ЕВО ЗБОГ ЧЕГА је Србија прошла лоше на Светском првенству

EVO ZBOG ČEGA je Srbija prošla loše na Svetskom prvenstvu

8 jula 2018

Piše: Vladimir Đukanović

Neću ovim pisanjem da elaboriram našu igru na Mundijalu. Ukratko, od reprezentacije nisam ništa ni očekivao da će uraditi, pa samim tim nemam za čim nešto preterano da žalim. Za mene je bila senzacija što smo se uopšte našli u Rusiji.No, ovde želim da povedem polemiku o nečemu što je istinski problem našeg reprezentativnog fudbala, a radi se o navijačkoj podršci nacionalnom timu. Da budemo iskreni, ona ne postoji, a sve su veći izgledi da neće postojati ni u buduće. Reprezentaciju Srbije u fudbalu najmanje gleda fudbalska publika, pa su utakmice na polupraznom „Rajku Mitiću“ po ambijentu slične pozorišnoj predstavi u „Zvezdara teatru“ .

Ne postoji nijedna navijačka pesma za reprezentaciju, niti postoji organizovano navijanje. Masu publike čine mamini i tatini sinovi koji su do ulaznica došli preko veze, jer poznaju nekog u Fudbalskom savezu. U najboljem slučaju, poneku patriotsku pesmu na stadionu zapeva publika koja je došla iz Republike Srpske ili Crne Gore, pošto tamo zbog političkih prilika i nacionalnog naboja vlada mnogo veća emocija prema reprezentaciji Srbije. Garantujem da bi daleko fanatičniju podršku naša reprezentacija imala u Banjaluci ili Podgorici, nego što je ima u Beogradu.

Da bi reprezentacija imala ma kakav uspeh, najpre je potrebno učini nešto na njenom kultu. Sve dok se kod Srba ne razvije emocija prema nacionalnom timu i dok se za utakmice ne bude tražila karta više, od uspeha „Orlova“ nema ništa. Uostalom, gledam po sebi. Kao fanatični fudbalski navijač, najiskrenije nemam nikakvu želju da gledam reprezentaciju. Nemam emotivni naboj prema njoj. Čak sam i odbio nekoliko ponuda da idem u Rusiju da gledam naše utakmice. Jednostavno, nisam osetio da mogu celu utakmicu da pevam i da bodrim naš tim. Nije bilo u meni nikakvog žara.

Da ne bude zabune, daleko od toga da nisam navijao za Srbiju, naprotiv. Ali uspeh ili neuspeh reprezentacije ni trunku me ne pogodi kao recimo uspeh ili neuspeh Crvene zvezde. Zato i pišem ovo kako se ne bismo dalje folirali. Nama je potreban jedan duži niz godina da se na ozbiljan način priđe i izgradi kult navijanja za reprezentaciju.

Naravno, sve ovo ima svoju duboku istoriju. Posle raspada SFRJ oni najvatreniji navijači, tj.oni koji podižu temperaturu i ambijent na stadionu, nisu želeli da navijaju za SR Jugoslaviju, smatrajući da bi ta zemlja trebalo da se zove Srbija i nikako drugačije. Niko nije želeo da sluša „Hej Sloveni“, a Zvezdinim severom se dugo godina prolamalo – „Zvezda Srbija, nikad Jugoslavija“. Partizanov jug je imao sličan slogan- „Uvek Srbija, nikad Jugoslavija“.

Godine su proticale, na utakmice reprezentacije niko nije išao, a kada smo postali Srbija, doduše osakaćeni bez srpske Crne Gore, sukobi najvatrenijih navijača sa svim rukovodstvima Fudbalskog saveza su se samo produbljivali, te su ponekad ti najvatreniji sve činili da upropaste učešće reprezentacije na nekoj od velikih smotri. Posle skoro tri decenije, nije ni čudo što kult reprezentacije ne postoji, jer generacije su odrastale na tome da su utakmice nacionalnog tima nešto nebitno. Dodatno, netrpeljivost prema nacionalnom timu činili su i razni menadžeri čiji su igrači morali da igraju u dresu „Orlova“, kao što je to i danas slučaj, pa narod opravdano ne želi da gleda Srbiju koja se neretko pretvori u privatnu menadžersku prćiju.

Bilo bi dobro da ovaj Mundijal, bez obzira na rezultat koji smo ostvarili – ponavljam, po meni je on sasvim očekivan, jer je neočekivano bilo što smo uopšte u Rusiju otišli – bude početak stvaranja kulta reprezentacije uz eliminisanje svih negativnosti koje istinske fudbalske navijače odbijaju od utakmica nacionalnog tima.

(Standard)

KOMENTARI5 komentara

 1. Kulak says:

  Verujem,očekujem i od sveg srca želim da Engleska zgazi ustašiju u predstojećem polufinalu.

 2. Rale says:

  Sve dok ste vi izdajnici i trgovci Srbijom na vlasti kult reprezentacije ne može postojati jer vi uništavate državu,a reprezentacije su slika vaše vlasti...opšte rasulo.

  • Velika Metla says:

   Rale,upravo tako! Ovome bizonu su krivi,gle čuda,navijači??? Hahahahahahahaha..............,eeeee,ovo ti je esenesovska "pamet"! Navijači su smenili Muslina,navijači su doveli druge nazovi igrače(čitaj manekene)u državni tim......! Vrlodobro ovaj bizon zna ČIJI je ovo lom koji je napravljen u državnom timu,jedan od mnogih lomova u poslednjih 20 godina,ali taman posla da velikog VOĐU sme,ni pomenuti,a kamoli kritikovati!

 3. Rođa says:

  Bravo Rale!!! Očigledno se Đukanović odlično razume i u fudbal, i u politiku. Kao političar, trebao bi da stane u odbranu reprezentacije Srbije i njenih fudbalera, a ne da kaže "da ne zna ni kako su se kvalifikovali za svetsko prvenstvo"!!! Verovatno su naše fudbalere "preko veze, naša braća i prijatelji", ne znam ko je u pitanju, jer ih ima puno (Francuzi, Turci, Nemci, Austrijanci, ...) "progurali kroz mala vrata da niko ne vidi", i tako su se "fudbaleri probudili" u Rusiju. Da ima snage, Đukanović bi konstatovao samo jedno: Švabe i Merkelova su hteli da stave do znanja Srbiji, da se fudbaleri neće kvalifikovati u drugi krug, već Šipcarci, bez obzira kako mi igrali, i to, zamislite, na tlu i u srcu Rusije. Nameru Švaba i Merkelove je samo "overio" Švapski sudija. I, epilog svega: Švapski sudija nas ošteti, spakuje nam kofere, a za uzvrat, "mafija ga kazni uz dodatu koju hiljadu švajcaraca", i neće suditi do kraja prvenstva. Hoće Švabo i Merkelova da kažu, da Srbiji ne može pomoći ni Putin!!! ALI, NEKA SE DOBRO SRAČUNAJU. NIČIJA NIJE GORELA DO ZORE!!!

  • Velika Metla says:

   Rođa,mogu se kladiti da ova bizončina meša lekove! Mada bi mu bolje bilo da pogleda datume na kutijama! Garantujem da su im rokovi odavno prošli!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *