ЕВО ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ МАКРОН ПРОТИВ Србије у ЕУ!

EVO ZBOG ČEGA JE MAKRON PROTIV Srbije u EU!

19 aprila 2018

U Evropskoj uniji tek nekoliko glasova zagovara da treba da se obustavi proširenje, a poslednji je to izrekao juče francuski predsednik Emanuel Makron.

Kako je Makron rekao za agenciju „Asošijejted pres“, dok se u EU do kraja ne sprovedu temeljne reforme ne sme biti proširenja zajednice evropskih naroda. Ipak, naglasio je da želi da zemlje Zapadnog Balkana ostanu „usidrene“ na evropskom projektu, ali da nije trenutak da se bilo koja nova članica primi u Uniju.

– Podržaću proširenje samo nakon produbljenja i reforme naše Evrope – rekao je Makron.

Francuski predsednik koji se sve više ističe kao lider na međunarodnoj sceni, istakao je da ne želi Balkan koji se okreće prema Turskoj ili Rusiji, ali ne želi ni da Evropa koja funkcioniše sa poteškoćama sa trenutnih 28 članica, nastavi da galopira sutra sa 30 ili 32 članice, po istim pravilima.– Sudeći po njegovoj izjavi, ne bih rekao da je Makron rekao da se protivi proširenju, već da nije za to da u ovom trenutku dođe do prijema novih članova. Evropska unije trenutno nije u mogućnosti za prijem novih zemalja, a sa druge strane EU mora da se konsoliduje na relaciji Pariz-Berlin. Videli smo i na primerima migrantske i ekonomske krize da nije bilo zajedničkih reakcija u Evropi. Evropska unija je trenutno u procesu Bregzita, što mora da reši uz druge probleme pre nego što otpočne prijem novih članica – kaže za „Blic“ Dragan Đukanović iz Evropskog pokreta.

Kako ističe, to ne znači da zemlje Zapadnog Balkana treba da odustanu od evropskog puta.

– Strategija za članstvo do 2025. godine ostaje, iako je ambiciozan projekat. Ali, mislim da nije neostvariv.

Makron nije prvi političar koji je rekao da EU ne treba da nastavi proširenje. Sličnu retoriku, ali u populističke svrhe upotrebio je lider čaškog pokreta ANO (DA) Andrej Babiš, koji se tokom kampanje za parlamentarne izbore zalagao za obustavu proširenja Evrpopske unije.

Milijarder, kojeg porede sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, osvojio je premijerski mandat u Pragu politikom da državu „treba voditi kao preduzeće“. Njegova populistička retorika obilovala je antimigrantskom kampanjom i zaustavljanjem proširenja EU. Ipak, uticaj Čaške u ključnim pitanjima EU nema velikog uticaja, smatra Đukanović.

– U Češkoj smo imali predsednika koji je bio protivnik Evropske unije. To ništa ne menja, bitno je šta se odluči na liniji Berlina i Pariza – kaže Đukanović.

Pre Bregzita, bivši premijer Velike Britanije Dejvid Kameron takođe je bio jedan od zagovornika proširenja Unije. Tokom 2013. godine čak je pretio i vetom na proširenje EU. Njegovu politiku podržavala je i aktuelna premijerka ostrvskog kraljevstva Tereza Mej, koja je bila ministarka u Kameronovoj vladi.

Razlozi Britanije za zatvaranje evropskih vrata ogledali su se u prilivu migranata, naročito iz Turske. Međutim, London je danas na putu da napusti Uniju.

S druge strane gotovo da nema političara u Evropi koji se protivi proširenju, čak i među ekstremnom desnicom.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je juče da EU mora da bude otvorena za prijem novih članova sa Zapadnog Balkana. S njegovim stavom redom su saglasni vodeći političari u Evropi, među kojima je i nemačka kancelarka Angela Merkel.

I austrijski desničar Hans-Kristijan Štrahe koji je sa svojom Slobodarskom partijom ušao u bečku vladu podržao je Srbiju na evropskom putu. I mađarski premijer Viktor Orban takođe zagovara prijem Srbije u EU.

– Mislim da će proces sada biti mnogo jednostavniji kada je jasno da Turska više nije na dnevnom redu. Konsolidacije EU, koja je već u toku formiranjem nemačke vlade i drugim procesima, dovešće vrlo brzo do dijaloga između Berlina i Pariza. S druge strane među populističkim pokretima koji su ojačali u Evropi ima i protivnika Unije. Trend je u Francuskoj recimo zaustavljen u Francuskoj pobedom Makrona na izborima prošle godine, ali će sa populizmom Evropa morati da nastavi da se bori. Potrebno je javnom mnjenju predočiti benefite članstva u zajednicu – kaže za „Blic“ Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku.

KOMENTARI10 komentara

 1. Nebeska Srbija says:

  Prvi put da se slozim sa ovim covekom,ne treba nam EU

 2. goran says:

  Makron je agent judejskih bankara koji su unistili Evropu i Ameriku, a kontrolisu i Rusiju. Putin je uhapsio nekoliko takvih bandita, ali nije u stanju da razmontira njihov sistem, Rusija je jos uvek u ropstvu, kao i Amerika, kojom vladaju "Federalne reserve", PRIVATNA BANKA KOJA SE LAZNO PREDSTAVLJA KAO DRZAVNA USTANOVA.

  • Velika Metla says:

   Goran,ja ne znam da li postoji i jedan jedini predsednik,premijer,koji nema neku "fleku"u svom životu,zbog koje ga drže u šaci! Uvek postavljaju predsednike i premijere neke bitange koje imaju neku "odliku",i čim malčice i pomisle da skrenu odmah im mahnu s tom "odlikom"ispred nosa i potsete ih da ih drže u šaci! Naprimer Milo Đukanović,kriminalac iz afere "duvan"!

   • goran says:

    Upravo tako, ako si citao "Protokole sionskih mudraca", video si da je ta strategija razradjena do u tancine odavno.

    • Strahinja says:

     Ja sam "Gorane" procitao dve verzije PROTOKOLA SIONSKIH MUDRACA. Jedna drugu potire. Koja je prava ?

 3. Dejan says:

  Znaci,NECETE UCI U EU ALI MORATE DA RADITE SVE STO VAMMSE KAZE? Zanimljivi veoma, a najgore od svega sto ovi nasi "PREpametni" i dalje srljaju i bez pogovora rade sta im se kaze!

  • goran says:

   Rob slusa gospodara, zar je to neobicno?

 4. Popara Dorcol says:

  Makron koliko toliko bolestan je u pravu. Vladajuća hunta Vučića je prodala celu industriju Srbije strancima, lakše je da se muze ograđena nego otvorenih granica. Robovi se drže u lancima, Francuzi u tome imaju iskustva

  • Petar says:

   Makron je nesvršeni student paleontologije ( iskopava fosile) jedan fosil mu je životna saputnica kojoj pere noge u epruveti. Od takvog stručnjaka treba se nema koristi ni fosil ni paleontologija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *