve vreme rata bili za NDH i Mesica i Tudjmana, a protiv predsednika Srbije pok. Milosevica, napadajuci ga permanentno da je on kriv za rat. Drugo, Arsenije Dedic je mogao reci ali je cutao kao zaliven, a nije srpski cutati. Ako nista drugo u vreme kada je Arsenije kantautorisao nije bio zivotno ugrozen i mogao je reci. ALI TO NAM JE TAKO OD 1918. (u Bosni i od Berlina kongresa)jer su i kralj Aleksandar i knez Pavle favorizovali Hrvatstvo( knez im je dao drzavu prvi put u povjesti sveta 1938,9. Znaci stvaran polozaj da je bolje biti Hrvat nego Srbin u Yu. Tito je to samo nastavio. To je "POANTA".

   • Kulak says:

    Dražen Petrović,košarkaš,sin Srbina Jovana Petrovića,srpskog milicionera iz Trebinja do 1991.se izjašnjavao kao Srbin.Posle dolaska Tuđmana na vlast,počeo je mlatarati šahovnicom i glumatati da je "hrvat".To je puna i prava istina.

  • Ivana says:

   Ni jedan Srbin u hrvatskoj NE sme reći da je Srbin inače neći izvući živu glavu tako trba i hrvate u Srbiji učiti pameti a ne šta upravljaju Srbijom petokolonaši.

 4. Istina says:

  Izgleda ustase nisu svjesni da utamica ima drugo poluvreme. Dolazi vreme za naplatu. Platit ce za sve zlocine pocinjene nad Srbima I to krvlju. Nakon toga ni jedan ustasa nece preostati, I ne treba.

  • Veliki brat says:

   Pa vjerujem da biste vi to htjeli. Zato i jeste osuđeni za genocid. Jednostavno ste primitivni i nasilni divljaci.

   • Ivana says:

    Kaže ustaša genocidi koji su pobili milion Srba i još laju.

    • Veliki brat says:

     Smiješno je kad mi to piše pripadnik naroda koji se okitio genocidom na kraju 20. stoljeća.

 5. Jovan says:

  Otisao jer je vec 100% formatiran Hrvat, a to sto je na tzv. srpskoj listi ne znaci nista. Najveca, glupost koja se prica ovih dana je pomirenje zrtve Srba sa dzelatom ubicom Hrvatom.Jos gluplje je poredjenje pomirenje Francuskke i Nemacke je u Drugom ratu Nemci nisu imali logore, nisu u ijali milion Francuza, nisu 90-ih proterali pola milion Francuza[ valjda samo jedan poginuo od zardjali ekser... :))))]. Hrvati su ubili milon Srba, i proterali pola milion i sa teritorija gde do pre 100 godina nije bilo NI JEDNOG HRVATA; hiljadu godina u Dalmaciji, Dubrovniku, na ostrvima ziveli su iskljucivo Srbi, a tek Baranja, Vukovar, .... Jasno je ko je i zasto isao.

  • Veliki brat says:

   Nisi ti baš bistar, a još manje obrazovan.

   • Stojan says:

    Jesi li primetio da te niko ne konstatuje, udbašino odvratna?

    • Veliki brat says:

     Da, baš nitko. Čak si i ti propustio odgovoriti na moj komentar. :))))

   • Jovan says:

    To sto si ti ogranicen i sa znanjem i sa mozdanom masom i ne razumes tekst, ili se kosi sa tvojim "obrazovanjem", ja ti nisam kriv! Ali to je vazda bio problem glupih ljudi koji prolaskom kroz skolu misle da su obrazovani. I nije dzabe receno- "obrazovani" glupak je najgluplji. A ti se komentarom predstavljas da si bas taj tip licnosti.

    • Veliki brat says:

     Jovane, tvoj prethodni komentar je čista bajka. Činjenice su zasnovane na dokumentima, izvorima, a ne na epskim junačkim pjesmama i narodnim bajkama.

     • Jovan says:

      Popis Dubrovnika od samo 100god pre i ostalih jasno pokazuje da nije bilo ni jednog Hrvata tamo.

  • Janez je rekel, ne? says:

   Sad možete videti dećki tko će nam biti naš dvostruki špijun i dvostruki izdajnik. No, pa svaka moderna dežela ima to, za kaj pa ne bi imali i mi dećki? Živeli domači izdajčinki en korumpirani bezlični ljudej. Koliko samo Soroš plaća takve? verovatno dabl babl.

 6. deda mraz says:

  Ko je ovaj sa ovim izdajnickim prezimenom nije ni bitno i koga on predstavlja samo dragi bog zna,Srbi iz krajine koji su proterani sa punim pravom mogu da ga pljuju,a dacic,vucic i ovi ostali koji su ucestvovali u izdaji 1995 godine kada su Srbi proterani,treba da zatvore svoja smrdljiva usta jer su gori od ovoga milosevica.

 7. doktrina soka says:

  Poznato je u istoriji da su Srbi u Hrvatskoj radili za svoje interese a da ih boli patak za srpski narod.

  • da da says:

   Zato su ti krajiški Srbi imali na kapi dvoglavog srpskog orla i srpsku trobojku na ramenu 1991 god,a srbijanci su tek 2006 god znači punih 15 godina kasnije prihvatili te iste srpske znakove kao svoje,dotad su bili jugosloveni,a politički su još uvek..

  • Ivana says:

   Ne podmeći ustašo.

  • Miroslav says:

   Ma koje pomirenje. Čista glupost. Ustaše krive Srbiju za raspad Jugoslavije i sad ciljaju da još uzmu 10 000 hektara zemlje istočno od Dunava da bi to poslužilo da se zalete do Zemuna. Hrvate treba vojno poraziti i u Zagrebu tražiti da potopišu kapitulaciju. Tek onda će poštovati Srbe. Do tad će pišati po nama gde god da stignu. A taj majmun što je bio na proslavi a ne komemoraciji to je neki kreten koji se predstavlja da je Srbin a ustvari je Ustaša. Pravi Srbin može ići u Jasenovac na komemoraciju a na proslavu etničkog čišćenja nikad. To govori da nije Srbin.

 8. milorad2 says:

  oluja je bila zločinačka operacija najamnika i ratnih pasa, ekspedicija slična onima koje su spovodjene u j.americi ili kolonijalnoj africi.To što su ustaše sa NATO snagama "osvojile" knin je posledica DOGOVORA našeg "spasioca" i "velikog srbina" miloševića sa tudjmanom i povlačenja ključnih snaga sa ključnih tačaka pred ustaški napad.Lokalne seoske milicije naravno nisu bile obaveštene o tome a nisu ni bile u stanju da zadrže utaše i NATO i sva sreća na vreme su shvatili odakle vetar duva pa su uspeli da se povuku sa stnaovništvom , jer uopšte, dogovorom milošević-tudjman nije bilo predvidjeno da se stanovnici evakušu.Videćemo hrvate uskoro u pravom ratu, jer oni planiraju napad na r.srpsku i srbiju, ali prvo mora da se obračunaju sa turcima u sarajevu jer njihov plan o osvajanju bosne predvidja napad na slabije prvo, a znaju da ne mogu više da računaju na muslimane u bosni kao na saveznike za napad na r.srpsku.TO je plan ali pitanje je koliko je to realno i da li će uopšte da se krene u zagrebu tim putem jer oni su itekako svesni koliko su SLABI i da ne mogu da vode rat bez pomoći ne samo NATO avijacije nego su im neophodne i NATO trupe za to a pitanje je koliko je NATO oduševljen idejom pravljenja velike hrvatske.Njima trebaju MALE balkanske državice pa se tako ni "tisutljećni san" tzv."povjesne hrvatske " nikako ne uklapa u NATO vidjenje balkana jer oni jednostavno ne žele da imaju ovde vojnog i politčkog POBEDNIKA u stalno otvorenoj balkanskoj krizi, jer, to bi onda u vrlo kratkom vremenu bio potencijalni protivnik i problem isto kao i dve predjašnje jugoslavije.Ove psihopatske proslave "pobede" treba upravo gledati kao ono što i jesu, psihička bolest poremećenih likova koji nikako ne mogu da shvate sopstvenu IMPOTENCIJU u prošlosti a pogotovo u sadašnjem ternutku.Hrvatska je država koja opastaje samo zahvajujući izdašnim inekcijama keša iz EU i onoga trentuka kada to presuši to je nestabilna i potpuno neutemeljena tvorevina koja lako može da se uruši sama od sebe.Stvarno ne znam recimo kako će onda zadrže istru recimo u takvoj situaciji a ima tu još delova te veštačke države koji su vrlo slabo povezani sa zagrebom.Njima se bliži vrlo loše vreme a pripreme za rat sa srbijom su budalaština koju oni njeće preživeti sigurno.Čak i ako bi taj rat trajao 2-3 meseca to bi ih totalno izbacilo iz balansa a oni duži rat bez DIREKTNE i obilne pomoći NATO saveza u tehnici i TRUPAMA nisu u stanju da vode.Pošto su očigledno ludaci tamo na vlasti videćemo šta će se desiti jer prognozirati poteze u psihijatrijskom azilu je jako teško , svašta tamo bolesnicima može da padne napamet mada mi se čini da većina pati od "napoleonske" bolesti i da će ukoro umesto,da šibaju ruku u vazduh da je kače za dugme kaputa kao i svi veliki "pobednici":)Sledeć godine neće biti talambasanja u kninu jer oni planiraj uda izazovu neku krizu to je očigledno a pitanje je u kakvoj KRIZI će i sama ustaška hrvatska da bude i šta će se desiti sa njihovim mentorima u okviru EU ,nemačke i USa.Brisel je tenutno pusta kuća nemačka ima ozbiljna previranja u unutrašnjoj politici a USA pa za njih se ne zna ni da li će postojati u ovom formatu i to će se SVE dešavati zgusnuto u sledećih god. dana,korona je samo šlag na torti.

  • Jovan says:

   Glup si! Objasnjenje- verujes nato propagandi i drugosrbijancima da je predsednik Srbije Milosevic dogovorio okupaciju Krajine (pod zastitonm UN) od strane nato i ustasa!

 9. padre says:

  E pa nisu svi Miloševći isti!

  • Biogradlija says:

   Boris Milošević je rekao da IMA ŽELUDAC OTIĆI TAMO.To je značajna izjava.To je izjava sa skrivenim značenjem koja izražava svu muku jednog Srbina.Tu njegovu izjavu mi Srbi trebamo iskoristiti u budućem vremenu.

   • Jovan says:

    To znaci da hoce da jede, i da ce mu oni datii, i zato postao Hrvat (uvek je bolje bilo biti Hrvat i u Zagrebu, i u Beogradu od 1918), normalno je da ode i proslavi Oluju!

 10. VRSK says:

  Sramota i jako bedno od tog klovna Miloševića i Pupavca

  • Dražen Jovan Petrović says:

   Proputovao sam pola Evrope,bio sam i u SAD,Kanadi i Rusiji i mogu reći da nigdje nisam imao ni najmanjih problema što sam Srbin ili zbog toga što se izjašnjavam kao Srbin.Osim u hrvatskoj.Još pamtim gadnu scenu u Zadru.Moj je dojam da su hrvati posebna vrsta stvorova na zemaljskoj kugli,nešto najdivljije i najprimitivnije.Oni su drugačiji od svih.Oni su problem.Treba definitivno završiti s tim problemom.

   • Portopranco says:

    Da,najveći divljaci svijeta žive u Zadru.To su hrvatski genocidni divljaci.Oni su se naselili u taj stari talijanski grad Zaru nakon što je hrvatski komunistički diktator josip broz iz grada 1945.protjerao starosjedilačko talijansko stanovništvo.Tako su se u Zaru 1945.naselili dotepenci,hrvatsko genodidno divljaštvo.

  • Portopranco says:

   Pozdravljam sve Srbe u srpskim selima oko Zadra,a posebno Srbe u Islamu Grčkom,Kašiću i Smokoviću.

  • Ivana says:

   Još debelo sramnije šta Srbija nikako ne može zaštiti Srbe u Krajini i hrvatskoj a štiti hrvate ustaše po Srbiji.

 11. Za Srbiju says:

  Slažem se sa tekstom. I da dodam. Ovo je jasna poruka srbima u hrvackoj, da se prepuste kroatizaciji i unijatizaciji. Milošević i Pupovac, napustili su Srbstvo i odmetnuli se, a sa sobom odvlače srbe u hr.

 12. padre says:

  Ali,mora se priznati, da je sad mnogo poznatiji, nego prije!Pa njegova popularnost može se meriti sa onom od Karleuše,Stanije, Mime Ore,Mace Diskrecije,Soraje i tako dalje!Radi čovek na izgradnji svog brenda!

 13. Rista says:

  Joooj, lupanja majko mila. I od komentatora i od književnika članka. Neki sada koriste oba Slobodana Miloševića kao izdajnika i spominju "izdajničko ime". Slepci. Taj Milošević iz hrvatske nije značajan kao Srbin ako se svrsta u hrvatsku elitu a to je više nego morao. Da je on rekao "Ja sam Srbin i ne proslavljam hrvatske genocide" mogao je samo da spakuje kofere ako stigne jer tamo mu ne bi bilo nikakve pomoći. Niti Srbija njemu može pomoći niti je mogla da pomogne bilo kome za vreme raspada Jugoslavije jer raspad Jugoslavije nije izvršen iznutra, nego spolja a podržan je sa američkim avionima protiv kojih mi nismo imali nikakve šanse. Nisu hrabri hrvati očistili hrvatsku od Srba, nego američki avioni. Ni jedan Milošević tu nije mogao ništa. Ovaj hrvatski Milošević je otpisan kao Srbin odavno i mi svi to znamo, ali niko nije u stanju da mu pomogne. A što se tiče Prorokovića, krajnje sam iznenađen, mada nisam trebao biti. I ti Prorokovići jedan po jedan preskaču ko leteći zečevi. Toliko dvosmislen komentar nisam nikada pročitao. Nema tu spomena Amerike i bombardera, nego sve nešto da se izbegne pravi uzrok bežanja i poraza Srba. Tada ni Slovenija, ni Hrvatska ni Mjuslimani ni Mađari ni Albanci ni svi paraziti i nacisti zajedno koji su u Jugoslaviji živeli na srpskoj krvi, NISU BILI u stanju ni da dotaknu Srbe osim nekoliko kukavičkih napada a na kraju bi svi završili tamo gde treba i kako je trebalo, ali NATO na čelu sa Amerikom se umešao i vojno porazio Srbe. Nema toga više nigde, književnici više ne spominju jer imaju hrvatskog bivšeg i poraženog Srbina Miloševića i na njemu oštre "ono" kao zečevi a poltronski pisci kao Proroković mantraju o nekoj "elektrifikaciji" i beže svetlosne godine daleko od pravih uzroka Srpskog poraza i proterivanja Srba. Neće elektrifikacija vratiti naše i gotovo da nije ni važna osim u nekom mini lokalu. Tako se preleće i zamajava narod. A komentatori se posipaju pepelom i pljuju po naporima Miloševića i Srbije da sačuvaju šta se sačuvati moglo. Dosta su i sačuvali kakva sila nas je napala. A ta sila sigurno nije bila hrvatska oluja. Magarčine. Izađite iz magle. A Prorokoviću ako se sviđa, neka ostane u magli i neka luta. Možda dobije slatkiš oštreći pero i ono što zec oštri kad se siroma ženi, na srpskim reslovima koji preživljavaju svoje zadnje srpske dane. Otpisano, nažalost. A da li ćemo ga nekad vratiti u naš inventar...ostaje istoriji da reši. Bruke i sramote jedne. Ne pišite ako vam svest pretrnula a oču vam se ukočile. Ne pišite ako ste zaboravili šta je bilo. To više važi za Prorokovića nego za komentatore, jer komentatori su povodljivi. Da je proroković spomenuo NATO i Američke avione, komentatri bi bili sasvim drugačiji. Ali zec je pobego jer ker počeo da sere.

  • Rista says:

   Izvinjavam se tu za par komentatora koji klasično razumeju stvari, kao što je Milorad Drugi i stidljivi padre, ali većina ostalih se zalepila za preletački članak Prorokovića i nisu uspeli a nisu imali ni vremena da shvate koliko beznačaja se podmetnulo ljudima. To se zove skretanje pažnje, prijatelji moji. Razmišljajte sledeći put i ne jurcajte. Znam ja da "Sve me rane moga roda bole".

  • Leda says:

   @Rista, namerno se skreće pažnja sa glavnog neprijatelja srpskog naroda i organizatora proterivanja Srba. Samo da se nadovežem i podsetim na plansko delovanje protiv Srba SAO Krajine. Nećemo ići po "rekla-kazala", već ćemo sagledati kakvo je bilo realno stanje stvari u tom periodu. Znači, samo činjenice, a ne da se papagajski ponavljaju neke teze kao istočnjačke mantre. 1. Da li su iza Hrvatske stajale najjače imperijalističke sile, NATO, OUN, OEBS, Vatikan, EEZ i još mnoge druge organizacije? Jesu! 2. Da li su se iste politički, diplomatski, finansijski i vojno angažovale u korist Hrvatske? Jesu! 3. Da li je SB OUN doneo ove rezolucije koje su bile potpuno uperene protiv interesa Srba? Jeste!..... I sad ih treba dobro pročitati i posebno obratiti PAŽNJU NA GODINE kada su stupile na snagu. - Rezolucija 713. (1991.godina) - svaka promena granica izvojevana silom unutar Jugoslavije, neće se priznati. Znači, akcenat se stavlja na unutrašnje, a ne na spoljne granice SFRJ. - Rezolucija 724. (1991.godina) - verifikovan Vensov plan, koji je i pored ostalog regulisao povlačenje i skladištenje teškog srpskog naoružanja. - Rezolucija 762. (1992.godina) - bez obzira što je hrvatskoj vojsci naloženo da se povuče, omogućeno je da se nagomilaju ogromne snage njihove policije i time je u praksi legalizovana oružana operacija hrvatske vojske na Miljevačkom platou. - Rezolucija 752. i 769. - nalaže se da i poslednje jedinice JNA napuste teritoriju HR i BiH. - Rezolucija 815. (1993.godina) - utvrdjuje se da su zone pod zaštitom UN integralni deo Republike Hrvatske i time se praktično RSK izbacuje kao deo rešenja. - Čuvena rezolucija 820. (1993.godina) - maksimalno pooštravanje sankcija protiv SRJ, totalne sankcije, zabrana svaka vrsta saobraćaja van svoje teritorije, čak je i zabranjeno upućivanje humanitarne pomoći u RSK i RS. - Rezolucija 871. (1993.godina) - ukida se validnost RSK kao strane u procesu. - Rezolucija 981. (1995.godina) - ukida se UNPROFOR i osniva UNCRO. 4. Da li su ove rezolucije lukavo smišljene protiv celokupnog srpskog interesa? Jesu! 5. Da li je suspendovana stolica SRJ u Ujedinjenim nacijama? Jeste! 6. Da li smo imali saveznike? Nismo! 7. Da li su se trupe NATO alijanse nalazile na granicama bivše SFRJ, u Jadranskom moru? Jesu! 8. I da li je njihova saveznička komanda u Napulju bila u punoj borbenoj gotovosti? Jeste! 9. Da li je odnos boraca na strani Krajine naspram pripadnika hrvatske vojske pre "oluje", bio neravnopravan i na štetu Srba? Jeste! 10. Da li je u to vreme Srbija bila razvučena na još dva fronta? Jeste! 11. Da li je NATO pakt dejstvovao po RSK, protiv Republike Srpske, a kasnije izvršio agresiju na SRJ? Jeste!... I sad neka se kritičari Slobodana Miloševića i Srbije stave u njegovu poziciju. Da li bi mimo Ustava SRJ i u takvoj situaciji poslali VJ na teritoriju Hrvatske, koja je već bila podmuklo priznata kao nezavisna država? Da li bi objavili Hrvatskoj rat? I kako bi pored brojnih neprijatelja i prisustva NATO trupa, uputili borbene i adekvatno naoružane sastave? Da li bi preuzeli ogromnu odgovornost za masovne srpske pogibije i nesagledive posledice takvog postupka?

