ЕВО ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ВУЧИЋ РЕКАО ДА НЕМА ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ ЊУЈОРКА: Америка условила Србију

EVO ZBOG ČEGA JE VUČIĆ REKAO DA NEMA DOBRE VESTI IZ NJUJORKA: Amerika uslovila Srbiju

22 marta 2018

ONO što već skoro dve decenije lebdi kao pretnja nad našom zemljom obistinilo se – zapadni centri moći su predsedniku Aleksandru Vučiću nedvosmisleno poručili da Srbija ne razmišlja o bilo kom delu teritorije Kosova i da se od Beograda traži da formalno ili neformalno prizna lažnu državu!

Kako „Novosti“ ekskluzivno saznaju, prvi čovek Srbije je ovu nepristojnu ponudu, koja može da porodi veliki nacionalni i politički lom, dobio od diplomata u Berlinu, Parizu, Londonu i Vašingtonu, a potvrđena mu je i ovih dana tokom neformalnih sastanaka sa diplomatama u Njujorku.

Konkretno, Vučiću su sagovornici iz ovih centara moći, praktično ujedinjeni, prvi put bez diplomatskih rukavica stavili do znanja da je Zajednica srpskih opština, koja još nije ni u povoju, maksimum koji naša država može da dobije na KiM!

Arogantno i sa pozicija moći, zapadni zvaničnici su na sastancima, koji su se direktno ticali budućnosti i statusa naše južne pokrajine, preneli predsedniku da je Kosovo za njih zatvorena priča onog dana kada je, uz njihovu svesrdnu pomoć, vlast u Prištini proglasila nezavisnost.

Kako prenose naši dobro obavešteni izvori, u svim tim susretima Vučić je ukazivao na to da je upravo ta odluka iz 2008. otvorila Pandorinu kutiju iz koje se izlegla regionalna nestabilnost koja je „dobacila“ i do Katalonije. Ali, oni su listom hladno odgovarali da je Srbija tu istu Pandorinu kutiju i zatvorila obraćanjem trapavim pitanjem o legalnosti otcepljenja, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koji je presudio da deklaracija o nezavisnosti nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Razočaran ovim brutalnim zahtevom, Vučić je svojim sagovornicima preneo da je to za Srbiju neprihvatljivo, a generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu, sa kojim se u sredu sastao u Njujorku, jasno je poručio:

– Moja zemlja neće da prihvati taj smokvin list koji joj se nudi! Nećemo da žrtvujemo nacionalne interese. I dok sam na ovom mestu nećete nas ponižavati.

Tokom razgovora sa Guteresom, predsednik se založio za poštovanje Rezolucije 1244 o KiM, veću ulogu Unmika u pokrajini i pronalaženje kompromisnog rešenja.

– Srbija je spremna na saradnju kako sa međunarodnim organizacijama, tako i sa kosovskim Albancima. Ali, nije kompromis da jedna strana dobije sve, a druga izgubi sve, već da obe strane nešto daju i ulože – saopštio je šef države svom domaćinu na Ist Riveru, koji je podržao nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

A kao uslov za nastavak dijaloga Vučić je naveo usvajanje statuta ZSO. On nije krio razočaranje ponašanjem velikih sila:

– Čini mi se da zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova, oni to smatraju završenim. Očekivao sam veće razumevanje ne samo za Srbe na KiM, već i za Srbiju. Razumeo sam poruku. Naše je da se i dalje borimo.

Svake dalje pregovore praktično je minirao zahtev ključnih zapadnih država, koji se oslanja na takozvani američki paket za Kosovo, čije su delove nedavno ekskluzivno objavile „Novosti“.

Taj radni tekst Trampove administracije, podsećamo, sadrži nekoliko ključnih tačaka:

* Predviđa da Zajednica srpskih opština dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture.

* Zajednica bi tesno institucionalno bila povezana sa potpredsednikom kosovske vlade, koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja.

* Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije.

* Ako srpska strana pristane na ovaj paket, našoj državi bi bio omogućen ulazak u Evropsku uniju, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni.

Karte su sada konačno otvorene, a na talonu je preskupi kosovski žeton. Pred našom državom i njenim predsednikom je možda i odlučujuća partija koja umnogome može da odredi naš budući strateški pravac. Na Vučićeva leđa prebačeno je ogromno breme uvezano pitanjem: šta će biti ako Beograd odbaci zahteve zapadnih sila?

Prva posledica se nazire – rampa na našem evropskom putu, odnosno gubitak šanse da postanemo članica Evropske unije. Drugi faktor rizika je gubitak direktnih stranih investicija, pre svega iz zapadnih država, što bi bio ogroman udarac za srpsku ekonomiju. Naši zvaničnici su o svim ovim crnim opcijama „diskretno“ upozoreni preko zapadnih diplomatskih kanala. Biće to, zasigurno, mučna i napeta partija…

U NJUJORKU SA ĆERKOM

PREDSEDNIK je rekao i da je u Njujorku bio sa ćerkom Milicom.

– Nemam mnogo vremena da budem sa svojom decom. Miličina majka je više nedelja u bolnici. Ponekad poželim da ne budem najgori otac na svetu, sve sam joj sam platio, kartu i sve, sa tatom je bila u sobi – rekao je Vučić, ističući da „mrzi tinu-ninu“, kao i da je u Njujorku u „pola dva, tri ujutru obilazio knjižare“ i gledao koju će knjigu da kupi.

ŽELE STOPAMA PALESTINE

ZA punopravno članstvo Kosova u UN kao nepremostiva prepreka i dalje stoji pretnja ruskog veta, pa bi jedini način da se Prištini odškrinu vrata na Ist Riveru bila kandidatura za stalnog posmatrača državu-nečlanicu, odnosno za status kakav je u UN dobila Palestina 2012. godine.

Za taj položaj može da se prijavi nečlanica koja je već član jedne ili više specijalizovanih agencija UN, a kao član MMF, Kosovo je taj uslov ispunilo.

Palestina je 2012. godine, mimo preporuke SB UN (jer se tome protivila Amerika), glasanjem na Generalnoj skupštini UN, postala država nečlanica posmatrač. Pojedini stručnjaci smatraju da Kosovo ne može da ide putem koji je prošla Palestina, sve dok je na snazi Rezolucija 1244.

KOMENTARI10 komentara

 1. goran says:

  Amerika je uslovila svoga placenika Vucica, a ne Srbiju, ja nisam dobio nikakvu notu od Amerike.

  • Strahinja says:

   Bravo PARAMECIJUMU !!! Tacno tako !!!

  • Vlada says:

   Bravo

  • kosmet says:

   Noje ga uslovila, taj dogovor je odavno između njih sklopljen, ali ovako, formiranje neformalnog pevačkog društva ZSO će lakše da se progura kod Srba

 2. Velika Metla says:

  Poslušajte izjave ovog nesita! Kaže "a šta da radimo"? Pa ne primamo mi platu predsednika države nego ti! Ali kad već pitaš šta da radiš evo ti odgovora,bbitango prevrtljiva! Da obznaniš da je teritorija srbske pokrajine Kosovo i Metohija okupiranA! Da prekineš sve razgovore sa fašistima sa zapada! I da na kraju POŠTUJEŠ USTAV,MAGARČE!

 3. goksi says:

  Toliko o našim velikim zapadnim prijateljima koji direktno pomažu ISIS teroriste na Kosovu! Posle Kosova naši veliki prijatelji sa zapada će nam oteti Rašku, pa Vojvodinu, pa šta im padne na pamet! MI smo kolektivne budale svi srbi, ako i dalje budemo srljali da uđemo u EU!

 4. zlatko says:

  Meni i dalje nije jasno zašto je varan uopšte išao u Njujork? Šta je hteo tim putovanjem, osim da provede malo vremena (u avionu) sa kćerkom? Sve što nam je on odande poručio poručuju nam svakodnevno EU i SAD političari, pa smo već odavno utuvili šta oni žele. Samo što se i mi tu nešto pitamo, budući da je KiM naša teritorija i ničija drugo. Po ljudskim, istorijskim i božanskim zakonima ništa tamo ne može da se desi mimo naše volje i protivno našim interesima. Zato bih ja poručio SAD i Šiptarima da polako počnu da pakuju kofere i napuštaju KiM. Bolje nego da ih mi iseljavamo. A varan neka slobodno ostane u Njujorku. Ovde je vazduh mnogo bolji ova dva-tri dana, otkad je on otsmrdeo onamo.

 5. Trifun says:

  Pozivam Vladu da ubrza naoruzavanje sa s-300 i PVO sistemima! Koliko god je to moguce! Rat za oslobodenje od NATO okupatora i njihovih vazala je NEMINOVAN. Sada kada je Rusija stekla stratesku vojnu premoc sa novim raketama i podmornicama, vrijeme je za odlucujucu borbu za oslobodenje. Necemo cekati ponovo 350 godina mislec da ce nas okupatori sami ostaviti na miru. Nece! Nema nazad.

 6. Trifun says:

  Kakave 'investicije' u pitanju je najobicnija podvala! Pare su mogu isprintati koliko god nam je potrebno za ekonomiju, problem nisu 'investicije' nego PAMET, ZNANJE, PREDUZENTISTVO, pravna drzava gdje se svi sporovi mogu rijesti BRZO I PRAVICNO, ENTUZIJAZAM ZA SOPSTVENU DRZAVU,...Da Bog da zapadne genocidne hijene nikada ne ulozile ni dolara u Srbiju ikada, pa da proradi srpska pamet i snalazljivost. Srbija ne moze trgovati dijelom svoje teritorije u zamjenu za ulazak u EU Rajh koji je u najvecem interesu nemackih antisrpskih rasista, i ostalih zapadnih genocidnih hijena jer bi mu ulaskom u taj Nemacki Rajh prvo izgubli SVAKU SUVERENOST da odlucujemo o bilo cemu, i drugo NESTALI BI BIOLOSKI JOS BRZE, a slozicete se sa mnom nista nam ne bi vrijedila kobajagi bolja ekonomija ulaskom u EU Rajh kad cemo biti bioloski zbrisani odlaskom iz drzave. Pozivam Vladu da ubrza naoruzavanje. Preusmjeriti ekonomiju na Kinu, Rusiju, LA...To je zadatak kojim se moramo baviti. Nema nazad.

 7. Trifun says:

  Najveci kapital svake drzave su LJUDI!! LJUDI! EU Rajh NIJE U NASEM INTERESU, jer ce nam najveci kapital unistiti ZBRISATI! Nikakve doznake to ne mogu promijeniti MI GUBIMO NAJDRAGOCENIJI KAPITAL = LJUDE, koji se NIKADA NECE VRATITI, koji zasnivaju porodice VAN SRBIJE, a Srbija propada UBRZANO! Za mene licno ko god forsira EU Rajh on gura Srbiju u BIOLOSKU SMRT! Da li smo mi svjesni toga? Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *