ЕВО ЗБОГ ЧЕГА СЕ СРБИ плаше ЕУ!

EVO ZBOG ČEGA SE SRBI plaše EU!

19 avgusta 2019

Mišljenje građana Srbije o Evropskoj uniji kojoj težimo je podeljeno na tri gotovo jednaka dela. Tridest sedam odsto građana Srbije ima pozitivnu sliku o EU, negativno je percipira 27, a 34 odsto ima neutralan stav.

Gotovo je decenija otkako je Srbija podnela zahtev za prijem u članstvo u EU. Od tada se slika građana Srbije o tom savezu menjala. Zanimljivo je i da sa Evropskom unijom ne mogu da se poistovete ni svi koji u njoj žive.Istraživanja pokazuju da najviše ispitanika strahuje da će ulazak u EU doneti gubitak našeg nacionalnog identiteta i kulture (33), potom sledi strah da će članstvo doneti više problema domaćim poljoprivrednicima (31 odsto), strah da će evrointegrcije koštati zemlju previše (27 odsto), dovesti do sve manje upotrebe našeg jezika (26), kraj nacionalne valute i gubitak uticaja malih zemalja članica (22 odsto) i gubitak socijalnih beneficija (21 odsto).

– Što se tiče upotrebe jezika i kulturnog indentiteta, srpski će postati službeni jezik EU i svi pravni akti EU će biti štampani na srpskom jeziku i na ćirilici – kaže za „RTS“ Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Ukidanje dinarske valute

On napominje da je jedini opravdani strah kraj nacionalne valute, što će se i desiti ulaskom Srbije u EU, naravno ne odmah nego godinama nakon što se ispune kriterijumi za preuzimanje evra.

Svi ostali strahovi, kako smatra, nisu opravani.

– Sve će to biti investicija u životnu sredinu Srbije – kakav vazduh mi dišemo, kakvu vodu pijemo, u naše puteve i železnicu kojima se vozimo. To neće biti investiranje u budžet EU to će biti investiranje u Srbiju da bi Srbija dostigla standarde EU – naglašava Međak za RTS.

Ističe da poljoprivreda obuhvata trećinu budžeta EU, što znači da će srpski poljoprivrednici moći da koriste pare iz budžeta Unije. Već od 2014. je koriste, ali će te sume od ulaska u EU biti mnogo veće.

Bolji kvalitet proizvoda

Što se tiče gubitka uticaja malih članica, Međak kaže od zavisnosti od toga koliko će Srbija biti sposobna da se postavi u evropskom okruženju, toliko će naš glas značiti. On je naveo primer Hrvatske poslanice u Evropskom parlamentu koja je sama pokrenula priču o različitom kvalitetu istih proizvoda u različitim zemljama Unije.

– Dokazala je da proizvodi koji se plasiraju na istočnoevropsko tržište i zapadnoevropsko nisu istog kvaliteta i to će morati da se promeni. Jedna poslanica iz jedne od najmanjih članica EU je promenila situaciju koja je trajala 25 godina. Znači može mnogo toga da se promeni.Kakvo je mišljenje drugih evropskih naroda?

Unija je dobila novo petogodišnje rukovodstvo, međutim, novi izazovi iznova dovode u pitanje njenu stabilnost i kompaktnost. Ko god da se najviše pita u grupi od 28 zemalja, građani ovom savezu veruju, i poverenje je najviše u poslednjih pet godina.

Ipak, nije sve tako ružičasto: ne osećaju se svi kao građani Unije.

Međak podseća da je Luksemburg jedna od zemalja osnivača EU koja je iskoristila najviše od tog članstva. Razliku između Rumunije i Bugarske vidi u tome da su građani Rumunije iskusili mnogo više koristi pre svega u ekonomskom razvoju koje Rumunija beleži u zadnjih pet godina, što nije slučaj sa njihovim susedom.

– Preko 52 odsto građana Rumunije se indentifikuje sa EU. To nije samo osećaj kako ja dobro živim, nego da li ja sebe vidim kao Evropljanina.

Podatak da su Italijani na dnu liste, Međak tumači kao posledicu političkih dešavanja, a činjenicu da se čak 58 odsto Britanca poistovećuje sa EU objašnjava time da su građani Ujedinjenog Kraljevstva shvatili koristi opstanka u zajednici evropskih naroda.

– To se vrlo jasno videlo u mesecima nakon referenduma u Velikoj Britaniji da države gde je taj evropski indentitet bio veoma jako izražen pogotovo zemlje severa: Finska, Švedska Danska ili Holandija. Kod njih tada krenuo taj uzlazni trend čemu zapravo Evropska unija najviše služi – kaže Međak.

(RTS)

KOMENTARI12 komentara

 1. milorad2 says:

  Ma EU za nas ne postoji mi tamo nećemo biti pimljeni jer oni to ne žele iz ekonomskih i saobraćajnih razloga bukvalno.Potrebna im je država koja nije član EU nalazi se na sobraćajnom čvorištu(nije u alpima ko švajcarska)i debelo je integrisana u eU ekonomiju ali nije formalno deo te ekonomije i regulative:)Ovde će da se pretovaruje roba sa istoka za zapad i obratno a takodje se planira prozvodnja odredjene robe (uglavnom"prljave industrije" za EU) koja je što se tiče isporuke skoro maltene pa EU.Nije to loše za nas pootovo što će ovde biti dosta trange-frange biznisa i verovatno će se instalirati jedan od većih berzi u evropi (zato mi imamo najbrži internetu evropi, to je osnovna infrastruktura za elektronsko trgovanje)Da niej amerikanaca i njhivih pokušaja da spreče kinu u EU u biznisu to bi već možda bilo u odmakloj fazi ali saa se vidi da je bez obzira na pretnje "kosova" i ostalih američkih vazala dato zeleno svetlo za početak tog projekta u srbiji pogotovo kada se uzme u obzir značaj rudnog potencijala ovde koga niko nije bio svestan do skora.Ogromne pae su u igri i ogromne pare će početi da dolaze ovde.

 2. Miroslav says:

  EU traži da Srbi proglase sebe genocidnim narodom a ta ista Evropa je pobila milione Srba u zadnjih 100 godina. Nemačka pobije Jevreje u Holokaustu a Nemce niko ne proglasi genocidne a Srbe koji su branili svoju zemlju od ubica kao sad treba obeležiti kao najgore. Ko ima oči videće, ko ima uši čuće i razumeće zašto Srbija ne treba da ide u EU.

 3. Cetnik says:

  Nestani dEU propagandno okupaciona masinerijo!

 4. Istina says:

  Ne plaše se Srbi Eu nego se EU plaši Srba

  • Djoka Brica says:

   Da Bog da se ta tvorevina EU urushi. Srbija nezeli u EU, Amin Boze pomozi!

 5. petrovgrad says:

  EU ne priznaje Srbiju kao suverenu državu i o čemu da pričamo. Zamislite da Mi priznamo Korziku kao nezavisnu Republiku, znćilo bi da NE priznajemo suverinitet Francuske.

 6. persida says:

  Najveci broj Srba i dalje veruje u EU bajku. Da li je onda cudno sto glasaju za Vucica? Ako su Srbi tako star narod kako neki tvrde, kako je onda moguce da su najgluplji, nesto ne stima.

  • Slobodanka says:

   Nisu Srbi glup narod. Naprimer propao nam je Prvi srpski ustanak, znamo kako i zašto. Slično tom vremenu propao je i naš otpor iz 1999 godine. Nemamo sada rešenje za novi ali i USPEŠAN srpski ustanak. Jedino možemo da trpimo do ostvarenja boljih prilika. Zar nismo trpeli i nakon drugog srpskog ustanka čekajući da Rusija mirnim putem izdejstvuje veće slobode i veću samostalnost za srpsku državu?! Da li smo opet u sličnoj fazi? To će tek pokazati vreme koje dolazi. Kao što je nekad slabila osvajačka osmanska imperija, da li slično tome sada slabi osvajačka američka/zapadna imperija? Slabi, ali ne tako i toliko brzo koliko je nama neophodno za opstanak.

 7. Kosovac says:

  Ala laže ovaj Vladimir Međak Evropski pokret….. Iznosi podatke nameštenih lažnih anketa, ubeđuje nas da će srpski tajkuni koristii budžet EU, …..Ali najmasnija mu je laž da je 58 posto Britanaca protiv Bregzita. Kaže mangup Međak – nisu oni protivnici, oni se samo „poistovećuju“. …..Ovi sorošoidi su novogovor stvarno doveli do savršenstva. Čuješ, „poistovećuju“ se sa EU. To može samo neka Britanska nacionalna manjina. Evo i Srbi se poistovećuju sa EU, svi žure u zagrljaj svojim ubicama i koljačima, računaju da prekrate muke.

 8. P.P.NJ says:

  Srbi se NE PLAŠE ničega i nikoga do Boga Oca ,srbiji ne trebaju nikakve donacije,a naročito finansijske ni od jevrope ni od amerike,jer to što je srBski narod dao kompletnoj planeti NEMA CENU. SrBski narod je čovečanstvu podario Nikolu Teslu,koji je planeti PODARIO SVETLOST .

 9. nurnberg says:

  a ko je taj medak, reko bi milicke brat rodjeni, zapenusani, sa zeljom da svoju buducnost osigura. -- a ti ces mi smrade govoriti o eu u kojoj gotovo ceo zivot provedoh. -- ODJEBI

 10. Kosovac says:

  Evropski Pokret Srbija….. Obična strana agentura kvislinga. Putin bi to išamarao nekoliko puta i zabranio njihovo subverzivno delovanje. …..Zvučni i markantan naziv, plus kao objedinjuje mnoge NVO. Od 2-3 članova, ali koji su imali para da plate prijavu u javni registar organizacija. Radi stvaranja gužve i utiska masovnosti. Tu je …..„Generacija 21“ omladinska kobajagi organizacija, …..„Udruženje Poslovnih Žena“ fol pomaže ženama da otvore neku radnju ali uslov je da ta žena vodi antisrpsku delatnost, …..„Evropska Vojvodina“ zna se kakva je to vrsta kvislinga ne mora mnogo da se objašnjava, …..“Mladi Evropski Federalisti Beograd“ kažu bore se za neki evropski federalizam kao oblik Novog demokratskog poretka, …..“Prva Evropska Kuća Čukarica“ lažu da je njih osnovalo 50 uglednih Beograđana umetnika privrednika naučnika sa ciljem da unaprede razumevanje građana (glava boli), „Dostignuća Mladih Srbija“ dobili Licencu iz Atlante kako kažu da budu Srpski Inkubator neke gamadi Junior Achievement, …..“Inicijativna grupa Allbah Beograd (IGAB)” neki motivisani mladi ljudi, …..“Ženska Vlada Srbije“ neka realiti vlada od 22 ministarke izabrana od strane čitalaca Blica želeći da postane važan činilac tolerantnije i delotvornije debate o boljoj budućnosti Srbije, …..“Čivning Društvo“ „okuplja“ bivše stipendiste Vlade Velike Britanije mali janičari, …..“Unija Evropskih Federalista Srbija“ organizacija posvećena promociji demokratske i federalne Evrope, …..“Viktimološko Društvo Srbije“ unapređuje zaštitu žrtava naprimer plačipičke Srebrenice i slično (veći su oni zločinci od svih Klintona i Izetbegovića zajedno), …..“Evropski Pokret Smederevska Palanka“ mirno rešavanje konflikata i razvoj Održivih NVO, …..“Evropski Pokret Srba sa Kosova“ čuvena Rada Trajković školski primer kvislinga………. Ovde je nabrojeno preko 10 „organizacija“, stvarno je poduhvat za onoga ko se reši da pročita sve ovo što sam napisao. To je njima i cilj, prave gužvu, galamu i stvaraju utisak o nekoj masovnosti i važnosti organizacije. To što su prosečne inteligencije nema veze, ali sama činjenica da nas bombarduju svojim kratkonogim lažima, potvrđuje njihovo neprijateljsko i subverzivno delovanje po Srbiji. Ustvari, nikoga ne interesuje šta oni to imaju pametno da kažu, i niko to ne bi objavio, ali oni plate portal ili novine, po tarifi za reklame. Zato je veliki greh medijuma što na kraju članka ne stave prostu napomenu „reklamni tekst“ nego obmanjuju nas čitaoce da su i oni kreatori tako umnih izjava kao ovo što se o Evropi nalupetao Vladimir Međak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *