EVRO NA DNU: Najniži kurs u odnosu na dolar u poslednjih 9 godina

EVRO NA DNU: Najniži kurs u odnosu na dolar u poslednjih 9 godina

5 januara 2015

euro67876Evro je u ponedeljak međunarodnim deviznim tržištima potonuo na najniži nivo prema dolaru u poslednjih devet godina, jer ulagači očekuju da će stopa inflacije u evrozoni skliznuti u negativno područje, a što bi, uz politička previranja u Grčkoj, moglo primorati Evropsku centralnu banku (ECB) na kvantitativno ublažavanje monetarne politike.

Vrednost evra pala je jutros na azijskim tržištima na samo 1,186 dolara, najnižu vrednost od 2006. godine. Kasnije se na evropskim tržištima njime trgovalo po 1,1938 dolara, što znači da je oslabio 0,5 posto u poređenju sa zatvaranjem tržišta u petak.

Dolar je, pak, prema jenu oslabio 0,14 posto, na 120,29 jena.

Ulagači prognoziraju da će ECB proširiti program kupovina obveznica po uzoru na centralne banke u SAD-u, Velikoj Britaniji i Japanu. Takvim spekulacijama podršku su dale izjave čelnika ECB-a Marija Drahija koji je u petak kazao da je rizik da centralna banka ne ispuni zadatak očuvanja stabilnosti cena veći nego što je bio pre pola godine.

„Procene stope inflacije u sredu mogle bi odrediti razmere ECB-ovih poteza. Konfučije je kazao kako je dobro živeti u zanimljivim vremenima, premda bi Drahi ipak mogao pomisliti ‘Da, ali ne baš u ovako zanimljivim vremenima’, s obzirom da se ponovo među pretnjama evrozoni našla i Grčka“, rekao je Gari Dženkins, analitičar u LNG kapitalu.

Ekonomisti prognoziraju da će procene Eurostata pokazati pad potrošačkih cena u evrozoni za 0,1 posto, što bi bio njihov prvi pad od 2009. godine. To bi moglo potkrepiti očekivanja da će ECB već na prvom ovogodišnjem redovnom zasedanju ublažiti monetarnu politiku.

U fokusu tržišta je i Grčka u kojoj se pripremaju privremeni parlamentarni izbori. Nemačka vlada želi da Grčka ostane u evrozoni i tu nema rezervnih planova, kazao je vicekancelar Sigmar Gabriel, odgovarajući na medijska saznanja da Berlin veruje da bi valutna unija mogla i bez Grčke.

(Jutarnji list)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *