ЕВО због чега Трамп прима ПУТИНОВУ ПОМОЋ

EVO zbog čega Tramp prima PUTINOVU POMOĆ

4 aprila 2020

DOK visoki američki zvaničnici napadaju rusku vladu zbog širenja dezinformacija o pandemiji koronavirusa, američki predsednik Donald Tramp prihvata isporuku medicinske opreme iz Moskve.

Posle telefonskog razgovora Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina početkom nedelje Rusija je avionski isporučila ličnu zaštitnu opremu i medicinske potrepštine Sjedinjenim Državama.„Mi ćemo odmah staviti u upotrebu sve stvari koje su [Uprava za hranu i lekove] dobijene. Isto tako, Sjedinjene Države šalju opremu i zalihe u mnoge zemlje i nastaviće da rade koliko smo u mogućnosti“, rekao je visoki zvaničnik administracije za spoljnu politiku.

Sam Tramp je pozdravio taj korak jer njegova administracija radi na smanjenju količine medicinskog materijala koji se isporučuje preopterećenim američkim bolnicama širom zemlje, a koje se suočavaju sa velikim nedostatkom medicinskog materijala.

Rusija nam šalje veoma, veoma veliki avion pun stvari, medicinske opreme, što je vrlo lepo“, rekao je Tramp na konferenciji za novinare u ponedeljak – iako pošiljka u tom trenutku još nije bila stigla.

Ali, ta isporuka predstavlja veliku pobedu Moskve, jer isporuka sanitetskog materijala od konkurentskih sila znači geopolitičku prednost.

Kritičari govore da su Sjedinjene Države odustale od svoje tradicionalne uloge svetskog lidera u globalnoj krizi i da su fokus preusmerile na domaće potrebe.

„Svi na to gledamo kao na operaciju trolinga, ali to se dešava jer su SAD na leđima“, rekla je Andrea Kendal-Tejlor, bivša zamenica šefa službe za Rusiju i Evroaziju u Nacionalnom obaveštajnom savetu SAD.

Stejt department je otišao tako daleko da je izdao direktivu diplomatama u zemljama koje su primale američku pomoć da ih sada mole za pomoć.

„Ovo je PR puč Rusa“, rekla je Alina Poljakova, šefica istraživačkog Centra za evropsku analizu politike.

„Sjedinjene Države su oduvek imale reputaciju globalno odgovorne sile u vreme kriza, a sad… imate situaciju u kojoj autoritarna država poput Rusije pruža humanitarnu pomoć najmoćnijoj zemlji na svetu.“

Uprkos zategnutim odnosima, Rusija i Sjedinjene Države uspevale su da u prošlosti ostave po strani razlike i da s u zajedničkom interesu arađuju u oblastima kao što su kontrola naoružanja i protivterorizam. Putin je bio prvi svetski lider koji je pozvao američkog predsednika Džordža Buša posle napada 11. septembra da ponudi pomoć.

„Po pravilu smo podržavali administraciju koja radi sa Rusijom u oblastima u kojima nam se interesi preklapaju“, rekla je Kendal-Tejlor, sada viša saradnica iz Centra za novoameričku bezbednost. „Upravo zbog slabljenja američkog rukovodstva ovaj gest iz Rusije deluje opasnije nego što bi to bio slučaj u drugim vremenima.“

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za rusku novinsku agenciju Interfaks da je Tramp u ponedeljak „sa zahvalnošću prihvatio“ pomoć tokom razgovora sa Putinom i dodao da postoji razumevanje i da će Sjedinjene Države uzvratiti ako bude trebalo.

„Važno je napomenuti da prilikom pružanja pomoći američkim kolegama… [Putin] pretpostavlja da će, kada američki proizvođači medicinske opreme i materijala, dobiju zamah i oni, po potrebi moći, da  uzvrate,“ rekao je Peskov.

Rusija, Kina i drugi protivnici Sjedinjenih Država iskoristili su globalnu pandemiju da  lansiraju svoje lažne narative koji potkopavaju Zapad i nastoje da ojačaju sopstveni uticaj dostavljanjem medicinskih potrepština inostranstvu, čak i dok se same bore protiv virusa kod kuće.

„Videli smo pokušaj da nametnja tog narativa ne samo iz Irana i Rusije, već i iz Kine i drugih zemalja“, rekao je državni sekretar Majk Pompeo novinarima u telefonskom brifingu u četvrtak.„Ti narativi su različiti, ali svaki od njih ima istu komponentu, a to je izbegavanje odgovornosti i pokušaj stvaranja konfuzije oko toga odakle je virus krenuo, ali i konfuzije povodom toga kako zemlje reaguju i šta misle o državama koje pružaju pomoć širom sveta.“

Rusija i Kina možda čak i uče jedna od druge kako da odgovaraju na krizu, rekla je Kendal-Tejlor.

„Kina uči rusku taktiku dezinformacija a mislim da je Rusija videla kako Kina radi na tome da se predstavi kao globalni lider“, rekla je.

Stručnjaci za dezinformacije kažu da se kineska propaganda, koja je obično težila kontroli naracije, promenila i da sada koristi metode ruske dezinformacije – ne pokušavajući da kontroliše narativ, već ima za cilj da poseje zbrku i preplavi Internet sukobljenim narativima o poreklu novog koronavirusa.

Želeći da popravi imidž, pošto je pronašla početni odgovor na pandemiju koja verovatno potiče iz njene provincije Hubei, Kina je poslala sanitetske potrepštine i lekare u neke od zemalja koje je virus najteže pogodio, uključujući Italiju i Iran.

Iako su mnogi u Vašingtonu odbacili upozorenja da su isporuke tanko prikrivena propagandna, ipak su u američkoj vladi tiho uključili alarm sa procenom da Kina pokazuje svoj globalni uticaj u sledećoj fazi reakcije na koronavirus.

Iako je stopa zaraze u Rusiji naglo porasla, Moskva je poslala vojne avione s opremom i oko 100 lekara u Italiju kako bi pomogla u borbi protiv širenja koronavirusa u zemlji sa više od 13.000 smrtnih slučajeva, prenosi Volstrit džornal.

Prošle nedelje je italijanski list La Stampa citirao političke izvore visokog nivoa u Italiji koji su rekli da je 80 odsto isporuka koje je poslala Rusija “beskorisno” i optužili Moskvu da manipuliše javnošću.

„Pomoć dolazi dok Moskva vodi dezinformacione kampanje širom Istočne Evrope čiji je cilj podrivanje NATO i transatlantskih odnosa“, tvrdi se u novoobjavljenom izveštaju diplomatske službe Evropske unije koja je pratila preko 150 slučajeva „prokremaljskih dezinformacija“ od kraja januara, kad se koronavirus počeo širiti izvan kineskih granica.

        (Amy Mackinnon is a staff writer at Foreign Policy. Twitter: @ak_mack

        Robbie Gramer is a diplomacy and national security reporter at Foreign Policy. Twitter: @RobbieGramer)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dejan says:

    Njima pomagati!!!!??? Treba ih zatrti, sve do poslednjeg isto kao što su oni zatirali nesrećne indijance, a kasnije i svuda po svetu!! Neverovatno, koliko mržnje nose u sebi!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *