ЕВО ЗБОГ ЧЕГА ЗАПАД грми о руској „АГРЕСИЈИ НА УКРАЈИНУ“

EVO ZBOG ČEGA ZAPAD grmi o ruskoj „AGRESIJI NA UKRAJINU“

28 januara 2022

Autor: Timofej BORDAČOV, programski direktor diskusionog kluba „Valdaj“

NIKO u SAD nema nameru ne samo da ratuje protiv Rusije, nego ni da ozbiljno kida odnose sa njom.Suočen sa rastućim pritiskom Kine, Bajden se rukovodi strategijom preživljavanja koja je tipična za držanje starije osobe – koncentrisanje snaga na najvažnijem pravcu i štednja ograničenih resursa tamo gde rezultat nije od suštinske važnosti.

Ako se izuzmu veoma neadekvatni posmatrači ili avanturisti iz Kongresa SAD, svima je u Vašingtonu očigledno da Rusija neće da se protiv Sjedinjenih Država bori za svetsko liderstvo. Stoga je potrebno, ako ne pomiriti se sa njom, onda bar minimizirati štetu od njenog delovanja, osloboditi se obaveza čije ispunjenje odvlači resurse sa najvažnijeg pravca.

Sve u svemu, sada je cilj kolosalne propagandne kampanje koju vode SAD i Velika Britanija povodom navodno verovatne ruske invazije na Ukrajinu – da se pripremi informativni teren za ispunjavanje osnovnih ruskih zahteva u oblasti evropske i međunarodne bezbednosti.

Vašington treba da svoje predstojeće ustupke predstavi kao podvig u ime opstanka ukrajinskog naroda i države, kao i sprečavanja navodnog skorog velikog rata u Evropi.

Sjedinjene Države se neće boriti za Ukrajinu kao što bi za zemlje NATO. Ali, užas od kojeg će Sjedinjene Države „spasiti“ svet mora biti toliko univerzalan da niko u javnosti nema ni najmanje sumnje u donete odluke.

Zato na informativnoj matrici vidimo kombinacijudva zapleta koji su na prvi pogled u suprotnosti.

Prvo, došlo je do oživljavanja razgovora da Ukrajina, striktno govoreći, nije principijelno pitanje za SAD, a da jširenje NATO odavno samo sebe potrošilo. Osnovna teza takvog rasuđivanja nije iznenađujuća: Ukrajine im je, naravno, žao, ali postoje mnogo važnije stvari za SAD i Zapad.

Gotovo svakodnevno se mogu čitati komentari prilično poznatih stručnjaka i političara koji ukazuju na to da politika ekspanzije posle Hladnog rata nije bila dobro promišljena, a da su obaveze koje je preuzeo Vašington prevelike.

Detaljno se objašnjavaju greške svake od prethodnih američkih administracija, a kao glavni razlog navodi se njihova opsednutost liberalnim idejama.

Ovo sa „liberalnim idejama“ je prilično veselo jer ukazuje na potpuni prezir prema čitaocima koji, u principu, shvataju da su američko preuzimanje kontrole nad istočnom Evropom diktirali sebični razlozi koji su normalni za svaku državu.

Drugo, intelektualnu pripremu povlačenja (iz istočne Evrope) prati raspaljivanje strasti povodom razmera „ruske opasnosti“. Poslednju upečatljivu izjavu na tu temu dao je sam predsednik Bajden, sa tvrdnjom da će „novi rat” biti najveći sukob nakon 1945. godine. Kao da nije bilo NATO agresije na Jugoslaviju 1999. godine, u kojoj je učestvovalo više od 1.000 aviona. Da ne pominjemo napad SAD i njihovih saveznika na Irak, u kojem je sa njihove strane učestvovalo više od pola miliona vojnika.Ukazuje se i na „odlučnost“, ali i na slabost Ukrajine i njene vojske – da bude jasno da ih treba spasavati, ali tako da se ništa ne rizikuje.

Zapadni mediji i stručnjaci zato plasiraju poređenja vojnih sposobnosti Rusije i Ukrajine, kao da su to dva po snazi uporediva protivnika koji se spremaju da uđu u bitku za regionalnu dominaciju. Sve prate slike ukrajinskih vojnika, čiji sam izgled ukazuje da će postati lake žrtve ruskih „agresora“.

Radi veće uverljivosti, SAD i njihovi najbliži saveznici počinju da evakuišu porodice diplomata iz Kijeva, još pripremaju vojne rezerve za prebacivanje u Evropu – smešno malobrojnih za bilo šta ozbiljno.

Verovatno povlačenje Amerikanaca sa njihovih strateških pozicija u istočnoj Evropi ne može izgledati samo kao manifestacija zdravog razuma – političari na Zapadu su svoje birače odavno odvikli od razmišljanja u takvim kategorijama.

Ono što treba da usledi može biti samo „odlučujuće povlačenje“ koje treba da donese mir Evropi i dodatno ojača same SAD.

Američki saveznici u Evropi su uzdržaniji. Sa izuzetkom, naravno, Velike Britanije, čije vlasti uglavnom rešavaju unutrašnja pitanja jer je vlada Borisa Džonsona ponovo na ivici krize zbog kršenja karantinskih ograničenja. Zbog toga je Londonu preko potrebno da zabavi svoje građane bilo kakvim spektakularnim nastupima van Kraljevstva.

Francuska, koja je obično veoma pričljiva povodom pitanja evropske bezbednosti i odbrane, sada je prilično povučena. Jelisejska palata shvata da nema svoj udeo u ovoj igri jer je Peta republika u veoma žalosnoj ekonomskoj i političkoj situaciji.

Nemačka tvrdoglavo `gura` svoju liniju čija je suština u nepovredivosti ekonomskih odnosa sa Rusijom pošto će joj novi gasovodi, koji zaobilaze istočnu Evropu, doneti decenije kontrole nad evropskim energetskim tržištem i lagodno postojanje.

Zemlje evropskog juga uopšte ne haju za celu ovu priču, iako su prinuđene da šalju po nekoliko vojnih lica, brodova ili aviona da učestvuju u kostimiranoj predstavi na ruskoj granici.

Najnervozniji su u Poljskoj i baltičkim zemljama. Nemaju pojma koliko daleko bi SAD bile spremne da odu da bi se oslobodile nepotrebnih obaveza u Evropi. A realni povratak vojnih kapaciteta NATO-a na granice iz 1997. godine znači da će Varšava i baltičke prestonice morati da nađu zajednički jezik sa Rusijom.

Moskva, naravno, ne namerava da stavi pod svoju kontrolu Baltik, iako je sam Baltik spreman i za takav razvoj događaja. Hvala Bogu, sada to nije potrebno samoj Rusiji. Međutim, ako se Moskva i Vašington zaista dogovore, onda će ove četiri države izgubiti svoju glavnu spoljnopolitičku funkciju, koja je formirana tokom proteklih 30 godina – da deluju kao provokator u odnosima nuklearnih supersila.

Oni koji su na vlasti u Kijevu dobro znaju motive i namere Sjedinjenih Država i zato stalno ponavljaju da nema realne pretnje od napada Rusije. Ukrajinski lideri su avanturisti, ali nisu budale. Imaju dovoljno seljačke domišljatosti da shvate da Sjedinjene Države neće rizikovati svoj opstanak zarad očuvanja režima u Ukrajini, čak i ako na granicama ove zemlje zaista stoje horde krvoločnih ljudoždera, tim pre što nisu ni na vidiku. A nema načina da se nateraju Amerikance da ostanu u Ukrajini u uslovima kad Rusija to pitanje postavlja dovoljno ubedljivo.

KOMENTARI4 komentara

 1. Vojna i ojdeSve says:

  Teatro....

 2. milorad5 says:

  Bilo bi sve to lepo ali problem sa amerikom je u tome što je to država u anarhiji ,bez odgovornog i legitimnog vodjstva,koja je u problemima,koji će biti sve teži.Medijski gledano "zli rusi" su čorba koja se najbrže podgreva iako je pomalo ustajala,ali osnovna premisa vlasti u americi su MEDIJI i MEDIJSKI SPIN.Ako možete obezbedite dobru kampanju prodaćete i bajate izmetine,i čitava ova halabukla se vrti oko toga,i tu je velika opasnost za mir.Jer posle ratnih bubnjeva sledi USLOVNI REFLEKS TRENIRANE ZVERI i samo jak ukrotitelj sa mnogo dugačkim bičem to možda može da vrati u kavez ponovo.Rusija mora da ima na umu da ova situacija nije kao one od ranije, da tu nema kompetentnog i razumnog vodjstva sa kojim može da se razgovara i da su PLIMNE SILE RATA gotovo neodoljivi biznis tamo,a rat ako počne on ima svoju logiku i više ga ništa zaustaviti neće.To ne uzbudjuje voditeljke CNN jer glupe guske niko ništa nije ni pitao niti su uopšte razmišljale o onome što trabunjaju,BITNO JE DA JE PLAĆENO.Napad na rusiju ne bi bio prvi medijski organizovan i izazvan rat bez pravog cilja i razloga čisto po inerciji krvavog horror tržišta koje cveta tamo.U ovom trenutku CNN i ostala zločinačka bratija ,prodaju amerikancima blago jezivu priču o nuk.ratu,ali uz uveravanje da će to biti "negde tamo daleko",nema nijednog ozbiljnog glasa u medijskoj OLUJI "pravedne odbrane ukrajine",i to je ozbiljan razlog za zabrinutost i krajnje ozbiljno shvatanje situacije u rusiji pre svega.BAJDEN JE NEBITAN,kongres i senat su nebitni,bitno je šta isprde mediji.Tamo je SVE virtuelna stvarnost,i oni su potpuno izgubili osećaj za realnost i posledice realnosti koju PRIZIVAJU.Zato NEMA STRAHA jer oni nemaju pojma ŠTA RADE I ŠTA MOŽE DA SE DESI kao posledica tih ludorija.Da sam na mestu rusa ja bih se ukopao i ispraznio gradove,ZVER je DRESIRANA DA NASRNE POSLE ZVUKA BUBNJEVA i ONA ĆE NASRNUTI IZNENADA I BEZ PRAVOG RAZLOGA,RAZLOG JE BUBANJ.Sve ovo garantuje ničim izazvan potpuno nepotreban holokaust,na kraju krajeva svi razumni ljudi su se uvek slagali s činjenicom da samo LUDAK može otpočeti nuk.rat, ali brate mi sad LUDAKE IMAMO u JEDNAČINI i to vam je TO.Sam pokušaju ucenjivanja i pretnji rusiji je veoma nepromišljen i potpuno ničim bitnim izazvan avanturizam.Zato su rusi i SADA zbunjeni onim što se dešava jer ne mogu da SHVATE LOGIKU HOLIVUDA-VATROMET JE VATROMET MAKAR BIO I SMRTONOSAN ko šiša svet,SHOW MUST GO ON.

 3. Gagi says:

  NISU Rusi ni zbunjeni a daleko od toga da su nespremni. Pokazali su zadnjih decenija da su vitalni i odlicni organizatori. Amerika ponovo trenira svoj narod strahom od odmazde i unistenja. To su radili sezdesetih godina sa civilnim vezbama od nuklearne opasnosti. Ova njihova igranka je iznudjen politicki potez da se ne povuku iz Evrope sramno, nisu oni u stanju da finansiraju veliki rat. Propali su lageri na njihovim stamparskim masinama, nema vise para da se kavaljerski ponasaju i budu velike mecene kurti i murti. Danas i sada moraju da gledaju i cavaju samo sebe, ako budu uspeli njihovi kolonizatorski senatori i politicari da sacuvaju svoj ratni plen po svetu i tudjim drzavama, bice ogroman uspeh. U narednom periodu cemo biti svedoci, da se gase neke poznate multinacionalne kompanije na opste cudjenje i nevericu. Nece vise biti stampane vrednosti da sve to opstaje i egzistira na vestackim osnovama, vreme prevare je zavrseno, doslo je vreme da se ide u realan zivot koji podrazumeva licno pozrtvovanje. Ovo je vreme svetskog reseta, iskustvo i praksa su pokazali da nije moguc lazan zivot sa vestackom vrednoscu koju ce neko stalno da upumpava. Zbog toga je ovoliko otimanje po svetu, u iscekivanju novog doba, svi grabe sto vise da bi imali bolju startnu poziciju u vremenu koje dolazi.

 4. Gospodi Pomiluj says:

  Pobogu, pobogu, pa Rusija je prema njihovoj strategiji već davno trebala da napadne Ukrajinu da bi kongres napokon pokrenuo još jedan vijetnam ali u ukrajini, ovako svi gube novac i resurse koji se sve više ulažu u nepostojeći rat pri čemu Rusija stoji puno bolje i na pravdi Boga živoga. Sotona je mislio da ulovi rusku mečku ali ova mečka Božana je u zimskom snu, fućka joj se na šašave amere koji prave još jedan holivudski spektakal gde su ukrajinci njihovo topovsko meso i treba da ih podlože kao kolateralnu štetu za volju njihovih ratovanja sa Rusima, a ovi ustvari braća sa ukrajincima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *