ЕВО ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ БОРИС МИЛОШЕВИЋ ИШАО У КНИН!

ЕВО ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ БОРИС МИЛОШЕВИЋ ИШАО У КНИН!

8 августа 2020

Пише: Душан ПРОРОКОВИЋ

НЕСУМЊИВО, покушано је да се кроз српске медије и пласирање различитих порука учињено оправда, а последице једне одлуке релативизују.

Најпре поруком како Борис Милошевић одлази у Книн да ода пошту жртвама. Затим оценом Милорада Пуповца да се тиме ставља „крст на мржњу која доминира у Хрватској и у хрватско-српским односима“. Напослетку и афирмацијом тезе како је лако делити лекције из Београда, посматрајући положај Срба у Хрватској са стране, јер, треба се ставити у њихову кожу!Међутим, све оно што је пратило овогодишњу државну прославу хрватских домобрана у Книну учинило је да се учињено не може оправдати, а последице релативизовати.

Случајно или намерно, догађаји су демантовали сва наведена образложења.

Прво, председник Хрватске Зоран Милановић јасно је ставио до знања да се ради о прослави победе: „Доћи и славити овде, јер ово је прослава победе, и придружити се Хрватима у прослави није математичка једначина то је архитектура срца.“

Приликом те „величанствене победе“ поред убистава цивила која се броји хиљадама, протерано је близу четврт милиона људи. Највеће етничко чишћење на тлу Европе након Другог светског рата.

Иначе, запажено место на листи најмасовнијих етничких чишћења током Другог светског рата заузима НДХ.

Манифестација, дакле, није комеморација или парастос, већ има врло јасан карактер са снажном политичком поруком и жељом да се „Олуја“ уреже у колективно сећање као једна од најсветлијих тачака хрватске историје. За тим иде и целокупан „историјски оквир“ којим се образлаже зашто је до „Олује“ дошло и контекст ко је кривац за сукоб.

Друго, новински наслов „Близу Пленковића: Први пут представник Срба на прослави Олује“ (Радио Спутник, 05. 08. 2020) најбоље описује колико је улога Милошевића у свему овоме оријентисана ка стављању „крста на мржњу“. Милошевић није „поред Пленковића“, већ „близу Пленковића“.

Вероватно седе ближе један другом на седницама Владе, а у Книну се представник Срба нашао тамо где му протоколарно место и припада као потпредседнику овог органа.

Када се „ставља крст на мржњу“ политичка порука иде испред протокола, спремност да се чине уступци мора бити показана на симболичком нивоу, некада и више него у званичним саопштењима.

Хрватски премијер је ту ствар оставио свом другом потпредседнику, Томи Медведу. Историјска помирења не договарају потпредседници, нити се то чини далеко од „централне бине“, две недеље касније.

Треће, када је већ реч о двојици потпредседника, могуће је да ће кренути по српским селима у којима ни дан данас нема струје и воде. Јер, иако су исте ове две политичке странке, ХДЗ и СДСС још 2004. године договориле „стварање услова за повратак“, што је укључивало и реелектрификацију и обухватило скоро десет хиљада домаћинстава, то се још увек није десило, те осамдесетак села живи без струје, као пре једног века.

Јасна је намера да се одуговлачењем онемогућава масовнији повратак прогнаног становништва, али није јасно шта су и како радили политички представници Срба свих тих година.

У реду, лако је из Београда делити лекције, треба бити опрезан у давању оцена када се ради о неким тешким политичким темама и када је лако уочљиво да су појединци изложени жестоком притиску. Али, овде је у питању електрификација, па још и обавеза договорена у споразуму, а што није завршено.

Како ће сада решавати „тешка политичка питања“ политичари који деценију и по не могу осигурати елементарну ствар, за коју нису нужне милијарде из евро-фондова, нити доношење посебних великих стратегија?

О чему се ту ради? Каква је то политика?

Што је нуђено више објашњења у прилог одлуци да се заједно са хрватским руководством „прослави Олуја“, то су изношени све спорније ствари, које управо сведоче да је положај Срба у Хрватској данас једнако незавидан и сложен као што је и био, упркос томе што је рат завршен пре четврт века, а Хрватска у међувремену постала чланица ЕУ.Чак ни чланство, чак ни „европске вредности“, чак ни сви ти „милиони и вишегодишњи финансијски оквири“ из Брисела нису помогли да се заврши реелектрификација, што је најбоља илустрација свега.

И то је својеврсни доказ да несретни одлазак Бориса Милошевића нема никакве везе са било чим што је јавно саопштено.

Са једне стране, тај одлазак је највероватније био услов да се СДСС поново нађе у власти. А без власти, мањинске партије, у систему који је широко прихваћен у целој југоисточној Европи, не могу преживети, не могу вршити своју функцију, оправдати разлог постојања. Тако је другде, тако је и у Хрватској.

Тако је и са странкама мањина у Србији, тако је и са странкама Срба у окружењу.

Да ли је одлазак у Книн био вредан останка у власти? Процена СДСС била је да јесте. Колико је та процена исправна показаће време. Исто као што ће време показати колико су се ту појединци руководили својим, колико страначким, а колико неким ширим интересима.

Са друге стране, овим кораком се у свим будућим разговорима између Загреба и Београда „лоптица пребацује у српско двориште“. Списак „хрватских услова“ испостављен Београду, а чије неиспуњавање може бити и формална препрека даљим интеграцијама Србије у ЕУ добро је познат.

Покушај да се томе „контрира“ са питањем лошег положаја Срба у Хрватској сада је амортизован, јер, како то Београд може покретати ову тему, ако то не чине политички представници Срба у самој Хрватској!?

У том билатералном формату преговарачка позиција Србије сада је погоршана, Пленковићев потез је врло лукав и овим маневром је СДСС практично супротстављен званичном Београду. И ово је, заправо, најкритичније за будућност српско – хрватских односа.

У том контексту се учињено не може оправдати, нити се последице могу релативизовати. Чак и ако се „унутрашња потреба“ у Хрватској ,која се тиче даљег укорењивања „историјске истине“, како је Пленковић у обраћању нацији подвукао да је „Олуја била правно легитимна, војно неизбежна и политички нужна“, стави са стране (што је у политичкој пракси немогуће, али се овде наводи хипотетички), оно што се одиграло у Книну дугорочно ће оптеретити односе у будућности.

Једноставно, изгубљено је поверење у искреност намера, које ионако није било на високом нивоу.

Медијска халабука, објашњења и образложења, много приче о помирењу и сличном ту не могу ништа променити.

Милорад Пуповац је у праву када каже да се овако „ставља крст“. Да, крст се ставља, само не на мржњу, већ на било какво суштинско и садржинско отопљавање и поспешивање хрватско-српских односа.

(Све о Српској)

KOMENTARI74 коментара

 1. Ivan Grozni says:

  Exodus Srba dvadesetog veka je veci i katastrofalniji nego exsodus Jevreja iz Egipta. Veci po broju i veci po zrtvama.I Jevreji i Srbi su izbegli u obecanu zemlju./

  • Ivana says:

   Dok hrvati ustaše mašu šahovnicama po Srbiji usraša Tomislav Žigmanov još priča bestidno o ugroženosti hrvata ustaša u Srbiji umesto o ugroženosti Srba u hrvatskoj i Krajini koja je privremeno okupirana ne smeju ni da pisnu. Krivo i Srbi u Srbiji ćute vode ih ustaše iz Beograda za nos kao IDEA dobro ha?To samo dokazuje da su Srbi i u Srbiji govna i boje se i ćute umesto da svaki dan podsećaju komšije pa ustaše kako vas nije stid živeti u Srbiji posle onog što su vaši uradili Krajišnicima mrš u lepu vašu ali Srbi kukavice samo ćute.

   • Onisim says:

    Ima jedna divna rečenica kod Dostojevskog:,,Da bi se čovjek iz niskosti digao dušom,s drevnom je majkom zemljom sklopio savez zauvijek,,!!!Arsen je svoje grijehe otkajao tako,da je svoju sahranu sakrio od NDH.

    • Kulak says:

     Srbin Arsen Dedić je svojim smicalicama i majstorskim muljanjem samo pokazao i dokazao da u hrvatskoj zaista nije lako biti Srbin.

   • Slobodanka says:

    Ako bi u Srbi u Srbiji uradili to što ti zanovetaš onda bi i Srbi postali isti kao ustaše. Izgleda da tvom srcu ustaše iz rodnog kraja jako nedostaju, a ako ustaša nema onda bi ti da ih napraviš od Srba u Srbiji po svaku cenu, neizostavno, obavezno. Evo sve trčimo u ustašluk, čim nam Ivana klikne a mi skokom i trkom.

    • Ivana says:

     Ustaškinjo "Slobodanka" u biti Pepa ne štiti svoje ustaše i ne glumi Srpkinju ni deca iz obdaništa ti ne veruju.

     • Slobodanka says:

      Evo i od mene ti se prividja "ustaškinja", a to je čist dokaz koliko ti tvoje ustaše nedostaju jer pod istim nebom ste se rodili i odrastali u uslovima kroatske superkulture. Srbija je za vas ko mlaka, slaba i jadna voda jer nema žestokih ustaša, ama nikakva je.

     • Slobodanka says:

      Ti nam dovlačiš ustašluk u Srbiju, stalno se vrtiš oko tog za tebe veoma važnog cilja. Odraslo s ustašama, poludelo s ustašama i do smrti s ustašama, a verovatno i na onom svetu sa njima.

      • Ivana says:

       Bitno da ih je tebi žao ne cmizdri to su tvoji samo te naivne nisu ukapirali.

   • Slobodanka says:

    Hrvata u Srbiji je najviše bilo 1961 godine oko 196 hiljada, a od tada su neprestano u opadanju. Godine 1971 184.913, godine 1981 149.368, 1991> 105.306, godine 2002 > 70.602 Hrvata. Prema popisu stanovništva iz 2011 godine u Srbiji živi 57.900 Hrvata. Od toga u Vojvodini 47.033, a u Beogradu i u centralnoj Srbiji 10.867. NATO pakt je već napravio jednu agresiju na teritoriji Srbije štiteći njihove miljenike Šiptare sa KIM. Šta ti hočeš da postigneš sa tvojim sumanutim planovima? Da NATO-vci izvrše još jednu agresiju na teritoriji Srbije te da okupiraju i našu severnu pokrajinu Vojvodinu?

    • Slobodanka says:

     Od toga opasnije je stanje u BIH. Sa tim tvojim uvrnutim napadima ti bi ponovo da integrišeš Bošnjake i Hrvate u rat protiv Srba u Srpskoj, a oni više nemaju ni svoju vojsku. Ti zapravo srčano radiš u korist ustaškog faktora na celom prostoru bivše Jugoslavije. Ne čudi što ti je nik "Ivana", a mogla si biti i "Alojzija".

    • Ivana says:

     Opet ti nedostaju tvoji hrvati ustaše "Slobodanka" pročitana si odavno.

     • Слободанка says:

      Немаш ти способност за "читање" и разумевање, јер глупа си ко празан ћуп. Празан ћуп бар може да послужи за одлгање неке хране, а ти ниси ни толико корисна.

      • Ivana says:

       Podmećeš srpskom narodu ko Gebels usraškinjo.

       • Slobodanka says:

        Ako ti je toliko stalo idi u Hrvatsku pa se bori za preostali srpski narod u Hrvatskoj. Nego zasela si za računar i nas spopadaš ko manijakalna ludjakinja da ti odradimo posao. Srbija više ni o sebi ne vodi računa kako treba, a ti bi je tako bednu i nikakvu razapela ko pravu i sposobnu u juriš do Zagreba i do Berlina. Možda i do Fašingtona. Presloži ti malo daske u svojoj glavi, ako ih uopšte imaš.

  • Biogradlija says:

   Srbi u srpskom selu Islam Grčki kod Zadra ni dan danas namaju vodu i struju.U susednom selu Islam Latinski,katolici imaju.Zbog te i takve,rasističke i fašističke politike,koja je ruglo i sramota današnjice,hrvatsku treba bombardovati danonoćno.

   • Karital says:

    Spališ im devedeset prve selo, proteraš sve u Zadar i sada fali voda i struja.Potrudi se Parenta pa možda nešto i dobiješ?

 2. Kulak says:

  Ovaj postupak Srbina iz Šibenika Borisa Miloševića se preuveličava.On je tamo morao otići da sačuva radno mesto i egzistenciju za svoju porodicu, iako je to uradio sa mukom u želudcu.Taj njegov postupak neće imati apsolutno nikakav uticaj na srpsko-hrvatske odnose.I dalje će hrvati ostati divljački i genocidan narod koji mrzi nas Srbe.I dalje će hrvati biti jedini narod u istoriji koji je imao konc-logore za decu.I dalje će retki preostali Srbi u hrvatskoj biti maltretirani,a imovina Srpske Pravoslavne Crkve u hrvatskoj otimana.I dalje će navijači Crvene Zvezde i Partizana biti premlaćivani ako se pojave u Splitu.Sve će ostati isto,a mi Srbi moramo ozbiljno raditi na nabavi što je moguće jačeg oružja i iskoristiti najbolju moguću priliku da se osvetimo.I to je to.

  • Veliki brat says:

   Govoriš o "divljačim i genocidnim narodima", a onda završavaš tekst s traženjem "osvete". Pa tko je onda divljak i genocidan? Pogledaj se u ogledalo pa ćeš vidjeti! I to je to.

   • Ivana says:

    Ne boj se ustašo ima da vas nema.

   • Kulak says:

    Budi ti domoljub genocidne države koja ti 25 godina ne da ni vodu ni struju.

 3. Portopranco says:

  Ja znam sasvim sigurno da se čak i Arsen Dedić u tom Šibeniku iz kojeg je Srbin Boris Milošević bojao i ustručavao reći da je Srbin iako je njegov otac Jovan Dedić punih 25 godina bio predsjednik Srpske Pravoslavne Crkvene Opštine u Šibeniku.Iako se njegov rođeni brat Milutin Dedić koji živi u Beogradu oduvijek javno izjašnjava kao Srbin i čovjek je vrlo blizak Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.Isto tako znam da se košarkaš Dražen Petrović bojao u Šibeniku reći da je Srbin,iako je njegov rođeni otac Jovan Petrović žestoki Srbin iz Trebinja.Meni je otac Srbin iz Benkovca,živim u Trstu,posvuda u Italiji se izjašnjavam s ponosom kao Srbin i nemam ni najmanjeg problema s tim.Tako je to u Italiji,slobodnoj i demokratskoj evropskoj zemlji.Pa šta onda više reći o toj sramotnoj hrvatskoj državici u kojoj Srbi nemaju nikakva ljudska i nacionalna prava.Ta i takva hrvatska je samo jedno anticivilizacijsko ruglo i veliko zlo.

  • Jovan says:

   Ispravka. Drazen Petrovic je bio zestoko protiv Srba, i sve vreme rata radio za Nezavisnu Drzavu Hrvatsku i Tudjmana, ali njemu ne zameram jer je ceo ,BG i "beogradska elita" sve vreme rata bili za NDH i Mesica i Tudjmana, a protiv predsednika Srbije pok. Milosevica, napadajuci ga permanentno da je on kriv za rat. Drugo, Arsenije Dedic je mogao reci ali je cutao kao zaliven, a nije srpski cutati. Ako nista drugo u vreme kada je Arsenije kantautorisao nije bio zivotno ugrozen i mogao je reci. ALI TO NAM JE TAKO OD 1918. (u Bosni i od Berlina kongresa)jer su i kralj Aleksandar i knez Pavle favorizovali Hrvatstvo( knez im je dao drzavu prvi put u povjesti sveta 1938,9. Znaci stvaran polozaj da je bolje biti Hrvat nego Srbin u Yu. Tito je to samo nastavio. To je "POANTA".

   • Kulak says:

    Dražen Petrović,košarkaš,sin Srbina Jovana Petrovića,srpskog milicionera iz Trebinja do 1991.se izjašnjavao kao Srbin.Posle dolaska Tuđmana na vlast,počeo je mlatarati šahovnicom i glumatati da je "hrvat".To je puna i prava istina.

  • Ivana says:

   Ni jedan Srbin u hrvatskoj NE sme reći da je Srbin inače neći izvući živu glavu tako trba i hrvate u Srbiji učiti pameti a ne šta upravljaju Srbijom petokolonaši.

 4. Istina says:

  Izgleda ustase nisu svjesni da utamica ima drugo poluvreme. Dolazi vreme za naplatu. Platit ce za sve zlocine pocinjene nad Srbima I to krvlju. Nakon toga ni jedan ustasa nece preostati, I ne treba.

  • Veliki brat says:

   Pa vjerujem da biste vi to htjeli. Zato i jeste osuđeni za genocid. Jednostavno ste primitivni i nasilni divljaci.

   • Ivana says:

    Kaže ustaša genocidi koji su pobili milion Srba i još laju.

    • Veliki brat says:

     Smiješno je kad mi to piše pripadnik naroda koji se okitio genocidom na kraju 20. stoljeća.

 5. Jovan says:

  Otisao jer je vec 100% formatiran Hrvat, a to sto je na tzv. srpskoj listi ne znaci nista. Najveca, glupost koja se prica ovih dana je pomirenje zrtve Srba sa dzelatom ubicom Hrvatom.Jos gluplje je poredjenje pomirenje Francuskke i Nemacke je u Drugom ratu Nemci nisu imali logore, nisu u ijali milion Francuza, nisu 90-ih proterali pola milion Francuza[ valjda samo jedan poginuo od zardjali ekser... :))))]. Hrvati su ubili milon Srba, i proterali pola milion i sa teritorija gde do pre 100 godina nije bilo NI JEDNOG HRVATA; hiljadu godina u Dalmaciji, Dubrovniku, na ostrvima ziveli su iskljucivo Srbi, a tek Baranja, Vukovar, .... Jasno je ko je i zasto isao.

  • Veliki brat says:

   Nisi ti baš bistar, a još manje obrazovan.

   • Stojan says:

    Јеси ли приметио да те нико не констатује, удбашино одвратна?

    • Veliki brat says:

     Da, baš nitko. Čak si i ti propustio odgovoriti na moj komentar. :))))

   • Jovan says:

    To sto si ti ogranicen i sa znanjem i sa mozdanom masom i ne razumes tekst, ili se kosi sa tvojim "obrazovanjem", ja ti nisam kriv! Ali to je vazda bio problem glupih ljudi koji prolaskom kroz skolu misle da su obrazovani. I nije dzabe receno- "obrazovani" glupak je najgluplji. A ti se komentarom predstavljas da si bas taj tip licnosti.

    • Veliki brat says:

     Jovane, tvoj prethodni komentar je čista bajka. Činjenice su zasnovane na dokumentima, izvorima, a ne na epskim junačkim pjesmama i narodnim bajkama.

     • Jovan says:

      Popis Dubrovnika od samo 100god pre i ostalih jasno pokazuje da nije bilo ni jednog Hrvata tamo.

  • Janez je rekel, ne? says:

   Sad možete videti dećki tko će nam biti naš dvostruki špijun i dvostruki izdajnik. No, pa svaka moderna dežela ima to, za kaj pa ne bi imali i mi dećki? Živeli domači izdajčinki en korumpirani bezlični ljudej. Koliko samo Soroš plaća takve? verovatno dabl babl.

 6. deda mraz says:

  Ko je ovaj sa ovim izdajnickim prezimenom nije ni bitno i koga on predstavlja samo dragi bog zna,Srbi iz krajine koji su proterani sa punim pravom mogu da ga pljuju,a dacic,vucic i ovi ostali koji su ucestvovali u izdaji 1995 godine kada su Srbi proterani,treba da zatvore svoja smrdljiva usta jer su gori od ovoga milosevica.

 7. doktrina soka says:

  Poznato je u istoriji da su Srbi u Hrvatskoj radili za svoje interese a da ih boli patak za srpski narod.

  • da da says:

   Zato su ti krajiški Srbi imali na kapi dvoglavog srpskog orla i srpsku trobojku na ramenu 1991 god,a srbijanci su tek 2006 god znači punih 15 godina kasnije prihvatili te iste srpske znakove kao svoje,dotad su bili jugosloveni,a politički su još uvek..

  • Miroslav says:

   Ма које помирење. Чиста глупост. Усташе криве Србију за распад Југославије и сад циљају да још узму 10 000 хектара земље источно од Дунава да би то послужило да се залете до Земуна. Хрвате треба војно поразити и у Загребу тражити да потопишу капитулацију. Тек онда ће поштовати Србе. До тад ће пишати по нама где год да стигну. А тај мајмун што је био на прослави а не комеморацији то је неки кретен који се представља да је Србин а уствари је Усташа. Прави Србин може ићи у Јасеновац на комеморацију а на прославу етничког чишћења никад. То говори да није Србин.

 8. milorad2 says:

  oluja je bila zločinačka operacija najamnika i ratnih pasa, ekspedicija slična onima koje su spovodjene u j.americi ili kolonijalnoj africi.To što su ustaše sa NATO snagama "osvojile" knin je posledica DOGOVORA našeg "spasioca" i "velikog srbina" miloševića sa tudjmanom i povlačenja ključnih snaga sa ključnih tačaka pred ustaški napad.Lokalne seoske milicije naravno nisu bile obaveštene o tome a nisu ni bile u stanju da zadrže utaše i NATO i sva sreća na vreme su shvatili odakle vetar duva pa su uspeli da se povuku sa stnaovništvom , jer uopšte, dogovorom milošević-tudjman nije bilo predvidjeno da se stanovnici evakušu.Videćemo hrvate uskoro u pravom ratu, jer oni planiraju napad na r.srpsku i srbiju, ali prvo mora da se obračunaju sa turcima u sarajevu jer njihov plan o osvajanju bosne predvidja napad na slabije prvo, a znaju da ne mogu više da računaju na muslimane u bosni kao na saveznike za napad na r.srpsku.TO je plan ali pitanje je koliko je to realno i da li će uopšte da se krene u zagrebu tim putem jer oni su itekako svesni koliko su SLABI i da ne mogu da vode rat bez pomoći ne samo NATO avijacije nego su im neophodne i NATO trupe za to a pitanje je koliko je NATO oduševljen idejom pravljenja velike hrvatske.Njima trebaju MALE balkanske državice pa se tako ni "tisutljećni san" tzv."povjesne hrvatske " nikako ne uklapa u NATO vidjenje balkana jer oni jednostavno ne žele da imaju ovde vojnog i politčkog POBEDNIKA u stalno otvorenoj balkanskoj krizi, jer, to bi onda u vrlo kratkom vremenu bio potencijalni protivnik i problem isto kao i dve predjašnje jugoslavije.Ove psihopatske proslave "pobede" treba upravo gledati kao ono što i jesu, psihička bolest poremećenih likova koji nikako ne mogu da shvate sopstvenu IMPOTENCIJU u prošlosti a pogotovo u sadašnjem ternutku.Hrvatska je država koja opastaje samo zahvajujući izdašnim inekcijama keša iz EU i onoga trentuka kada to presuši to je nestabilna i potpuno neutemeljena tvorevina koja lako može da se uruši sama od sebe.Stvarno ne znam recimo kako će onda zadrže istru recimo u takvoj situaciji a ima tu još delova te veštačke države koji su vrlo slabo povezani sa zagrebom.Njima se bliži vrlo loše vreme a pripreme za rat sa srbijom su budalaština koju oni njeće preživeti sigurno.Čak i ako bi taj rat trajao 2-3 meseca to bi ih totalno izbacilo iz balansa a oni duži rat bez DIREKTNE i obilne pomoći NATO saveza u tehnici i TRUPAMA nisu u stanju da vode.Pošto su očigledno ludaci tamo na vlasti videćemo šta će se desiti jer prognozirati poteze u psihijatrijskom azilu je jako teško , svašta tamo bolesnicima može da padne napamet mada mi se čini da većina pati od "napoleonske" bolesti i da će ukoro umesto,da šibaju ruku u vazduh da je kače za dugme kaputa kao i svi veliki "pobednici":)Sledeć godine neće biti talambasanja u kninu jer oni planiraj uda izazovu neku krizu to je očigledno a pitanje je u kakvoj KRIZI će i sama ustaška hrvatska da bude i šta će se desiti sa njihovim mentorima u okviru EU ,nemačke i USa.Brisel je tenutno pusta kuća nemačka ima ozbiljna previranja u unutrašnjoj politici a USA pa za njih se ne zna ni da li će postojati u ovom formatu i to će se SVE dešavati zgusnuto u sledećih god. dana,korona je samo šlag na torti.

  • Jovan says:

   Glup si! Objasnjenje- verujes nato propagandi i drugosrbijancima da je predsednik Srbije Milosevic dogovorio okupaciju Krajine (pod zastitonm UN) od strane nato i ustasa!

  • Biogradlija says:

   Boris Milošević je rekao da IMA ŽELUDAC OTIĆI TAMO.To je značajna izjava.To je izjava sa skrivenim značenjem koja izražava svu muku jednog Srbina.Tu njegovu izjavu mi Srbi trebamo iskoristiti u budućem vremenu.

   • Jovan says:

    To znaci da hoce da jede, i da ce mu oni datii, i zato postao Hrvat (uvek je bolje bilo biti Hrvat i u Zagrebu, i u Beogradu od 1918), normalno je da ode i proslavi Oluju!

 9. VRSK says:

  Sramota i jako bedno od tog klovna Miloševića i Pupavca

  • Dražen Jovan Petrović says:

   Proputovao sam pola Evrope,bio sam i u SAD,Kanadi i Rusiji i mogu reći da nigdje nisam imao ni najmanjih problema što sam Srbin ili zbog toga što se izjašnjavam kao Srbin.Osim u hrvatskoj.Još pamtim gadnu scenu u Zadru.Moj je dojam da su hrvati posebna vrsta stvorova na zemaljskoj kugli,nešto najdivljije i najprimitivnije.Oni su drugačiji od svih.Oni su problem.Treba definitivno završiti s tim problemom.

   • Portopranco says:

    Da,najveći divljaci svijeta žive u Zadru.To su hrvatski genocidni divljaci.Oni su se naselili u taj stari talijanski grad Zaru nakon što je hrvatski komunistički diktator josip broz iz grada 1945.protjerao starosjedilačko talijansko stanovništvo.Tako su se u Zaru 1945.naselili dotepenci,hrvatsko genodidno divljaštvo.

  • Portopranco says:

   Pozdravljam sve Srbe u srpskim selima oko Zadra,a posebno Srbe u Islamu Grčkom,Kašiću i Smokoviću.

  • Ivana says:

   Još debelo sramnije šta Srbija nikako ne može zaštiti Srbe u Krajini i hrvatskoj a štiti hrvate ustaše po Srbiji.

 10. За Србију says:

  Slažem se sa tekstom. I da dodam. Ovo je jasna poruka srbima u hrvackoj, da se prepuste kroatizaciji i unijatizaciji. Milošević i Pupovac, napustili su Srbstvo i odmetnuli se, a sa sobom odvlače srbe u hr.

 11. padre says:

  Ali,mora se priznati, da je sad mnogo poznatiji, nego prije!Pa njegova popularnost može se meriti sa onom od Karleuše,Stanije, Mime Ore,Mace Diskrecije,Soraje i tako dalje!Radi čovek na izgradnji svog brenda!

 12. Риста says:

  Јооој, лупања мајко мила. И од коментатора и од књижевника чланка. Неки сада користе оба Слободана Милошевића као издајника и спомињу "издајничко име". Слепци. Тај Милошевић из хрватске није значајан као Србин ако се сврста у хрватску елиту а то је више него морао. Да је он рекао "Ја сам Србин и не прослављам хрватске геноциде" могао је само да спакује кофере ако стигне јер тамо му не би било никакве помоћи. Нити Србија њему може помоћи нити је могла да помогне било коме за време распада Југославије јер распад Југославије није извршен изнутра, него споља а подржан је са америчким авионима против којих ми нисмо имали никакве шансе. Нису храбри хрвати очистили хрватску од Срба, него амерички авиони. Ни један Милошевић ту није могао ништа. Овај хрватски Милошевић је отписан као Србин одавно и ми сви то знамо, али нико није у стању да му помогне. А што се тиче Пророковића, крајње сам изненађен, мада нисам требао бити. И ти Пророковићи један по један прескачу ко летећи зечеви. Толико двосмислен коментар нисам никада прочитао. Нема ту спомена Америке и бомбардера, него све нешто да се избегне прави узрок бежања и пораза Срба. Тада ни Словенија, ни Хрватска ни Мјуслимани ни Мађари ни Албанци ни сви паразити и нацисти заједно који су у Југославији живели на српској крви, НИСУ БИЛИ у стању ни да дотакну Србе осим неколико кукавичких напада а на крају би сви завршили тамо где треба и како је требало, али НАТО на челу са Америком се умешао и војно поразио Србе. Нема тога више нигде, књижевници више не спомињу јер имају хрватског бившег и пораженог Србина Милошевића и на њему оштре "оно" као зечеви а полтронски писци као Пророковић мантрају о некој "електрификацији" и беже светлосне године далеко од правих узрока Српског пораза и протеривања Срба. Неће електрификација вратити наше и готово да није ни важна осим у неком мини локалу. Тако се прелеће и замајава народ. А коментатори се посипају пепелом и пљују по напорима Милошевића и Србије да сачувају шта се сачувати могло. Доста су и сачували каква сила нас је напала. А та сила сигурно није била хрватска олуја. Магарчине. Изађите из магле. А Пророковићу ако се свиђа, нека остане у магли и нека лута. Можда добије слаткиш оштрећи перо и оно што зец оштри кад се сирома жени, на српским ресловима који преживљавају своје задње српске дане. Отписано, нажалост. А да ли ћемо га некад вратити у наш инвентар...остаје историји да реши. Бруке и срамоте једне. Не пишите ако вам свест претрнула а очу вам се укочиле. Не пишите ако сте заборавили шта је било. То више важи за Пророковића него за коментаторе, јер коментатори су поводљиви. Да је пророковић споменуо НАТО и Америчке авионе, коментатри би били сасвим другачији. Али зец је побего јер кер почео да сере.

  • Риста says:

   Извињавам се ту за пар коментатора који класично разумеју ствари, као што је Mилорад Други и стидљиви падре, али већина осталих се залепила за прелетачки чланак Пророковића и нису успели а нису имали ни времена да схвате колико безначаја се подметнуло људима. То се зове скретање пажње, пријатељи моји. Размишљајте следећи пут и не јурцајте. Знам ја да "Све ме ране мога рода боле".

  • Leda says:

   @Rista, namerno se skreće pažnja sa glavnog neprijatelja srpskog naroda i organizatora proterivanja Srba. Samo da se nadovežem i podsetim na plansko delovanje protiv Srba SAO Krajine. Nećemo ići po "rekla-kazala", već ćemo sagledati kakvo je bilo realno stanje stvari u tom periodu. Znači, samo činjenice, a ne da se papagajski ponavljaju neke teze kao istočnjačke mantre. 1. Da li su iza Hrvatske stajale najjače imperijalističke sile, NATO, OUN, OEBS, Vatikan, EEZ i još mnoge druge organizacije? Jesu! 2. Da li su se iste politički, diplomatski, finansijski i vojno angažovale u korist Hrvatske? Jesu! 3. Da li je SB OUN doneo ove rezolucije koje su bile potpuno uperene protiv interesa Srba? Jeste!..... I sad ih treba dobro pročitati i posebno obratiti PAŽNJU NA GODINE kada su stupile na snagu. - Rezolucija 713. (1991.godina) - svaka promena granica izvojevana silom unutar Jugoslavije, neće se priznati. Znači, akcenat se stavlja na unutrašnje, a ne na spoljne granice SFRJ. - Rezolucija 724. (1991.godina) - verifikovan Vensov plan, koji je i pored ostalog regulisao povlačenje i skladištenje teškog srpskog naoružanja. - Rezolucija 762. (1992.godina) - bez obzira što je hrvatskoj vojsci naloženo da se povuče, omogućeno je da se nagomilaju ogromne snage njihove policije i time je u praksi legalizovana oružana operacija hrvatske vojske na Miljevačkom platou. - Rezolucija 752. i 769. - nalaže se da i poslednje jedinice JNA napuste teritoriju HR i BiH. - Rezolucija 815. (1993.godina) - utvrdjuje se da su zone pod zaštitom UN integralni deo Republike Hrvatske i time se praktično RSK izbacuje kao deo rešenja. - Čuvena rezolucija 820. (1993.godina) - maksimalno pooštravanje sankcija protiv SRJ, totalne sankcije, zabrana svaka vrsta saobraćaja van svoje teritorije, čak je i zabranjeno upućivanje humanitarne pomoći u RSK i RS. - Rezolucija 871. (1993.godina) - ukida se validnost RSK kao strane u procesu. - Rezolucija 981. (1995.godina) - ukida se UNPROFOR i osniva UNCRO. 4. Da li su ove rezolucije lukavo smišljene protiv celokupnog srpskog interesa? Jesu! 5. Da li je suspendovana stolica SRJ u Ujedinjenim nacijama? Jeste! 6. Da li smo imali saveznike? Nismo! 7. Da li su se trupe NATO alijanse nalazile na granicama bivše SFRJ, u Jadranskom moru? Jesu! 8. I da li je njihova saveznička komanda u Napulju bila u punoj borbenoj gotovosti? Jeste! 9. Da li je odnos boraca na strani Krajine naspram pripadnika hrvatske vojske pre "oluje", bio neravnopravan i na štetu Srba? Jeste! 10. Da li je u to vreme Srbija bila razvučena na još dva fronta? Jeste! 11. Da li je NATO pakt dejstvovao po RSK, protiv Republike Srpske, a kasnije izvršio agresiju na SRJ? Jeste!... I sad neka se kritičari Slobodana Miloševića i Srbije stave u njegovu poziciju. Da li bi mimo Ustava SRJ i u takvoj situaciji poslali VJ na teritoriju Hrvatske, koja je već bila podmuklo priznata kao nezavisna država? Da li bi objavili Hrvatskoj rat? I kako bi pored brojnih neprijatelja i prisustva NATO trupa, uputili borbene i adekvatno naoružane sastave? Da li bi preuzeli ogromnu odgovornost za masovne srpske pogibije i nesagledive posledice takvog postupka?

   • Jovan says:

    SVE TACNO.. I jos 12. Zapad ne postuje nikakve sporazume koje imalo imaju nesto povoljno za Srbe, koje Milosevic pod pretnjom bombardovanja prihvatao. Tako da je Z4, cisto zamajavanje naroda.  Pod 13. Beogradska "elita"(nato slepci) je bila sve vreme na stranu Hrvata, muslimana i Shiptara, i napadali Milosevica, govoreci "da se srpski narod ne brani u Knin, vec u Beograd". A kad je doslo na red bombardovanje Beograda, oni su opet bili na stranu Nato, kriveci opet Milosevica. I tako u krug.

 13. petrovgrad says:

  Danas Srbi imaju milon problema manje u Hrvatskoj, jer je Hrvata za milion manje.

  • Dražen Jovan Petrović says:

   Sve ide u prilog tome da hrvati sami sebe požderu.

 14. Erulian says:

  tzv, ndh su do sad bile povremene tvorevine katoličke evrope kojima se upinjala zatrti Srbe stvaranjem AntiSrba tj hrvata.Lepo im je išlo dok je bila s t v a r n o katolička, sa verujućim hordama koljača, zaslepljenim krstaškom pohlepom za krvlju i pljačkom. Sada, kada je evropa jedna uboga zla veštica na umoru, ne pomažu nikakve čarolije,podmuklosti i podvale.Verujući narod dolazi u evropu i živi oko evrope. To su muslimanski vernici, hrišćani Istočne i Južne Evrope (pravoslavci),narodi koji poštuju tradiciju, porodicu, veru i ljudskost. Katolici jednostavno nisu hrišćani već njihiv antipod. To su dokazali svojim činjenjem od svog otpadništva od Hrišćanstva ( velika Šizma) do današnjeg dana.Ceo katolički svet nije smogao snage da za 80 godina osudi makar osnivanje jedinog koncentracionog logora za decu u celom svetu i celoj poznatoj istoriji!!!Logora za Srbsku decu koju su masakrirali hrvati.Naprotiv, vrh katoličanstva radi na proiglašavanju za svetca Glavnog Koljača .A taj Milošević je samo njihov štrumf koji je zadržao našu boju. Da se stado evrope ne doseti. Srbima je s v e jasno.

 15. deda mraz says:

  Pa ja koliko vidim neki crvenog crnogorca s.milosevica prekrstisej u srbina iako nikad nije ni usao u crkvu sa svojom crvenom vesticom mirom koja isto kao i on beskrajno mrzila Srbe i da skratimo pricu ova fukara od coveka je izdala Srbe u Krajini isto kao i Srbe u Sarajevu i isto se nasladjivao i uzivao javno stoih je izdao idiot komunisticki.On je priznao tu nakaradu od drzave i on im je sve omogucio da sa sto manje gubitaka sto vise uniste Srbe u Krajini i na kraju dao im je i Vukovar bez borbe i ovaj sad idiot koji se isto preziva kao i on isto kao i on ponizava Srbe i uziva dok to radi.

 16. Риста says:

  Ево га блиста из фрижидера. Кад се одмрзне, биће мутна мрља на српском небу. Деда мраза је у Србе усадио Тиле. Неки се и данас поносе што су деда мразеви. Није Милошевић никог издао, него је сачувао више него што смо се надали када су нас уапсили и одвели у Дејтон. Нико живи није очекивао да ће постати и опстати Р Српска. А тамо где је морао, повукао је српске јединице јер су амерички авиони неодбрањиво тукли и уништавали све што нациљају. Послати тамо војску било би право самоубиство. Амери би се заиста радовали, побили нам и војску и технологију са задовољством. Успео је да нас сачува чак и 99. па и после. Ако је икакве издаје било, онда је Милошевић издан на крају. Није њега издао српски род него изрод. Највећи део Српског народа је био уз Милошевића и у повлачењу и у преговорима, али ето, није успело превише јер испред биле најјаче војске људске историје. Запењени људи који немају појма шта причају, боље да сачекају да им се мало избистри у глави а не да се просеравају као грлице и пљују очајни отпор Срба у задњих 40 година. Лепо су вас накљукали са западним психо помињама. Ментално сте се изврнули на страну где вас као неспособне мало погурала господа из ЦИЈА психо тима. Упитајте се шта би било да је Милошевић поклекао и послао 50000 срба да сачувају Крајину? Па напали би нас са свих страна, бомбардовали јопш тада србију а не би чекали до 99. Данас не би било ни Републике Српске ни пола Црне горе а можда би успео план чак да се протерају сви Срби црногорци а да то ураде Хрвати и Албанци у дуету, наравно уз подршку НАТОа. КАД НЕМАТЕ БЛАГЕ ВЕЗЕ ШТА СЕ ДОГАЂАЛО, МОЛИМ ВАС, НЕ ЛУПАЈТЕ КО МАКСИМ ПО ДИВИЗИЈИ.

  • Jovan says:

   TO JE TO! Glupi jos uvek veruju nato propagandi protiv Milosevica koja im je sluzila za konacnu okupaciju Srbije 2000.

  • Mišomor says:

   rista paćeniče, opet ti, tvoju objektivnu bolest ipak neće izlečiti tvoji nenormalni komentari.

  • Meho says:

   Ti Rista prijatelju nisi ništa bolji od ovog izdajnika i ti bi prodo svoju babu za jedan hrvatski metak?

 17. Portopranco says:

  Dok mi pričamo,Srbi u 250 srpskih sela oko Šibenika,Benkovca i Zadra nemaju vodu i struju.Srbi u srpskom selu Bribirske Mostine pored Šibenika iz kojeg je rodom otac Srbina Borisa Miloševića nemaju ni vodu ni struju.Do 1995.bilo je svega,bila su to vrlo bogata srpska sela.To hrvati rade namjerno,uništili su vodovodnu mrežu i dalekovode u čitavoj Sjevernoj Dalmaciji gdje su do 1995.Srbi bili 99% stanovništva,a hrvata u tom dijelu Dalmacije nije ni bilo.

  • Ivana says:

   A "Slobodanka" ustaškinja je tu da poziva na mir razumevanje kao šta su takvi umirivali Srbe kad su ih vodili u Jasenovac i druge hrvatske koljačke logore za Srbe. Samo ti smiruj "Slobodanka" ali ima da vas nema i Krajina ovaj put mora biti čista od petokolonaša kao ti i tebi slični beži za evropu kako rade svi pametni hrvati dok još stignete.

  • Veliki brat says:

   Koliko sela u Srbiji nema vodu i struju?

   • Kulak says:

    Sva srpska sela u Srbiji u kojima žive pripadnici hrvatske nacionalne manjine imaju i vodu i struju.Srbija je demokratska i pravna država u kojoj se poštuju ljudska i manjinska prava.To nije slučaj u hrvatskoj,šovinističkoj i genocidnoj tvorevini koja je izvršila etničko čišćenje i u kojoj se ljudska i nacionalna prava ne poštuju.

 18. Zenga says:

  Da, družiti se sa Hrvatima na proslavi zločina, takođe je priznavanje njihove svete slave, najsvetije hrvatske slave modernog doba - "Oluje" Aleluja! Kako će samo sveti Bog slaviti kada ih sve bude kuvao u paklenom loncu." Glupi Hrvati i svi oni koji imaju bilo kakve veze sa njihovim monstruoznim delima. Da naš Nikola Tesla nije otišao u Ameriku i njega bi oni zaklali kao mnoge njegove rođake. Dovoljno bi bilo to što su mu otac i majka iz čuvenih svešteničkih pravoslavnih porodica.

 19. Kulak says:

  Sreća da je naš Srbin Nikola Tesla otišao u Ameriku.Da je ostao u Smiljanu,sigurno bi od strane ustaša bio zaklan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u