   • Jovan says:

    SVE TACNO.. I jos 12. Zapad ne postuje nikakve sporazume koje imalo imaju nesto povoljno za Srbe, koje Milosevic pod pretnjom bombardovanja prihvatao. Tako da je Z4, cisto zamajavanje naroda.  Pod 13. Beogradska "elita"(nato slepci) je bila sve vreme na stranu Hrvata, muslimana i Shiptara, i napadali Milosevica, govoreci "da se srpski narod ne brani u Knin, vec u Beograd". A kad je doslo na red bombardovanje Beograda, oni su opet bili na stranu Nato, kriveci opet Milosevica. I tako u krug.

 14. petrovgrad says:

  Danas Srbi imaju milon problema manje u Hrvatskoj, jer je Hrvata za milion manje.

  • Dražen Jovan Petrović says:

   Sve ide u prilog tome da hrvati sami sebe požderu.

 15. Erulian says:

  tzv, ndh su do sad bile povremene tvorevine katoličke evrope kojima se upinjala zatrti Srbe stvaranjem AntiSrba tj hrvata.Lepo im je išlo dok je bila s t v a r n o katolička, sa verujućim hordama koljača, zaslepljenim krstaškom pohlepom za krvlju i pljačkom. Sada, kada je evropa jedna uboga zla veštica na umoru, ne pomažu nikakve čarolije,podmuklosti i podvale.Verujući narod dolazi u evropu i živi oko evrope. To su muslimanski vernici, hrišćani Istočne i Južne Evrope (pravoslavci),narodi koji poštuju tradiciju, porodicu, veru i ljudskost. Katolici jednostavno nisu hrišćani već njihiv antipod. To su dokazali svojim činjenjem od svog otpadništva od Hrišćanstva ( velika Šizma) do današnjeg dana.Ceo katolički svet nije smogao snage da za 80 godina osudi makar osnivanje jedinog koncentracionog logora za decu u celom svetu i celoj poznatoj istoriji!!!Logora za Srbsku decu koju su masakrirali hrvati.Naprotiv, vrh katoličanstva radi na proiglašavanju za svetca Glavnog Koljača .A taj Milošević je samo njihov štrumf koji je zadržao našu boju. Da se stado evrope ne doseti. Srbima je s v e jasno.

  • Karital says:

   Osudili bi oni da ga je bilo!

 16. deda mraz says:

  Pa ja koliko vidim neki crvenog crnogorca s.milosevica prekrstisej u srbina iako nikad nije ni usao u crkvu sa svojom crvenom vesticom mirom koja isto kao i on beskrajno mrzila Srbe i da skratimo pricu ova fukara od coveka je izdala Srbe u Krajini isto kao i Srbe u Sarajevu i isto se nasladjivao i uzivao javno stoih je izdao idiot komunisticki.On je priznao tu nakaradu od drzave i on im je sve omogucio da sa sto manje gubitaka sto vise uniste Srbe u Krajini i na kraju dao im je i Vukovar bez borbe i ovaj sad idiot koji se isto preziva kao i on isto kao i on ponizava Srbe i uziva dok to radi.

 17. Rista says:

  Evo ga blista iz frižidera. Kad se odmrzne, biće mutna mrlja na srpskom nebu. Deda mraza je u Srbe usadio Tile. Neki se i danas ponose što su deda mrazevi. Nije Milošević nikog izdao, nego je sačuvao više nego što smo se nadali kada su nas uapsili i odveli u Dejton. Niko živi nije očekivao da će postati i opstati R Srpska. A tamo gde je morao, povukao je srpske jedinice jer su američki avioni neodbranjivo tukli i uništavali sve što naciljaju. Poslati tamo vojsku bilo bi pravo samoubistvo. Ameri bi se zaista radovali, pobili nam i vojsku i tehnologiju sa zadovoljstvom. Uspeo je da nas sačuva čak i 99. pa i posle. Ako je ikakve izdaje bilo, onda je Milošević izdan na kraju. Nije njega izdao srpski rod nego izrod. Najveći deo Srpskog naroda je bio uz Miloševića i u povlačenju i u pregovorima, ali eto, nije uspelo previše jer ispred bile najjače vojske ljudske istorije. Zapenjeni ljudi koji nemaju pojma šta pričaju, bolje da sačekaju da im se malo izbistri u glavi a ne da se proseravaju kao grlice i pljuju očajni otpor Srba u zadnjih 40 godina. Lepo su vas nakljukali sa zapadnim psiho pominjama. Mentalno ste se izvrnuli na stranu gde vas kao nesposobne malo pogurala gospoda iz CIJA psiho tima. Upitajte se šta bi bilo da je Milošević poklekao i poslao 50000 srba da sačuvaju Krajinu? Pa napali bi nas sa svih strana, bombardovali jopš tada srbiju a ne bi čekali do 99. Danas ne bi bilo ni Republike Srpske ni pola Crne gore a možda bi uspeo plan čak da se proteraju svi Srbi crnogorci a da to urade Hrvati i Albanci u duetu, naravno uz podršku NATOa. KAD NEMATE BLAGE VEZE ŠTA SE DOGAĐALO, MOLIM VAS, NE LUPAJTE KO MAKSIM PO DIVIZIJI.

  • Jovan says:

   TO JE TO! Glupi jos uvek veruju nato propagandi protiv Milosevica koja im je sluzila za konacnu okupaciju Srbije 2000.

  • Mišomor says:

   rista paćeniče, opet ti, tvoju objektivnu bolest ipak neće izlečiti tvoji nenormalni komentari.

  • Meho says:

   Ti Rista prijatelju nisi ništa bolji od ovog izdajnika i ti bi prodo svoju babu za jedan hrvatski metak?

 18. Beli Orao says:

  Nesloga i razdor , tipična srpska bolest!!!

 19. Portopranco says:

  Dok mi pričamo,Srbi u 250 srpskih sela oko Šibenika,Benkovca i Zadra nemaju vodu i struju.Srbi u srpskom selu Bribirske Mostine pored Šibenika iz kojeg je rodom otac Srbina Borisa Miloševića nemaju ni vodu ni struju.Do 1995.bilo je svega,bila su to vrlo bogata srpska sela.To hrvati rade namjerno,uništili su vodovodnu mrežu i dalekovode u čitavoj Sjevernoj Dalmaciji gdje su do 1995.Srbi bili 99% stanovništva,a hrvata u tom dijelu Dalmacije nije ni bilo.

  • Ivana says:

   A "Slobodanka" ustaškinja je tu da poziva na mir razumevanje kao šta su takvi umirivali Srbe kad su ih vodili u Jasenovac i druge hrvatske koljačke logore za Srbe. Samo ti smiruj "Slobodanka" ali ima da vas nema i Krajina ovaj put mora biti čista od petokolonaša kao ti i tebi slični beži za evropu kako rade svi pametni hrvati dok još stignete.

  • Veliki brat says:

   Koliko sela u Srbiji nema vodu i struju?

   • Kulak says:

    Sva srpska sela u Srbiji u kojima žive pripadnici hrvatske nacionalne manjine imaju i vodu i struju.Srbija je demokratska i pravna država u kojoj se poštuju ljudska i manjinska prava.To nije slučaj u hrvatskoj,šovinističkoj i genocidnoj tvorevini koja je izvršila etničko čišćenje i u kojoj se ljudska i nacionalna prava ne poštuju.

 20. Zenga says:

  Da, družiti se sa Hrvatima na proslavi zločina, takođe je priznavanje njihove svete slave, najsvetije hrvatske slave modernog doba - "Oluje" Aleluja! Kako će samo sveti Bog slaviti kada ih sve bude kuvao u paklenom loncu." Glupi Hrvati i svi oni koji imaju bilo kakve veze sa njihovim monstruoznim delima. Da naš Nikola Tesla nije otišao u Ameriku i njega bi oni zaklali kao mnoge njegove rođake. Dovoljno bi bilo to što su mu otac i majka iz čuvenih svešteničkih pravoslavnih porodica.

 21. Kulak says:

  Sreća da je naš Srbin Nikola Tesla otišao u Ameriku.Da je ostao u Smiljanu,sigurno bi od strane ustaša bio zaklan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *