ЕВО ЗБОГ ЧЕГА ЗАПАД грми о руској „АГРЕСИЈИ НА УКРАЈИНУ“

ЕВО ЗБОГ ЧЕГА ЗАПАД грми о руској „АГРЕСИЈИ НА УКРАЈИНУ“

28 јануара 2022

Аутор: Тимофеј БОРДАЧОВ, програмски директор дискусионог клуба „Валдај“

НИКО у САД нема намеру не само да ратује против Русије, него ни да озбиљно кида односе са њом.Суочен са растућим притиском Кине, Бајден се руководи стратегијом преживљавања која је типична за држање старије особе – концентрисање снага на најважнијем правцу и штедња ограничених ресурса тамо где резултат није од суштинске важности.

Ако се изузму веома неадекватни посматрачи или авантуристи из Конгреса САД, свима је у Вашингтону очигледно да Русија неће да се против Сједињених Држава бори за светско лидерство. Стога је потребно, ако не помирити се са њом, онда бар минимизирати штету од њеног деловања, ослободити се обавеза чије испуњење одвлачи ресурсе са најважнијег правца.

Све у свему, сада је циљ колосалне пропагандне кампање коју воде САД и Велика Британија поводом наводно вероватне руске инвазије на Украјину – да се припреми информативни терен за испуњавање основних руских захтева у области европске и међународне безбедности.

Вашингтон треба да своје предстојеће уступке представи као подвиг у име опстанка украјинског народа и државе, као и спречавања наводног скорог великог рата у Европи.

Сједињене Државе се неће борити за Украјину као што би за земље НАТО. Али, ужас од којег ће Сједињене Државе „спасити“ свет мора бити толико универзалан да нико у јавности нема ни најмање сумње у донете одлуке.

Зато на информативној матрици видимо комбинацијудва заплета који су на први поглед у супротности.

Прво, дошло је до оживљавања разговора да Украјина, стриктно говорећи, није принципијелно питање за САД, а да јширење НАТО одавно само себе потрошило. Основна теза таквог расуђивања није изненађујућа: Украјине им је, наравно, жао, али постоје много важније ствари за САД и Запад.

Готово свакодневно се могу читати коментари прилично познатих стручњака и политичара који указују на то да политика експанзије после Хладног рата није била добро промишљена, а да су обавезе које је преузео Вашингтон превелике.

Детаљно се објашњавају грешке сваке од претходних америчких администрација, а као главни разлог наводи се њихова опседнутост либералним идејама.

Ово са „либералним идејама“ је прилично весело јер указује на потпуни презир према читаоцима који, у принципу, схватају да су америчко преузимање контроле над источном Европом диктирали себични разлози који су нормални за сваку државу.

Друго, интелектуалну припрему повлачења (из источне Европе) прати распаљивање страсти поводом размера „руске опасности“. Последњу упечатљиву изјаву на ту тему дао је сам председник Бајден, са тврдњом да ће „нови рат” бити највећи сукоб након 1945. године. Као да није било НАТО агресије на Југославију 1999. године, у којој је учествовало више од 1.000 авиона. Да не помињемо напад САД и њихових савезника на Ирак, у којем је са њихове стране учествовало више од пола милиона војника.Указује се и на „одлучност“, али и на слабост Украјине и њене војске – да буде јасно да их треба спасавати, али тако да се ништа не ризикује.

Западни медији и стручњаци зато пласирају поређења војних способности Русије и Украјине, као да су то два по снази упоредива противника који се спремају да уђу у битку за регионалну доминацију. Све прате слике украјинских војника, чији сам изглед указује да ће постати лаке жртве руских „агресора“.

Ради веће уверљивости, САД и њихови најближи савезници почињу да евакуишу породице дипломата из Кијева, још припремају војне резерве за пребацивање у Европу – смешно малобројних за било шта озбиљно.

Вероватно повлачење Американаца са њихових стратешких позиција у источној Европи не може изгледати само као манифестација здравог разума – политичари на Западу су своје бираче одавно одвикли од размишљања у таквим категоријама.

Оно што треба да уследи може бити само „одлучујуће повлачење“ које треба да донесе мир Европи и додатно ојача саме САД.

Амерички савезници у Европи су уздржанији. Са изузетком, наравно, Велике Британије, чије власти углавном решавају унутрашња питања јер је влада Бориса Џонсона поново на ивици кризе због кршења карантинских ограничења. Због тога је Лондону преко потребно да забави своје грађане било каквим спектакуларним наступима ван Краљевства.

Француска, која је обично веома причљива поводом питања европске безбедности и одбране, сада је прилично повучена. Јелисејска палата схвата да нема свој удео у овој игри јер је Пета република у веома жалосној економској и политичкој ситуацији.

Немачка тврдоглаво `гура` своју линију чија је суштина у неповредивости економских односа са Русијом пошто ће јој нови гасоводи, који заобилазе источну Европу, донети деценије контроле над европским енергетским тржиштем и лагодно постојање.

Земље европског југа уопште не хају за целу ову причу, иако су принуђене да шаљу по неколико војних лица, бродова или авиона да учествују у костимираној представи на руској граници.

Најнервознији су у Пољској и балтичким земљама. Немају појма колико далеко би САД биле спремне да оду да би се ослободиле непотребних обавеза у Европи. А реални повратак војних капацитета НАТО-а на границе из 1997. године значи да ће Варшава и балтичке престонице морати да нађу заједнички језик са Русијом.

Москва, наравно, не намерава да стави под своју контролу Балтик, иако је сам Балтик спреман и за такав развој догађаја. Хвала Богу, сада то није потребно самој Русији. Међутим, ако се Москва и Вашингтон заиста договоре, онда ће ове четири државе изгубити своју главну спољнополитичку функцију, која је формирана током протеклих 30 година – да делују као провокатор у односима нуклеарних суперсила.

Они који су на власти у Кијеву добро знају мотиве и намере Сједињених Држава и зато стално понављају да нема реалне претње од напада Русије. Украјински лидери су авантуристи, али нису будале. Имају довољно сељачке домишљатости да схвате да Сједињене Државе неће ризиковати свој опстанак зарад очувања режима у Украјини, чак и ако на границама ове земље заиста стоје хорде крволочних људождера, тим пре што нису ни на видику. А нема начина да се натерају Американце да остану у Украјини у условима кад Русија то питање поставља довољно убедљиво.

KOMENTARI4 коментара

  1. milorad5 says:

    Bilo bi sve to lepo ali problem sa amerikom je u tome što je to država u anarhiji ,bez odgovornog i legitimnog vodjstva,koja je u problemima,koji će biti sve teži.Medijski gledano "zli rusi" su čorba koja se najbrže podgreva iako je pomalo ustajala,ali osnovna premisa vlasti u americi su MEDIJI i MEDIJSKI SPIN.Ako možete obezbedite dobru kampanju prodaćete i bajate izmetine,i čitava ova halabukla se vrti oko toga,i tu je velika opasnost za mir.Jer posle ratnih bubnjeva sledi USLOVNI REFLEKS TRENIRANE ZVERI i samo jak ukrotitelj sa mnogo dugačkim bičem to možda može da vrati u kavez ponovo.Rusija mora da ima na umu da ova situacija nije kao one od ranije, da tu nema kompetentnog i razumnog vodjstva sa kojim može da se razgovara i da su PLIMNE SILE RATA gotovo neodoljivi biznis tamo,a rat ako počne on ima svoju logiku i više ga ništa zaustaviti neće.To ne uzbudjuje voditeljke CNN jer glupe guske niko ništa nije ni pitao niti su uopšte razmišljale o onome što trabunjaju,BITNO JE DA JE PLAĆENO.Napad na rusiju ne bi bio prvi medijski organizovan i izazvan rat bez pravog cilja i razloga čisto po inerciji krvavog horror tržišta koje cveta tamo.U ovom trenutku CNN i ostala zločinačka bratija ,prodaju amerikancima blago jezivu priču o nuk.ratu,ali uz uveravanje da će to biti "negde tamo daleko",nema nijednog ozbiljnog glasa u medijskoj OLUJI "pravedne odbrane ukrajine",i to je ozbiljan razlog za zabrinutost i krajnje ozbiljno shvatanje situacije u rusiji pre svega.BAJDEN JE NEBITAN,kongres i senat su nebitni,bitno je šta isprde mediji.Tamo je SVE virtuelna stvarnost,i oni su potpuno izgubili osećaj za realnost i posledice realnosti koju PRIZIVAJU.Zato NEMA STRAHA jer oni nemaju pojma ŠTA RADE I ŠTA MOŽE DA SE DESI kao posledica tih ludorija.Da sam na mestu rusa ja bih se ukopao i ispraznio gradove,ZVER je DRESIRANA DA NASRNE POSLE ZVUKA BUBNJEVA i ONA ĆE NASRNUTI IZNENADA I BEZ PRAVOG RAZLOGA,RAZLOG JE BUBANJ.Sve ovo garantuje ničim izazvan potpuno nepotreban holokaust,na kraju krajeva svi razumni ljudi su se uvek slagali s činjenicom da samo LUDAK može otpočeti nuk.rat, ali brate mi sad LUDAKE IMAMO u JEDNAČINI i to vam je TO.Sam pokušaju ucenjivanja i pretnji rusiji je veoma nepromišljen i potpuno ničim bitnim izazvan avanturizam.Zato su rusi i SADA zbunjeni onim što se dešava jer ne mogu da SHVATE LOGIKU HOLIVUDA-VATROMET JE VATROMET MAKAR BIO I SMRTONOSAN ko šiša svet,SHOW MUST GO ON.

  2. Gagi says:

    NISU Rusi ni zbunjeni a daleko od toga da su nespremni. Pokazali su zadnjih decenija da su vitalni i odlicni organizatori. Amerika ponovo trenira svoj narod strahom od odmazde i unistenja. To su radili sezdesetih godina sa civilnim vezbama od nuklearne opasnosti. Ova njihova igranka je iznudjen politicki potez da se ne povuku iz Evrope sramno, nisu oni u stanju da finansiraju veliki rat. Propali su lageri na njihovim stamparskim masinama, nema vise para da se kavaljerski ponasaju i budu velike mecene kurti i murti. Danas i sada moraju da gledaju i cavaju samo sebe, ako budu uspeli njihovi kolonizatorski senatori i politicari da sacuvaju svoj ratni plen po svetu i tudjim drzavama, bice ogroman uspeh. U narednom periodu cemo biti svedoci, da se gase neke poznate multinacionalne kompanije na opste cudjenje i nevericu. Nece vise biti stampane vrednosti da sve to opstaje i egzistira na vestackim osnovama, vreme prevare je zavrseno, doslo je vreme da se ide u realan zivot koji podrazumeva licno pozrtvovanje. Ovo je vreme svetskog reseta, iskustvo i praksa su pokazali da nije moguc lazan zivot sa vestackom vrednoscu koju ce neko stalno da upumpava. Zbog toga je ovoliko otimanje po svetu, u iscekivanju novog doba, svi grabe sto vise da bi imali bolju startnu poziciju u vremenu koje dolazi.

  3. Gospodi Pomiluj says:

    Pobogu, pobogu, pa Rusija je prema njihovoj strategiji već davno trebala da napadne Ukrajinu da bi kongres napokon pokrenuo još jedan vijetnam ali u ukrajini, ovako svi gube novac i resurse koji se sve više ulažu u nepostojeći rat pri čemu Rusija stoji puno bolje i na pravdi Boga živoga. Sotona je mislio da ulovi rusku mečku ali ova mečka Božana je u zimskom snu, fućka joj se na šašave amere koji prave još jedan holivudski spektakal gde su ukrajinci njihovo topovsko meso i treba da ih podlože kao kolateralnu štetu za volju njihovih ratovanja sa Rusima, a ovi ustvari braća sa ukrajincima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u