ЕВО ЗБОГ ЧЕГА СЕ СРБИ плаше ЕУ!

ЕВО ЗБОГ ЧЕГА СЕ СРБИ плаше ЕУ!

19 августа 2019

Мишљење грађана Србије о Европској унији којој тежимо је подељено на три готово једнака дела. Тридест седам одсто грађана Србије има позитивну слику о ЕУ, негативно је перципира 27, а 34 одсто има неутралан став.

Готово је деценија откако је Србија поднела захтев за пријем у чланство у ЕУ. Од тада се слика грађана Србије о том савезу мењала. Занимљиво је и да са Европском унијом не могу да се поистовете ни сви који у њој живе.Истраживања показују да највише испитаника страхује да ће улазак у ЕУ донети губитак нашег националног идентитета и културе (33), потом следи страх да ће чланство донети више проблема домаћим пољопривредницима (31 одсто), страх да ће евроинтегрције коштати земљу превише (27 одсто), довести до све мање употребе нашег језика (26), крај националне валуте и губитак утицаја малих земаља чланица (22 одсто) и губитак социјалних бенефиција (21 одсто).

– Што се тиче употребе језика и културног индентитета, српски ће постати службени језик ЕУ и сви правни акти ЕУ ће бити штампани на српском језику и на ћирилици – каже за „РТС“ Владимир Међак из Европског покрета у Србији.

Укидање динарске валуте

Он напомиње да је једини оправдани страх крај националне валуте, што ће се и десити уласком Србије у ЕУ, наравно не одмах него годинама након што се испуне критеријуми за преузимање евра.

Сви остали страхови, како сматра, нису оправани.

– Све ће то бити инвестиција у животну средину Србије – какав ваздух ми дишемо, какву воду пијемо, у наше путеве и железницу којима се возимо. То неће бити инвестирање у буџет ЕУ то ће бити инвестирање у Србију да би Србија достигла стандарде ЕУ – наглашава Међак за РТС.

Истиче да пољопривреда обухвата трећину буџета ЕУ, што значи да ће српски пољопривредници моћи да користе паре из буџета Уније. Већ од 2014. је користе, али ће те суме од уласка у ЕУ бити много веће.

Бољи квалитет производа

Што се тиче губитка утицаја малих чланица, Међак каже од зависности од тога колико ће Србија бити способна да се постави у европском окружењу, толико ће наш глас значити. Он је навео пример Хрватске посланице у Европском парламенту која је сама покренула причу о различитом квалитету истих производа у различитим земљама Уније.

– Доказала је да производи који се пласирају на источноевропско тржиште и западноевропско нису истог квалитета и то ће морати да се промени. Једна посланица из једне од најмањих чланица ЕУ је променила ситуацију која је трајала 25 година. Значи може много тога да се промени.Какво је мишљење других европских народа?

Унија је добила ново петогодишње руководство, међутим, нови изазови изнова доводе у питање њену стабилност и компактност. Ко год да се највише пита у групи од 28 земаља, грађани овом савезу верују, и поверење је највише у последњих пет година.

Ипак, није све тако ружичасто: не осећају се сви као грађани Уније.

Међак подсећа да је Луксембург једна од земаља оснивача ЕУ која је искористила највише од тог чланства. Разлику између Румуније и Бугарске види у томе да су грађани Румуније искусили много више користи пре свега у економском развоју које Румунија бележи у задњих пет година, што није случај са њиховим суседом.

– Преко 52 одсто грађана Румуније се индентификује са ЕУ. То није само осећај како ја добро живим, него да ли ја себе видим као Европљанина.

Податак да су Италијани на дну листе, Међак тумачи као последицу политичких дешавања, а чињеницу да се чак 58 одсто Британца поистовећује са ЕУ објашњава тиме да су грађани Уједињеног Краљевства схватили користи опстанка у заједници европских народа.

– То се врло јасно видело у месецима након референдума у Великој Британији да државе где је тај европски индентитет био веома јако изражен поготово земље севера: Финска, Шведска Данска или Холандија. Код њих тада кренуо тај узлазни тренд чему заправо Европска унија највише служи – каже Међак.

(РТС)

KOMENTARI12 коментара

 1. milorad2 says:

  Ma EU za nas ne postoji mi tamo nećemo biti pimljeni jer oni to ne žele iz ekonomskih i saobraćajnih razloga bukvalno.Potrebna im je država koja nije član EU nalazi se na sobraćajnom čvorištu(nije u alpima ko švajcarska)i debelo je integrisana u eU ekonomiju ali nije formalno deo te ekonomije i regulative:)Ovde će da se pretovaruje roba sa istoka za zapad i obratno a takodje se planira prozvodnja odredjene robe (uglavnom"prljave industrije" za EU) koja je što se tiče isporuke skoro maltene pa EU.Nije to loše za nas pootovo što će ovde biti dosta trange-frange biznisa i verovatno će se instalirati jedan od većih berzi u evropi (zato mi imamo najbrži internetu evropi, to je osnovna infrastruktura za elektronsko trgovanje)Da niej amerikanaca i njhivih pokušaja da spreče kinu u EU u biznisu to bi već možda bilo u odmakloj fazi ali saa se vidi da je bez obzira na pretnje "kosova" i ostalih američkih vazala dato zeleno svetlo za početak tog projekta u srbiji pogotovo kada se uzme u obzir značaj rudnog potencijala ovde koga niko nije bio svestan do skora.Ogromne pae su u igri i ogromne pare će početi da dolaze ovde.

 2. Miroslav says:

  ЕУ тражи да Срби прогласе себе геноцидним народом а та иста Европа је побила милионе Срба у задњих 100 година. Немачка побије Јевреје у Холокаусту а Немце нико не прогласи геноцидне а Србе који су бранили своју земљу од убица као сад треба обележити као најгоре. Ко има очи видеће, ко има уши чуће и разумеће зашто Србија не треба да иде у ЕУ.

 3. Cetnik says:

  Nestani dEU propagandno okupaciona masinerijo!

 4. Istina says:

  Ne plaše se Srbi Eu nego se EU plaši Srba

  • Djoka Brica says:

   Da Bog da se ta tvorevina EU urushi. Srbija nezeli u EU, Amin Boze pomozi!

 5. petrovgrad says:

  EU ne priznaje Srbiju kao suverenu državu i o čemu da pričamo. Zamislite da Mi priznamo Korziku kao nezavisnu Republiku, znćilo bi da NE priznajemo suverinitet Francuske.

 6. persida says:

  Najveci broj Srba i dalje veruje u EU bajku. Da li je onda cudno sto glasaju za Vucica? Ako su Srbi tako star narod kako neki tvrde, kako je onda moguce da su najgluplji, nesto ne stima.

  • Slobodanka says:

   Nisu Srbi glup narod. Naprimer propao nam je Prvi srpski ustanak, znamo kako i zašto. Slično tom vremenu propao je i naš otpor iz 1999 godine. Nemamo sada rešenje za novi ali i USPEŠAN srpski ustanak. Jedino možemo da trpimo do ostvarenja boljih prilika. Zar nismo trpeli i nakon drugog srpskog ustanka čekajući da Rusija mirnim putem izdejstvuje veće slobode i veću samostalnost za srpsku državu?! Da li smo opet u sličnoj fazi? To će tek pokazati vreme koje dolazi. Kao što je nekad slabila osvajačka osmanska imperija, da li slično tome sada slabi osvajačka američka/zapadna imperija? Slabi, ali ne tako i toliko brzo koliko je nama neophodno za opstanak.

 7. Косовац says:

  Ала лаже овај Владимир Међак Европски покрет….. Износи податке намештених лажних анкета, убеђује нас да ће српски тајкуни користии буџет ЕУ, …..Али најмаснија му је лаж да је 58 посто Британаца против Брегзита. Каже мангуп Међак – нису они противници, они се само „поистовећују“. …..Ови сорошоиди су новоговор стварно довели до савршенства. Чујеш, „поистовећују“ се са ЕУ. То може само нека Британска национална мањина. Ево и Срби се поистовећују са ЕУ, сви журе у загрљај својим убицама и кољачима, рачунају да прекрате муке.

 8. P.P.NJ says:

  Срби се НЕ ПЛАШЕ ничега и никога до Бога Оца ,србији не требају никакве донације,а нарочито финансијске ни од јевропе ни од америке,јер то што је срБски народ дао комплетној планети НЕМА ЦЕНУ. СрБски народ је човечанству подарио Николу Теслу,који је планети ПОДАРИО СВЕТЛОСТ .

 9. nurnberg says:

  a ko je taj medak, reko bi milicke brat rodjeni, zapenusani, sa zeljom da svoju buducnost osigura. -- a ti ces mi smrade govoriti o eu u kojoj gotovo ceo zivot provedoh. -- ODJEBI

 10. Косовац says:

  Европски Покрет Србија….. Обична страна агентура квислинга. Путин би то ишамарао неколико пута и забранио њихово субверзивно деловање. …..Звучни и маркантан назив, плус као обједињује многе НВО. Од 2-3 чланова, али који су имали пара да плате пријаву у јавни регистар организација. Ради стварања гужве и утиска масовности. Ту је …..„Генерација 21“ омладинска кобајаги организација, …..„Удружење Пословних Жена“ фол помаже женама да отворе неку радњу али услов је да та жена води антисрпску делатност, …..„Европска Војводина“ зна се каква је то врста квислинга не мора много да се објашњава, …..“Млади Европски Федералисти Београд“ кажу боре се за неки европски федерализам као облик Новог демократског поретка, …..“Прва Европска Кућа Чукарица“ лажу да је њих основало 50 угледних Београђана уметника привредника научника са циљем да унапреде разумевање грађана (глава боли), „Достигнућа Младих Србија“ добили Лиценцу из Атланте како кажу да буду Српски Инкубатор неке гамади Junior Achievement, …..“Иницијативна група Allbah Београд (IGAB)” неки мотивисани млади људи, …..“Женска Влада Србије“ нека реалити влада од 22 министарке изабрана од стране читалаца Блица желећи да постане важан чинилац толерантније и делотворније дебате о бољој будућности Србије, …..“Чивнинг Друштво“ „окупља“ бивше стипендисте Владе Велике Британије мали јаничари, …..“Унија Европских Федералиста Србија“ организација посвећена промоцији демократске и федералне Европе, …..“Виктимолошко Друштво Србије“ унапређује заштиту жртава например плачипичке Сребренице и слично (већи су они злочинци од свих Клинтона и Изетбеговића заједно), …..“Европски Покрет Смедеревска Паланка“ мирно решавање конфликата и развој Одрживих НВО, …..“Европски Покрет Срба са Косова“ чувена Рада Трајковић школски пример квислинга………. Овде је набројено преко 10 „организација“, стварно је подухват за онога ко се реши да прочита све ово што сам написао. То је њима и циљ, праве гужву, галаму и стварају утисак о некој масовности и важности организације. То што су просечне интелигенције нема везе, али сама чињеница да нас бомбардују својим кратконогим лажима, потврђује њихово непријатељско и субверзивно деловање по Србији. Уствари, никога не интересује шта они то имају паметно да кажу, и нико то не би објавио, али они плате портал или новине, по тарифи за рекламе. Зато је велики грех медијума што на крају чланка не ставе просту напомену „рекламни текст“ него обмањују нас читаоце да су и они креатори тако умних изјава као ово што се о Европи налупетао Владимир Међак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u